Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen: Amikor a falnak mentem, nem hittem, hogy éllovas maradok

2021.06.06. 17:57

Bosszús az elszalasztott győzelem miatt Max Verstappen, de a Red Bull pilótája elismerte, Lewis Hamilton hibája miatt szerencséje is van, hogy a nullázás ellenére bajnoki éllovasként távozhat Bakuból.

Győzelem helyett nulla ponttal hagyja el Bakut Max Verstappen, miután 5 körrel az Azeri Nagydíj vége előtt az élen haladva defektet kapott és kénytelen volt feladni a versenyt, amit végül csapattársa, Sergio Pérez nyert meg.

Verstappen nagy balesetet szenvedett - GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Clive Rose

Verstappen a Sky Sports riporterének elmondta, már éppen gumikímélő fázisban járt, amikor defektet kapott, előzmény nélkül mondta fel a szolgálatot az abroncs, úgy érezte, hogy teljesen ellenőrzése alatt tartotta az eseményeket és idei harmadik győzelme felé haladt, ami azt jelentette volna, hogy tovább növeli az előnyét Lewis Hamiltonnal szemben.

„Bosszantó és nagyon elkeserítő defekt miatt kiesni ilyen közel a célhoz. Nagyon kár érte, néha, pár órára az ember gyűlöli ezt a sportágat. Aztán minden rendben lesz – mondta az F1 TV riporterének. – A [defektig] nagyszerű napunk volt, az autó elemében volt, hoztam a tempót, amire szükség volt a mögöttem lévők ellen, eléggé magabiztosan az élen álltam.”

„Könnyedén győztem volna, de ebben a sportban nyilván semmire sincs garancia. Kár érte, mert elszalasztottuk a lehetőséget, hogy növeljük az előnyünket. Tudjuk, hogy amikor visszatérünk a normális pályákra, a Mercedes általában eléggé erős, úgyhogy szomorú, hogy nem lett nagyobb a különbség, de végül egy kis szerencsénk is volt, mert Lewis is egyenesen ment az 1-es kanyarban, úgyhogy még mindig vezetjük a világbajnokságot, de nyilván ezt nem így akartam elérni, hanem szerettem volna növelni az előnyt, és megnyerni a versenyt.”

A defektig minden a legnagyobb rendben ment - GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Verstappen a Sky Sportsnak nyomatékosította, hogy nagyobb pontelőnyt szeretett volna, de elismerte: „Amikor nekimentem a falnak, nem gondoltam, hogy továbbra is vezetni fogom a világbajnokságot.” Hozzátette, a baleset után az orvosi központba kellett mennie, fekve, vérnyomásmérés közben sejtette először, hogy valami váratlan esemény történt, mert a telefonja folyamatosan vibrált az új üzenetektől.

Pozitívumokat is ki tudott emelni

Noha a Red Bull elszalasztotta a nagy lehetőséget és 18 ponttal is szegényebbek lettek, Verstappen így is talált optimizmusra okot adó jeleket a baku futam alapján. „Checo így is győzött, nagyon örülök a sikerének, normális esetben kettős győzelmet kellett volna elérnünk, de jó volt látni, hogy győzött, mert remek csapattárs, neki is jó napja volt ma, mindent megtett, amit meg kellett tennie. Ezt remek látni.”

„A mai napban sok pozitívum is volt, rögtön láttuk, hogy jó a tempónk, úgyhogy az volt a lényeg, hogy óvjuk a gumikat, eleinte Lewis szélárnyékában próbáltam maradni, miután megelőztük Charles-t és küszködni kezdett az abroncsaival. Miután kiment a bokszba, tudtam, hogy nyomnom kell, a bevezető köröm elég jól sikerült.”

Pérez: Őrült hullámvasút volt

A futamot megnyerő Pérez gyorsan köszönetet mondott a Red Bull első emberének, Dietrich Mateschitznek a bizalomért és elárulta, „őrült hullámvasútként” élte meg a versenyt, mert szinte az elejétől folyamatosan igyekeznie kellett, mert a bokszkiállások után Hamilton olyan nyomás alatt tartotta őt, hogy szinte levegőt venni sem volt ideje.

Hamilton végig üldözte Pérezt - GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Francois Nel

„A végén, az újraindítástól eltekintve minden tökéletesen működött, akkor nem volt semmi tapadás. Úgy voltam vele, hogy két körrel a vége előtt nem veszíthetem el ezt a versenyt, úgyhogy a lehető legkésőbb fékeztem az 1-es kanyar előtt, aztán láttam, hogy Lewis állóra fékezi az autót és egyenesen a bukótérbe hajt.”

„Ez megmutatja, hogy mennyire a határon megyünk, milyen óriási sebességekkel hajtunk, sajnálom Lewist is, mert nagyon fájdalmas, amikor ilyesmi történik, de mindannyian ki vagyunk téve a hibáknak. Élveznünk kell a mai napot, a tempónk remek volt és kiváló versenyautóval rendelkezünk” – nyilatkozta Pérez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK