Társoldalunk:
Hírlevél

Ugyanaz történik Alonsóval, mint korábban Michael Schumacherrel?

2021.06.01. 09:43

Egyelőre elmarad korábbi önmagától a Forma-1-be az idei szezonra visszatérő Fernando Alonso, Nico Rosberg szerint pedig a kétszeres világbajnok ugyanabban a cipőben jár, mint korábban Michael Schumacher.

Fernando Alonso és Michael Schumacher pályafutásában eddig is akadtak hasonlóságok, például mindketten ugyanazzal a csapattal nyerték első két világbajnoki címüket (Schumacher idejében még Benettonnak, nem Renault-nak hívták), majd mindketten kétszeres világbajnokként kerültek a Ferrarihoz, jóllehet, a spanyol ezt némi kitérővel tette meg. Most pedig a 2016-os világbajnok Nico Rosberg szerint újabb hasonlóságot mutat az egykori ádáz ellenfelek életútja.

Alonso és Schumacher 2005-benForrás: DPA/AFP/Gero Breloer

Alonso két év távollét után, tavaly döntött úgy, hogy az idei szezontól ismét a Forma-1-ben akar versenyezni, és visszatért a Renault-ból Alpine-ná váló enstone-i istállóhoz, amellyel eddigi legnagyobb sikereit elérte. A kétszeres világbajnok azonban egyelőre elmarad attól a teljesítménytől, amire a legtöbben számítottak tőle, és még csapattársa, Esteban Ocon szintjét sem tudja hozni. A veterán pilóta készséggel elismeri, hogy nehezebben alakul a visszatérése, mint azt várta, azt azonban nem tartja helytálló megállapításnak, hogy mindennek a korához lenne köze (júliusban lesz 40 éves). A kérdések a koromról folyamatosan visszatérnek, de nem vagyok olyan öreg, úgyhogy egy kicsit meglep, hogy ez folyamatosan téma. A világbajnok, aki jelenleg dominálja a sportágat, ő sem sokkal fiatalabb. Nem vagyok 20 évvel idősebb nála" – utalt a 36 éves Lewis Hamiltonra.

Máshogy látja azonban ezt Nico Rosberg, 2016 Forma-1-es világbajnoka, aki csapattársaként testközelből figyelhette a 2010-ben, három év kihagyás után a Mercedesszel visszatérő, akkor 41 esztendős Michael Schumachert. „Az Alpine-t nem könnyű vezetni, Alonso pedig látszólag küszködik vele. Időről időre ugyanakkor láthatjuk a zsenijének villanásait. Egy kicsit Michael Schumacherre emlékeztet, amikor a csapattársa voltam a Mercedesnél. Ennek mindenképpen köze lehet az életkorhoz. Fernando két éven át nem versenyzett a Forma-1-ben, időbe fog telni neki, mire megtalálja régi önmagát" – nyilatkozta Rosberg a Sky Sports szakértőjeként.

Schumacher a 2012-es Monacói Nagydíj időmérőjén, 43 évesen is megvillant, és megautózta a legjobb időtForrás: Getty Images/2012 Getty Images/Mark Thompson

Rosberg korábban a Beyond the Grid podcastban hasonlóan vélekedett Schumacherről is, és egy az egyben úgy jellemezte a hétszeres világbajnok akkori teljesítményét, mint most Alonsóét. „Nem mentorként, hanem inkább kőkemény riválisként tekintettem Schumacherre. Ez másfajta dinamikát szült kettőnk között. Nem volt már a csúcson, amikor visszatért, de a jó napjain így is felszínre tört belőle a zseni. Továbbra is fenomenális volt, csak már nem tudta következetesen hozni azt a szintet."

Kérdés, hogy Alonso is már csak villanásokra lesz-e képes.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK