Vágólapra másolva!
Az előző két utcai versenyen Sebastian Vettel a régi önmagára emlékeztetett, bár vannak kétségei a következő futammal kapcsolatban, főnöke szerint a német pilóta a háttérben is sokat ad a csapatnak.

Kínos szezonkezdet és négy lenullázott futam után Monacóban és Azerbajdzsánban Sebastian Vettel végre lendületbe jött és az Aston Martin (rövid) F1-es történetének két legjobb eredményét hozta egy 5. és egy 2. hely révén. A részsikerek láttán Vettel kissé megkönnyebbült, de elismerte, hogy rögös úton járnak az Aston Martinnal.

Vettel visszatért a dobogóra Bakuban Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Maxim Shemetov

„Ezen a szinten szerintem mindenkinek világos, hogy mindenki képes nagyon gyorsan vezetni az autóját, úgyhogy apróságok is nagy különbségeket okozhatnak. Talán a vártnál kicsit tovább tartott a szezon elején vártnál az, hogy felülkerekedjek az újdonságokon és alkalmazkodjak az autóhoz, de magabiztos voltam, hogy előbb-utóbb elkezd összeállni és Monaco nyilván nagyszerű volt.”

Vettel elismerte, leveszi a terhet a válláról a két jó eredmény, de még nem tudja, állandósul-e a Monte-Carlóban és Bakuban mutatott formája.

„Ez újabb utcai pálya volt, egy olyan hely, ahol a versenyző jelentheti a különbséget akkor, ha nagyon magabiztos az autóban. Már pénteken nagyon jól éreztem magam, még akkor is, ha az eredmények gyengék voltak, de nem aggódtam – mondta. – Franciaországban ismét normális pályán versenyzünk majd, de remélhetőleg egy kicsit gyakrabban pontokat szerezhetünk.”

Vetteltől az eredmények mellett az Aston Martinnál azt várják, hogy a tapasztalatával segíti a csapat fejlődését, hogy az előbb-utóbb a világbajnoki címekért harcolhasson. A német pilóta híresen módszeres, már a Red Bullnál is kiemelte egykori főnöke, Christian Horner, hogy

az értekezletei nagyon hosszúak és szinte feldolgozhatatlanul sok visszajelzést ad a mérnököknek.

Otmar Szafnauer, az Aston Martin csapatfőnöke szerint náluk is hasonló a helyzet, mióta a négyszeres világbajnok megérkezett hozzájuk. „Sebastian kibővítette a munkamódszereinket – jelentette ki az amerikai szakember. – Lance [Stroll] sem újonc már, egy ideje itt van velünk és jó köztük a hangulat.”

Vettel a 2. lett Bakuban Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

„Sebastian nagyobb tapasztalattal rendelkezik és eléggé megváltozott az, ahogy az értekezleteinket tartjuk. Ez nem csak Lance-nak, hanem az egész csapatnak tetszik” – mondta. Hat futam után az Aston Martin is belépett a konstruktőri világbajnokság 5. helyéért zajló küzdelembe, 37 ponttal a 6. helyen állnak a 39 pontos Alpha Tauri mögött.