Társoldalunk:
Hírlevél

Wolff: Elfogadhatatlan a Mercedes jelenlegi formája

2021.06.07. 17:24

Toto Wolff nem finomkodott, amikor a Mercedes szempontjából tragikusan sikerült Azeri Nagydíj után csapata jelenlegi formájáról kérdezték. Az osztrák üzletember szerint sem ő, sem Lewis Hamilton, sem az egész csapat nem teljesít úgy, ahogy elvárja magától.

Nagyon kemény szavakkal értékelte csapata teljesítményét a bakui nullázás után Toto Wolff, a Mercedes-istálló csapatfőnöke. A hibrid-érában mindössze harmadszor fordult elő, hogy az istálló egyetlen pontot sem szerzett egy versenyen, olyan pedig a 2012-es USA Nagydíj óta nem történt, hogy ezt mindkét autóval célba érve sikerült összehoznia. Az osztrák üzletember elfogadhatatlannak nevezte a jelenlegi produkciójukat és kijelentette, hogy nem folytathatják a pontok elhullajtását, ha harcolni akarnak a világbajnoki címért.

Wolff nem finomkodottForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

A „frusztrált" és „összetört" Wolff elismerte, hogy jelenleg csapatként sem teljesítenek jól, amit a bakui versenyhétvége is bizonyított. „Jelenleg sok minden nem megy olyan simán, ahogy az elmúlt években. Operatív szempontból nem nyújtjuk a legjobbunkat. Az időmérőn és a versenyen sem találtuk meg igazán az autó legjobb beállításait. Egyszerűen olyan sok dologban kell javulnunk, hogy most rögtön, ezután a beszélgetés után neki akarok fogni azért, hogy biztosítsuk, képesek legyünk harcolni a világbajnoki címért. Nem folytathatjuk a pontok elhullajtását, ahogy Monacóban és itt tettük. Ez egyszerűen nem elfogadható egyikünk számára sem."

Wolfftól megkérdezték, hogy a monacói és az azeri versenyhétvégét (a két versenyen összesen szereztek 6 pontot a maximális 88-ból) felölelő háromhetes időszak-e a legnehezebb eddigi mercedeses karrierje során (2013 óta van az istálló kötelékében és 2014 óta csapatfőnök), mire határozottan felelt. Igen, eddig ezek a legkeményebbek hetek. Nem valami nagyszerű eredmény az általunk felállított sztenderdeket nézve, hogy Monacóban nem teljesítettünk jól és Valtterinek, aki simán dobogóra állhatott volna, 36 órás bokszkiállásra volt szüksége. Ezután Bakuban az autó szinte az összes edzésen sehol sem volt. Ezek után az, hogy a harmadik helyen haladtunk és még próbáltunk is előrébb kerülni, rendben volt – utalt arra, hogy Verstappen kiesése előtt legalább a dobogó biztosnak tűnt Hamilton számára. – De az egyszerűen elfogadhatatlan, hogy az autót nem hozzuk olyan állapotba, hogy megfelelő teljesítményre legyen képes a rajt vagy a kerékcserék után. Ezekben a helyzetekben csak veszítjük és veszítjük a másodperceket."

Hamilton elfékezése sokba került a MercedesnekForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Clive Rose

Végül Hamilton második rajt utáni váratlan hibája "tette fel a pontot az i-re". Wolff mindezt értelemszerűen hitetlenkedve fogadta, és utalt rá, hogy a csapatban senki nem végzett elég jó munkát, beleértve őt és Hamiltont is. „Mindketten megsemmisültünk, hogy őszinte legyek. Versenyzőként olyan közel volt a győzelemhez, és aztán minden elszállt. Egyszerűen csak a legjobbunkat kell hoznunk, a legjobbat, amire képesek vagyunk. Ezen a hétvégén nem adtunk versenyképes autót a versenyzőinknek, messze nem. Ezért vagyunk frusztráltak, nemcsak a verseny végén történtekért. Összességében nem feleltünk meg a várakozásainknak. Egyikünk sem. Lewis, a mérnökök, én és senki a csapatban."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK