Társoldalunk:
Hírlevél

Pérez: Őrült futam volt, Hamilton túl későn fékezett

2021.06.06. 17:18

Váratlan eredmény született az Azeri Nagydíjon, Sergio Pérez meglepetésgyőzelmet szerzett, Sebastian Vettel az Aston Martin első dobogós helyét ünnepelte, Pierre Gasly is teljessé tette a dobogós trófeagyűjteményét.

Fordulatos versenyen Sergio Pérez pályafutása második nagydíjgyőzelmét szerezte meg, az elsőt a Red Bull színeiben. A mexikói pilóta csapattársa, Max Verstappen kiesése után került az élre, majd az utolsó, kétkörös sprintet is az 1. helyen zárta, miután Lewis Hamilton hiába ért mellé, nem tudott befordulni az 1-es kanyarban.

Pérez meglepetésre győzött Bakuban - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Bakuban általában elég őrült dolgok történnek – kezdte Pérez. – Sajnálom Maxot, remek versenyt futott és megérdemelten nyert volna, hihetetlen lett volna kettős győzelmet hozni a csapatnak, de végül így is szenzációs napunk volt. Közel álltunk ahhoz, hogy feladjuk a versenyt, de szerencsére célba értünk.”

„Az újraindítás gyengén sikerült, [Lewis] Hamilton mellém ért, de a lehető legkésőbb fékeztem, ő is ezt tette, de neki nem jött össze. Így legalább a csapatnak jó napja lett. Ez bizonyosan nagy önbizalomlöket a számomra.”

A 2. helyezett Sebastian Vettel hasonlóan boldog volt, a német pilóta az Aston Martin története első dobogós helyét szerezte meg a márkának és a Monacói Nagydíjhoz hasonlóan feledtette, hogy a szezon első négy versenyén csak szerény eredményeket ért el az új istállója színeiben.

„Nagyon sokat jelent ez nekünk, elég rögös volt a szezonkezdet. Remek versenyünk volt, nagyon jó volt a tempónk, ez volt a kulcs. Jól rajtoltam, rögtön javítottam néhány helyezést, vigyáztam az abroncsaimra, és amikor mindenki kiment a bokszba, nekem még jó volt a tempóm. Bevált a mögévágás, legalább [Cunoda] Jukit megelőztem, aztán a [biztonsági autó utáni] újraindítás is jól jött nekem, újabb két helyet előre léptem. Újabbak voltak az abroncsaink, ez segített felmelegíteni őket, úgyhogy nagyszerű napunk van, madarat lehet velem fogatni – mondta. – Nagyszerű eredmény a dobogós hely, nem számítottunk erre, amikor megérkeztünk, de már pénteken jó érzésem volt, pedig még nem voltunk sehol.”

Vettel, Pérez és Gasly a három dobogós - GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Clive Rose

Vettel szombaton bosszú volt, mert Daniel Ricciardo balesete miatt esélye sem volt bejutni a Q3-ba, végül ez volt a vasárnapi szerencséje, mert maradt egy új lágy gumiszettje, ami előnyösebb helyzetbe hozta őt az utolsó két körre.

„A tegnap nem igazán állt össze, de ettől a mai nap csak még édesebb lett – ismerte el. – A stratégia szempontjából mindig jobb előrébb rajtolni, de az biztosan nem ártott, hogy maradt egy új lágy gumiszettünk, a többiek pedig már mentek velük néhány kört. Nagyon jól meg tudtuk óvni az abroncsokat, szerintem ez volt a titkunk, plusz a tempónk. A versenyen jó érzés volt vezetni az autót, így előrébb tudtam lépkedni.”

A német pilóta mögött Pierre Gasly ért célba a 3. helyen, miután az utolsó két kör során visszaverte a gyorsabb Charles Leclerc támadását.

 „Elképesztő érzés, őszintén szólva nem is tudom, hogy mit mondjak. Őrült verseny volt hihetetlenül feszült utolsó két körrel. Az autó egész hétvégén elképesztő volt, minden edzésen ott voltunk az elejében. Az időmérő után nem tudtam, hogy képesek leszünk-e megtartani a negyedik helyet vagy akár még a dobogóért is harcolhatunk-e. Végül sikerült. Már volt egy első és egy második helyem, a harmadik még hiányzott. Elképesztő érzés dobogóra állni.”

Gaslyt is ünnepelte a csapata - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson„Ki kellett szélesítenünk az autónkat. Nagyon nehéz futamom volt, gondok adódtak a motorral, amitől elég sok motorerőt veszítettünk az egyenesekben. Seb meg tudott előzni a futam közepén, aztán tudtam, hogy Charles-lal mögöttem nagyon nehéz lesz az utolsó kért kör. Próbálkoztam, minden féktávon bizonytalan voltam benne, hogy meg fog-e állni az autó, de nyomnom kellett a dobogóért.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK