Alonso: Nem fair, hogy a többiek büntetlenül megússzák a baleseteket

Forma-1, Azeri Nagydíj, péntek, Fernando Alonso, Alpine
BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 04: Fernando Alonso of Spain driving the (14) Alpine A521 Renault during practice ahead of the F1 Grand Prix of Azerbaijan at Baku City Circuit on June 04, 2021 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Francois Nel/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Fernando Alonso bírálta az F1-es mezőny több tagját, akik baleseteikkel piros zászlós fázisokat idéztek elő az Azeri Nagydíj időmérőjén. A kétszeres világbajnok szerint büntetésekre lenne szükség.

Bejutott a Q3-ba és Lando Norris balesete után a 8. helyről rajtolhat Fernando Alonso az Azeri Nagydíjon, de az Alpine pilótája így sem volt elégedett az időmérő után. A kétszeres F1-es világbajnok úgy érezte, nem tudott ideális kört futni, mert folyamatosan megzavarták az időmérőn, amelyet a 2016-os Magyar Nagydíjjal holtversenyben a legtöbbször kellett megszakítani.

Alonso nem tudott mindent kihozni az autójából Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Francois Nel

„Zűrös volt, nehezemre esett ritmusba lendülni és felvenni a tempót, de mindenki számára ez volt a helyzet. Szerintem nem használtuk ki az autóban rejlő lehetőséget, mert amikor új gumit raktunk fel, nem tudtunk [éles kört] menni” – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

Már az első harmadban is kétszer szükség volt a piros zászlóra, majd a Q2 és a Q3 is hamarabb véget ért,

miután a hajrában Daniel Ricciardo, majd a legvégén Cunoda Juki és Carlos Sainz is összetörte az autóját. Ezzel elvették a lehetőséget a többiektől, hogy javítsanak az eredményeiken, ráadásul bizonyos szempontból előnybe is kerülnek, mert külön engedéllyel megjavíthatják az autókat.

„Talán nem fair, hogy azok, akik összetörték az autójukat, [a futamra] megtarthatják a rajthelyüket. Az összes többi autó a parc fermébe kerül, hozzá sem érhetünk, akkor ők miért cserélhetik ki az összes alkatrészt, miután piros zászlót okoztak? Lehet, hogy egy napon majd mi kerülünk olyan helyzetbe, hogy kihasználhatjuk ezt a szabályt.”

A Monacói Nagydíjon felmerült, hogy az IndyCarhoz hasonlóan büntetni kellene a balesettel piros zászlót okozó versenyzőket.

Charles Leclerc, Max Verstappen és Valtteri Bottas nem támogatta az ötletet, eleinte Alonso is ellene volt, de Bakuban már úgy érezte, hogy valamit tenni kellene az ügyben.

„Szerintem a többieknek le kellene nyugodniuk egy kissé és utcai pályán 98 százalékon menni. Ha a mezőny végéről kellene rajtolniuk egy baleset után, akkor talán nem lépnének túl a lehetőségeiken. Az [időmérőn] sokan megpróbálták túllépni az autójuk lehetőségeit és a saját képességeit” – jelentette ki.