Hivatalos: Idén sem rendezik meg a Szingapúri Nagydíjat

Forma-1, Szingapúri Nagydíj rajt
SINGAPORE, SINGAPORE - SEPTEMBER 22: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF90 leads Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 and the rest of the field at the start during the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 22, 2019 in Singapore. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt 2020 után a mostani szezonban is elmarad a Szingapúri Nagydíj. A kieső hétvége miatt lehetséges, hogy mégis megrendezik a Török vagy a Kínai Nagydíjat, de az sem kizárt, hogy Austinban két verseny lesz.

Újabb nagydíjhétvége esett ki a versenynaptárból, ugyanis azok után, hogy a Szingapúri Nagydíjat tavaly nem rendezték meg, pénteken este hivatalossá vált, hogy a távol-keleti esemény idén is elmarad. Ezzel a Kanadai Nagydíj után ez a második olyan futam, amely eredetileg a 2020-as és a 2021-es versenynaptárban is szerepelt, de végül mindkét évben törölni kellett.

Idén is elmarad a Szingapúri Nagydíj Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

A Forma-1 hivatalos közleménye szerint az október 3-ra tervezett szingapúri versenyt a koronavírus-járvány miatt felmerülő biztonsági és logisztikai aggályok miatt kellett törölni. A BBC értesülései szerint konkrétan az történt, hogy

a pandémiát amúgy eredményesen kezelő országban a hatóságok nem tartották összeegyeztethetőnek több ezer ember beutazását a jelenlegi intézkedésekkel.

„Megértjük, hogy a szurkolók szerettek volna látni egy újabb Szingapúri Nagydíjat – olvashatóak Colin Synnek, a promóter elnökhelyettesének szavai a közleményben. – Hihetetlenül nehéz, de az élő rendezvényekre vonatkozó szigorítások fényében szükséges döntés volt sorozatban a második évben törölni az eseményt.”

Syn hozzátette, nem lettek volna képesek teljes értékű hétvégét tartani, legalábbis a szurkolók szempontjából. Teltház esetén ugyanis nem tudták volna garantálni a jelenlévők biztonságát, ami „számunkra elsődleges”.

A korábban törölt, illetve elhalasztott futamokat az F1 sikeresen pótolta, hiszen a versenynaptárba be sem kerülő Vietnámi, illetve Kínai Nagydíjat az imolai és a portimaói verseny helyettesítette, a montreali, majd az isztambuli viadal helyett pedig egy második futamot is rendeznek Ausztriában.

Ami a szingapúri eseményt illeti, több lehetőség is felmerült.

A BBC úgy tudja, hogy az egyik lehetőség a Török Nagydíj, ami a kanadai versenyt helyettesítette volna, végül azonban azt is törölni kellett a naptárból. Szintén benne van a pakliban, hogy a Kínai Nagydíjra esik a választás, amit ugyan csak elhalasztottak, de nem találtak új időpontot.

Lehetséges, hogy két futamot rendeznek Austinban Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Egy másik lehetőség szerint pedig nem lesz beugró helyszín, hanem Ausztriához hasonlóan Austinban is két hétvégét rendeznek. Ha ez megtörténik, akkor az első futamra valószínűleg egy héttel az USA Nagydíj előtt, vagyis október 17-én kerül sor. A Liberty Media számára mindenképpen praktikus lenne ez a megoldás, hiszen az F1 jogtulajdonosának nem titkolt célja, hogy népszerűsítse a sorozatot az Egyesült Államokban.