Vágólapra másolva!
George Russell elárulta, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem bánt vele kesztyűs kézzel az Emilia Romagna Nagydíj után, amelyen ütközött Valtteri Bottasszal. A Williams pilótája szerint csapattársként kellett volna kezelnie riválisát.

Hatalmas port kavart George Russell és Valtteri Bottas Emilia Romagna Nagydíjon történt ütközése, hiszen a szurkolók és a szakértők sem értettek egyet abban, hogy kinek volt nagyobb felelőssége az incidensben. Az első reakciók alapján a pilóták is egymást hibáztatták, később viszont a brit versenyző volt az, aki más belátásra tért.

Russell alapos fejmosást kapott Wolfftól az imolai ütközés után

Miután kiszállt az autóból, Russell odament a Mercedeshez, és meglegyintette Bottas sisakját, később pedig a nyilatkozataiból is egyértelmű volt, hogy mit gondol a történtekről. Pár nappal később viszont bocsánatot kért, amiben Toto Wolffnak is lehetett szerepe. A Mercedes csapatfőnöke kijelentette, a 23 éves pilótának csapattársként kellett volna tekintenie riválisára, miután ő is a címvédő támogatását élvezi. Russell most elárulta, az osztrák üzletember keményen bánt vele akkoriban.

– nyilatkozta az Autosportnak. – Rengeteg »szigorú szeretetet« adott nekem, de végső soron csak a maximumot akarja kihozni belőlem, illetve azt, amiről hiszi, hogy el tudom érni. Szerintem mentálisan elég erős vagyok ahhoz, hogy ezeket a kellemetlenségeket el tudjam viselni, elraktározzam, reflektáljak rájuk, majd erősebben térjek vissza. Az érzelmek nyilván minden érintettnél a tetőfokára hágtak.”

Russell hangsúlyozta, hogy az az eset óta nemcsak a Williams alkalmazottaival, hanem a Mercedes kulcsembereivel is „jobb a viszonyom, mint valaha, mivel ezek a nehéz időszakok közelebb hozzák egymáshoz az embereket”. Ami pedig a Wolffot és az imolai ütközést illeti, a brit pilóta elmondta, vele és a technikai igazgatóval, James Allisonnal együtt repült haza Olaszországból.

– emlékezett vissza. – Ugyanakkor amint visszatértem a házamba vasárnap este, tudtam, mit rontottam el. Ez pedig nem feltétlenül maga az ütközés volt, nem amiatt csalódtak bennem, persze az is messze volt az ideálistól. Az azt követő cselekedeteim nem voltak méltóak hozzám.”

Russell kiemelte, hogy egy csapattárs ellen teljesen tiszta előzési manővert kell teremteni, azonban Imolában az volt a probléma, hogy Bottast nem tekintette csapattársának. Ez elsőre teljesen normálisnak tűnik, hiszen nem ugyanolyan autóban versenyeznek, de a brit versenyző kijelentette, hogy számára a Mercedes és a Williams is egyaránt a családja, így nemcsak Nicholas Latifit, hanem Lewis Hamiltont és Bottast is a csapattársának tartja. Ha utóbbi helyén a kanadai pilóta lett volna, akkor elmondása szerint Russell elemeli a lábát a gázról, később pedig elbeszélget vele.

Russell utólag úgy véli, rosszul mérte fel, hogy Bottas ellen mennyi kockázatot vállalhat Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Mullan

„Ugyanakkor amennyiben bármelyik másik ellenfélről lett volna szó, ahogyan Valtterire is tekintettem, akkor megpróbáltam volna, hiszen tudtam, hogy pontszerzési lehetőség áll előttem – magyarázta. – Kimi [Räikkönen] pedig közvetlenül mögöttem volt, szóval ha nem kezdek bele a manőverbe, talán megelőzött volna és megszerezte volna a tizedik helyet. Végső soron viszont elfogadhatatlan, ha valaki a csapattársával ütközik, de egyáltalán nincs probléma [a Mercedesszel] és Totóval, akivel hetente beszélek. Az eset viszont már nem is kerül szóba, mostanra már magunk mögött hagytuk.”