Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint a Mercedes hamarosan szerződést hosszabbít Lewis Hamiltonnal, akinek az alapfizetése csökkenni, a vb-győzelem esetén kapott bónusza viszont növekedni fog. Az egyik ismert szakíró pedig arra utalt, hogy csapattársa George Russell lesz.

A pályán zajló eseményeket leszámítva a szezon egyik fő kérdése, hogy kik alkotják jövőre a Mercedes pilótapárosát. Korábbi megszólalásai alapján úgy tűnik, Lewis Hamilton legalább még egy évet marad a címvédőnél, és erre utalnak a sajtóban nemrég megjelent híresztelések is. Emellett egyre inkább úgy tűnik, hogy Valtteri Bottas öt év után távozik az istállótól, helyét pedig a jelenleg a Williamsnél versenyző George Russell veszi át.

A hírek szerint Hamilton fizetése csökken, de marad az F1-ben Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Mullan

A Motorsport.com brazíliai kiadásának információi szerint a hétszeres világbajnok egy évvel meghosszabbítja az idény végén lejáró szerződését a brackley-i alakulatnál, illetve opciós joga lesz arra, hogy még egy évvel megtoldja a megállapodás érvényességét.

A cikkben hozzáteszik, hogy a 36 esztendős pilóta alapfizetése csökken, de a végső győzelemért járó bónusz megduplázódik.

Utóbbiról azt sem lehet tudni biztosan, hogy egyáltalán létezik-e ilyen záradék a szerződésben, és ha igen, mekkora összegről van szó. Ami az alapbért illeti, hivatalos adatok arról sincsenek, hiszen a pilóták fizetése nem nyilvános, de becslések szerint ez Hamilton esetében 30 millió dollár (több mint 8,5 milliárd forint).

A megállapodás ráadásul napokon belül megszülethet, hiszen a portál értesülései szerint Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke június 15-ig mindenképpen pontot akar tenni az ügy végére. Az osztrák üzletember korábban elmondta, nem szeretne hasonló helyzetbe kerülni, mint a jelenlegi szerződés aláírása előtt, amit csak idén februárban jelentettek be. A hírek szerint még van néhány pont, amiről az érintettek egyelőre nem egyeztek meg, többek között Hamilton későbbi szerepvállalása: a címvédő visszavonulása után is a Daimler kötelékében akar maradni, amiről állítólag az igazgatótanácsot is tájékoztatta.

Szintén érdekes kérdés, hogy ki lesz Hamilton csapattársa a Mercedesnél, már persze ha valóban marad az istállónál.

Joe Saward F1-es szakíró úgy tudja, hogy a hétszeres világbajnok szerződéshosszabbítását praktikus módon Silverstone-ban jelentik be, majd hozzátette, „van egy olyan érzésem, hogy nagy ünneplés lehet a Brit Nagydíj hétvégéjén”.

Egyre több jel mutat arra, hogy Russell jövőre a Mercedesnél folytatja pályafutását Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Mullan

Ez alapján egyértelműnek tűnik, hogy Russell lesz a befutó, Bottas pedig öt év után távozik a csapattól. A fiatal brit pilóta leigazolásából pedig az is következik, hogy a szintén Mercedes-nevelésű Esteban Ocon ezúttal sem kap lehetőséget az anyaistállótól. Saward úgy tudja, hogy

az Alpine pilótája jövőre is az enstone-iak színeiben fog indulni, a bejelentés pedig a Francia Nagydíj hétvégéjén várható.

Fontos hozzátenni, hogy ezek egyelőre mindössze pletykák, amelyeket senki nem erősített meg. Korábban mind Hamilton, mind Wolff kijelentette, hogy a sajtóban megjelenő, a szerződéssel kapcsolatos információk eddig rendszerint tévesnek bizonyultak.