Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull példájából merítene erőt a Ferrari

2021.06.02. 19:30

Az idén újra a világbajnoki címért csatázó Red Bull példája lebeghet a Ferrari előtt Mattia Binotto szerint. A Ferrari csapatfőnöke szerint nem megy egyik napról a másikra a visszatérés a győzelmi ösvényre.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke az idén nyolc év után ismét a világbajnoki címért harcoló Red Bullt tartja követendő példának a maranellói istálló számára, egyúttal úgy véli, hogy a bikások esete is mutatja, nem lehet egyik napról a másikra visszatérni a győzelmi ösvényre. A svájci olasz elismerte, tavaly érezte magán a nyomást, de igyekezett azt nem kivetíteni a csapatra.

A Ferrari a Red Bull útját járhatjaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

A Ferrari legutóbb 2008-ban nyert világbajnoki címet, a 2018-as szezon óta pedig nem tudott harcban lenni az év végi elsőségért. Az istálló irányítását 2019 elején átvevő Mattia Binottóval a csapat tavaly 40 éves mélypontra süllyedt a motorbotránynak köszönhetően, és bár az idén előrelépés jeleit mutatja, a végső győzelemre továbbra sincs esélye. Binotto azonban amondó, hogy idővel újra lesz, akárcsak a Red Bullnak az idén. „A Forma-1-ben nincsenek csodák, elég megnézni minket a 90-es évek elejétől 2000-ig Michael Schumacherrel és Jean Todt-tal. Időbe telt a csapatépítés, ahogy a Red Bullnak és a Mercedesnek is. Ha megnézzük a Red Bullt, régóta nem nyertek, de megvan a szenvedélyük a csapaton belül. Jól és keményen dolgoztak, hogy építkezzenek, de ez időbe telik."

Binotto nem tagadta, hogy 2020 az ő számára sem volt stresszmentes, majd elmondta, hogy úgy próbált megbirkózni a nyomással, hogy azt a csapat a legkevésbé érzékelje. „Nagyon nehéz szezon volt. Kétségtelenül nagy nyomás nehezedett a vállamra, és egyértelműen éreztem a felelősséget. De egy ilyen nehéz időszakban a csapat egységes maradt. Ez volt a pozitívum ebből az időszakból. Nagyon könnyű lett volna egymást hibáztatni a csapaton belül, de ilyesmi soha nem fordult elő. A csapatnak megfelelő volt a szellemisége és előre akart lépni és demonstrálni, hogy jobbak is tudunk lenni. Ami nekem fontos volt ebben az időszakban, hogy a rám nehezedő nyomást ne vetítsem ki a csapatra. Mindenkinek meg akartuk adni a lehetőséget, hogy a legjobb tudása szerint teljesítsen, és úgy szervezni és koordinálni a csapatot, hogy előrelépést érjünk el. Én erre koncentráltam, nem a kívülről érkező pletykákra."

Binotto nem tagadja, hogy nagy nyomást kellett elviselnie tavalyForrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Időközben lemondott a posztjáról Louis Camilleri vezérigazgató, a helyét pedig elnök-vezérigazgatóvá előlépve John Elkann vette át. Binotto szerint ezzel sikerült megőrizni a folytonosságot, miközben a nyomás továbbra is jelen van a Ferrari vezetője részéről. „Soha nem kételkedtem Elkann és Camilleri támogatásában, mert tudom, hogy a kezdetektől fogva támogattak. Természetesen tudtam, hogy jól kell végeznem a munkámat, hiszen végső soron én felelek a Forma-1-es csapatért. Tudom, mennyire nehéz ez a munka, nagy szenvedély kell hozzá, de idő is az építkezéshez."

„A megközelítésünk az, hogy próbálunk tanulni a hibáinkból. Nem szabad ujjal mutogatnunk, amikor hibázunk, miközben meg kell értenünk, hogy miként fordulhatott elő a hiba és a jövőben hogyan előzhetjük meg. A stabilitás is fontos a csapatban. Évek óta ugyanaz az ember felel a stratégiáért és a bokszutcai személyzetért. Ezzel egyidőben pedig olyan csapatot kell építenünk, amely minden alkalommal, minden hiba után képes a fejlődésre. Jelenleg nagyon keményen dolgozunk ezen."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK