Társoldalunk:
Hírlevél

Pérez túlszárnyalja a Red Bull elvárásait, amit elődjének is köszönhet

2021.06.12. 10:00

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke és az általában rendkívül szigorú Helmut Marko, az energiaitalosok tanácsadója is nagyon dicsérte Sergio Pérez teljesítményét. A mexikói versenyző a jelenleg tesztpilótaként tevékenykedő Alexander Albon szerepét emelte ki.

Az első öt nagydíjhétvégén voltak nehezebb pillanatai, de egyre inkább úgy tűnik, hogy Sergio Pérez felnő a feladathoz, és a jövőben képes lesz támogatni Max Verstappent, vagyis elvégezni azt a feladatot, amiért a Red Bull leigazolta. Az Azeri Nagydíjon aratott győzelme után nem csupán Christian Horner csapatfőnök, de még Helmut Marko tanácsadó is elismerően nyilatkozott róla, utóbbi pedig kijelentette, hogy a jelenlegi teljesítménye elég lesz ahhoz, hogy a csapat jövőre is megadja neki a lehetőséget. 

Bakui győzelme után Pérez kiérdemelte a csapatfőnök elismerésétForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Pérez Bakuban eddigi legjobb hétvégéjét szállította a Red Bull színeiben, főleg ami a futamot illeti. Szinte az egész versenyen ott volt Verstappen mögött, ami lehetővé tette, hogy miután a holland pilóta defekt miatt kiesett, a bikások ne veszítsék el a futamgyőzelmet. Horner méltatta a 31 éves versenyző azerbajdzsáni formáját.

Tudtuk, hogy itt jól teljesít, de azt nem, hogy ennyire – idézi az Autosport. – Egész hétvégén gyors volt, remek volt a sebessége. Az egyetlen kör, amikor hibázott, a Q3-ban futott első köre volt. A versenytempója elképesztő volt, ha az első kiállása nem tart annyira sokáig, akkor az alávágással ott lett volna Max környékén, tiszta pályán pedig szintén fantasztikus volt.”

A brit szakember úgy véli, Pérez remekül védekezett Lewis Hamilton ellen, aki a futam jelentős részében ott volt mögötte, általában 1-2 másodperces lemaradással, de előfordult, hogy DRS-távolságon belülre került. Horner szerint a győzelem magabiztosságot adhat pilótájának, ráadásul a 25 pontnak köszönhetően feljött a tabella 3. helyére, amire a Red Bullnál sem számítottak. „Úgy gondolom, túlteljesíti az elvárásokat.”

A Red Bull Daniel Ricciardo 2018-as távozása óta keresi azt a pilótát, aki legalább megközelíteni képes Verstappen szintjét. Ezt Pierre Gaslyban, majd Alexander Albonban sem találták meg, de Pérez utóbbi hétvégéken látott szereplése alapján lehetséges, hogy megtalálták a megoldást. Ezt jól mutatja, hogy Verstappen balszerencséje nélkül minden bizonnyal kettős győzelmet aratnak, amire a 2016-os Malajziai Nagydíj óta nem volt példa, 2019 óta pedig semmi esély nem volt rá, hogy ez megtörténjen.

„Nyilvánvalóan remek, hogy két autónk van elöl, ez egy extra eszköz a fegyvertárunkban arra az esetre, amikor elveszítjük a vezető kocsinkat – magyarázta Horner. – [Ilyenkor] Checo ott van, hogy megszerezze a győzelmet, mi pedig pontosan ezt kerestük. Szóval örülök neki, és elégedett vagyok a csapattal, rengeteget dolgoznak a háttérben.”

Felmerül a kérdés, hogy Pérez monacói és főleg bakui teljesítménye meggyőzte-e a Red Bullt arról, hogy 2022-ben is folytatniuk kell az együttműködést. Horner azonban úgy véli, korai még erről beszélni. „Nagyon elégedett vagyok Checóval, [de] csak 6 futamon vagyunk túl a 23-ból, rengeteg időnk van. Élvezi, hogy a csapatnál lehet, nagyszerű munkát végez, és csak kell folytatnia azt, amit jelenleg csinál.”

Pérezt még a mindig szigorú Marko is megdicsérteForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Maxim Shemetov

Helmut Marko szintén véleményt nyilvánított Pérezzel kapcsolatban, és Hornerrel ellentétben egy fokkal kevésbé volt visszafogott a hosszabbítással kapcsolatban, ugyanis leszögezte, az immáron kétszeres futamgyőztes jelenlegi formája elég ahhoz, hogy megtartsa az ülését. A Red Bull tanácsadója, aki korábban többször is bírálta az új igazolás teljesítményét, ezúttal nagyon pozitívan fogalmazott.

Nagyon jól illeszkedik az istállóba, remek csapatjátékos – nyilatkozta az Auto Motor und Sportnak. – Mindig ott volt az elején, és Monacóban is ez volt a helyzet. Amint tiszta volt előtte a pálya, ugyanolyan köröket autózott, mint Verstappen, vagy talán még az övénél is gyorsabbakat, ez pedig lehetővé tette az alávágást.”

A futamokkal ellentétben az időmérőkön Péreznek azért még van hova fejlődnie, hiszen a bravúros imolai szereplést leszámítva csupán Portugáliában mondhatta el, hogy legfeljebb Verstappen és a Mercedesek előzték meg. Ennek kapcsán Marko elárulta, az új igazolás egykörös tempója kezdetben csalódást keltő volt, de „lassan megoldódik” ez a probléma.

Pérez nagyon hálás Albonnak

Pérez szerződtetésével Albon elvesztette ülését a Red Bullnál, ugyanakkor maradt a csapat kötelékében, és idén ő a bikások teszt- és tartalékpilótája, vagyis jelentős szerepet játszik az autó fejlesztésében, illetve a megfelelő beállítások megtalálásában. A mexikói pilóta pedig elárulta, elődje személyesen neki is sokat segített, amiért nagyon hálás neki.

Pérez nagyra értékeli Albon segítségét és munkájátForrás: Getty Images for Red Bull Racing/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Rengeteg munkát tesz bele a szimulátorozásba a mérnökökkel együtt – idézi a Racefans. –  Emlékszem, amikor idejöttem, nem számítottam arra, hogy ennyire nyílt lesz velem szemben, de minden, az autóval kapcsolatos problémáját elmondta nekem, illetve elmagyarázta, hogyan működik. Mindez már a kezdettől fogva nagyon kedves volt tőle, és ezt nagyra értékelem, mint ahogyan a szimulátorban hétről hétre elvégzett munkát is. Ez csapatmunka, minden egyes személynek megköszönhetjük, hogy most itt tartunk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK