Társoldalunk:
Hírlevél

Megbüntették Norrist, változik az Azeri GP rajtsorrendje

2021.06.05. 17:46

A sportfelügyelők megbüntették Lando Norrist, mert nem hajtott be a bokszba, amikor Antonio Giovinazzi balesete miatt leállították az Azeri Nagydíj időmérőjét.

Elvesztette 6. rajthelyét Lando Norris, miután a sportfelügyelők elmarasztalták azért, mert az Azeri Nagydíj időmérő edzésén nem hajtott be a bokszba, amikor Antonio Giovinazzi balesete miatt piros zászlóval leállították az tréninget.

Norris a 9. helyről rajtolhat - GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Francois Nel

Norris a bokszbejárat felé közelített versenytempóban, hezitált, hogy behajtson-e, megkérdezte erről a mérnökét is, végül tovább haladt, és amikor mérnöke azt kérte, hogy menjen be, már késő volt, és nem tudott reagálni. A sportfelügyelők rögtön vizsgálatot indítottak, Norris eleinte nem értette, hogy milyen szabálysértést követhetett el.

A szabályok szerint piros zászló esetén a pilótának fel kell készülnie arra, hogy szükség esetén bármikor meg kell állnia és azonnal vissza kell térniük a bokszba, Norris ezt elmulasztotta, de a sportfelügyelők figyelembe vették, hogy nagyon közel volt már a bokszbejárathoz, ezért mérsékelték az ilyenkor szokásos öthelyes rajtbüntetést, és csak három hellyel sorolták hátrébb a brit pilótát.

Ennek következtében Norris a 9. helyről kezdheti majd meg az Azeri Nagydíjat, egy helyet előre léphet Sergio Pérez, Cunoda Juki és Fernando Alonso is.

Norris elhaladt a fénypanel mellettForrás: F1 TV

„A pálya közepén mentem, haladtam a körömön, aztán nem igazán tudtam, hogy balra vagy jobbra menjek – nyilatkozta Norris még az ítélet előtt a Sky Sports műsorában. – Rögtön lelassítottam, nem hiszem, hogy bármi rosszat is tettem. Elég nagy tempóval mentem akkor ahhoz, hogy kiálljak a bokszutcába. Nem tudom, beszélnem kell a csapattal, de nem hiszem, hogy bármi rosszat tettem.”

A McLaren másik pilótája, Daniel Ricciardo is balesetbe keveredett a Q2-ben, az ausztrál versenyző így csupán a 13. helyről kezdheti majd meg a vasárnap zajló Azeri Nagydíjat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK