Pérez túlszárnyalja a Red Bull elvárásait, amit elődjének is köszönhet

Forma-1, Azeri Nagydíj, Sergio Pérez, Red Bull, Helmut Marko
BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 06: Race winner Sergio Perez of Mexico and Red Bull Racing celebrates with Red Bull Racing Team Principal Christian Horner, Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko and Masashi Yamamoto of Honda in parc ferme during the F1 Grand Prix of Azerbaijan at Baku City Circuit on June 06, 2021 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Maxim Shemetov - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke és az általában rendkívül szigorú Helmut Marko, az energiaitalosok tanácsadója is nagyon dicsérte Sergio Pérez teljesítményét. A mexikói versenyző a jelenleg tesztpilótaként tevékenykedő Alexander Albon szerepét emelte ki.

Az első öt nagydíjhétvégén voltak nehezebb pillanatai, de egyre inkább úgy tűnik, hogy Sergio Pérez felnő a feladathoz, és a jövőben képes lesz támogatni Max Verstappent, vagyis elvégezni azt a feladatot, amiért a Red Bull leigazolta. Az Azeri Nagydíjon aratott győzelme után nem csupán Christian Horner csapatfőnök, de még Helmut Marko tanácsadó is elismerően nyilatkozott róla, utóbbi pedig kijelentette, hogy a jelenlegi teljesítménye elég lesz ahhoz, hogy a csapat jövőre is megadja neki a lehetőséget.

Bakui győzelme után Pérez kiérdemelte a csapatfőnök elismerését Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Pérez Bakuban eddigi legjobb hétvégéjét szállította a Red Bull színeiben, főleg ami a futamot illeti. Szinte az egész versenyen ott volt Verstappen mögött, ami lehetővé tette, hogy miután a holland pilóta defekt miatt kiesett, a bikások ne veszítsék el a futamgyőzelmet. Horner méltatta a 31 éves versenyző azerbajdzsáni formáját.

– idézi az Autosport. – Egész hétvégén gyors volt, remek volt a sebessége. Az egyetlen kör, amikor hibázott, a Q3-ban futott első köre volt. A versenytempója elképesztő volt, ha az első kiállása nem tart annyira sokáig, akkor az alávágással ott lett volna Max környékén, tiszta pályán pedig szintén fantasztikus volt.”

A brit szakember úgy véli, Pérez remekül védekezett Lewis Hamilton ellen, aki a futam jelentős részében ott volt mögötte, általában 1-2 másodperces lemaradással, de előfordult, hogy DRS-távolságon belülre került. Horner szerint a győzelem magabiztosságot adhat pilótájának, ráadásul a 25 pontnak köszönhetően feljött a tabella 3. helyére, amire a Red Bullnál sem számítottak. „Úgy gondolom, túlteljesíti az elvárásokat.”

A Red Bull Daniel Ricciardo 2018-as távozása óta keresi azt a pilótát, aki legalább megközelíteni képes Verstappen szintjét. Ezt Pierre Gaslyban, majd Alexander Albonban sem találták meg, de Pérez utóbbi hétvégéken látott szereplése alapján lehetséges, hogy megtalálták a megoldást. Ezt jól mutatja, hogy Verstappen balszerencséje nélkül minden bizonnyal kettős győzelmet aratnak,

amire a 2016-os Malajziai Nagydíj óta nem volt példa, 2019 óta pedig semmi esély nem volt rá, hogy ez megtörténjen.

„Nyilvánvalóan remek, hogy két autónk van elöl, ez egy extra eszköz a fegyvertárunkban arra az esetre, amikor elveszítjük a vezető kocsinkat – magyarázta Horner. – [Ilyenkor] Checo ott van, hogy megszerezze a győzelmet, mi pedig pontosan ezt kerestük. Szóval örülök neki, és elégedett vagyok a csapattal, rengeteget dolgoznak a háttérben.”

Felmerül a kérdés, hogy Pérez monacói és főleg bakui teljesítménye meggyőzte-e a Red Bullt arról, hogy 2022-ben is folytatniuk kell az együttműködést. Horner azonban úgy véli, korai még erről beszélni. „Nagyon elégedett vagyok Checóval, [de] csak 6 futamon vagyunk túl a 23-ból, rengeteg időnk van. Élvezi, hogy a csapatnál lehet, nagyszerű munkát végez, és csak kell folytatnia azt, amit jelenleg csinál.”

Pérezt még a mindig szigorú Marko is megdicsérte Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Maxim Shemetov

Helmut Marko szintén véleményt nyilvánított Pérezzel kapcsolatban, és Hornerrel ellentétben egy fokkal kevésbé volt visszafogott a hosszabbítással kapcsolatban, ugyanis leszögezte, az immáron kétszeres futamgyőztes jelenlegi formája elég ahhoz, hogy megtartsa az ülését. A Red Bull tanácsadója, aki korábban többször is bírálta az új igazolás teljesítményét, ezúttal nagyon pozitívan fogalmazott.

– nyilatkozta az Auto Motor und Sportnak. – Mindig ott volt az elején, és Monacóban is ez volt a helyzet. Amint tiszta volt előtte a pálya, ugyanolyan köröket autózott, mint Verstappen, vagy talán még az övénél is gyorsabbakat, ez pedig lehetővé tette az alávágást.”

A futamokkal ellentétben az időmérőkön Péreznek azért még van hova fejlődnie, hiszen a bravúros imolai szereplést leszámítva csupán Portugáliában mondhatta el, hogy legfeljebb Verstappen és a Mercedesek előzték meg. Ennek kapcsán Marko elárulta, az új igazolás egykörös tempója kezdetben csalódást keltő volt, de „lassan megoldódik” ez a probléma.

Pérez nagyon hálás Albonnak

Pérez szerződtetésével Albon elvesztette ülését a Red Bullnál, ugyanakkor maradt a csapat kötelékében, és idén ő a bikások teszt- és tartalékpilótája, vagyis jelentős szerepet játszik az autó fejlesztésében, illetve a megfelelő beállítások megtalálásában. A mexikói pilóta pedig elárulta, elődje személyesen neki is sokat segített, amiért nagyon hálás neki.

Pérez nagyra értékeli Albon segítségét és munkáját Forrás: Getty Images for Red Bull Racing/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Rengeteg munkát tesz bele a szimulátorozásba a mérnökökkel együtt – idézi a Racefans. – Emlékszem, amikor idejöttem, nem számítottam arra, hogy ennyire nyílt lesz velem szemben, de minden, az autóval kapcsolatos problémáját elmondta nekem, illetve elmagyarázta, hogyan működik. Mindez már a kezdettől fogva nagyon kedves volt tőle, és ezt nagyra értékelem, mint ahogyan a szimulátorban hétről hétre elvégzett munkát is. Ez csapatmunka, minden egyes személynek megköszönhetjük, hogy most itt tartunk.”