Társoldalunk:
Hírlevél

Button szerint Bottas nem elég gyors, de a Mercedesnek így is megfelel

2021.05.29. 18:53

Jenson Button úgy véli, Valtteri Bottas legfeljebb az időmérőkön tudja megszorongatni Lewis Hamiltont, de a Mercedes számára ez is elegendő. 2009 világbajnoka szerint ennek oka egyrészt Sergio Pérez teljesítménye, másrészt a csapaton belüli jó légkör.

Valtteri Bottas nem úgy kezdte a szezont, ahogyan azt vélhetően eltervezte, hiszen öt futam után még a felét sem éri el a Max Verstappen és Lewis Hamilton pontszámának. Ugyan a finn pilóta az imolai és a monacói kieséséért is legfeljebb részben tehető felelőssé, de a másik három versenyen rendre lassabb tempót produkált, mint a két éllovas. 

Bottasnak egyáltalán nem úgy indult a szezonja, ahogyan azt szerette volnaForrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

A 2010-től 2012-ig Hamilton csapattársaként a McLaren színeiben szereplő Jenson Button úgy véli, honfitársa rendkívül erős, ami nyilvánvalóan nehézzé teszi Bottas dolgát. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a 31 esztendős pilóta sebessége legfeljebb a kvalifikáción üti meg a kellő szintet.

Lewis rendkívül jó helyzetben van, hiszen magabiztos, és ugyan én mindig azt mondtam, hogy minden pilótának megvan a gyengesége, de ő semmi ilyesmit nem mutat – nyilatkozta 2009 világbajnoka a Planetf1.com-nak. – Ez [Bottasnak] igencsak fájdalmas, hiszen így nagyon nehezen tudja őt megverni. Ezzel együtt jelenleg az a helyzet, hogy Valtteri nem elég gyors. Néha az időmérőkön remek munkát végez, de a versenyeken rendszerint nem tudja tartani Lewis tempóját.”

Bottas gyenge rajtja után ismét szárnyra kaptak azok a hangok, amelyek szerint a Mercedes ezúttal már nem hosszabbítja meg egyéves szerződését. Azonban Button szerint nem olyan egyértelmű a helyzet, főleg akkor, ha megnézzük az eddig gyengébben szereplő Red Bull-pilóta, azaz Sergio Pérez eredményeit.

Az a baj, hogy jobban teljesít, mint Checo a Red Bullnál, és ez minden, amire szükség van tőle – válaszolta arra a kérdésre, hogy Bottas elveszítheti-e ülését a címvédő alakulatnál. – Lewis támogatja Valtterit, mint ahogyan a jövőben is fogja, mivel így minden dicsőség az övé lehet. Valtteri valamilyen szinten kihívást jelent számára a kvalifikáción, ami őt is jobb teljesítményre sarkallja, de a futamon könnyedén legyőzi [Bottast].”

Button úgy véli, a Mercedesnek nem érdeke Bottas leváltása - GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Button hozzátette, ennek következtében a Mercedesnél uralkodó légkörre sem lehet panasz, hiszen a két csapattárs úgy dolgozik együtt, hogy Bottas nem jelent veszélyt Hamiltonra. Amennyiben a finn pilóta végül távozik a csapattól, jó eséllyel George Russell érkezik a helyére, aki sokak szerint képes lehet felnőni Hamilton szintjére. Ennek a szurkolók egészen biztosan örülnének, viszont az istállók általában próbálják elkerülni, hogy egyszerre két élversenyzőt alkalmazzanak.

„A csapatok ezt nem szeretnék, de mindenki más igen – jelentette ki. – A rajongók ezt akarják, és a sportnak is erről kellene szólnia. Trükkös kérdés, nem igaz? Amikor csapattársak voltunk Lewis-zal, győzelmeket vettünk el egymástól, pedig egyikünk valószínűleg megnyerhette volna a világbajnokságot, ha a másik nem nyeri meg azokat a versenyeket, amelyeket megnyert.”

A 15-szörös futamgyőztes a 2010-es és a 2011-es idényt hozta fel példaként: előbbi szezonban Hamilton csupán 16 ponttal maradt le a végső győzelemről, utóbbiban pedig csapattársa lett 2. a tabellán. Ami 2010-et illeti, Buttonnak van némi igazsága, hiszen Kínában valóban közvetlenül az akkor még csak egyszeres világbajnok előtt diadalmaskodott, ám egy évvel később 122 ponttal kapott ki Sebastian Vetteltől, vagyis semmiképpen sem lett volna esélye megelőzni. Akárhogy is, a manapság a Williams tanácsadójaként tevékenykedő, emellett az Extreme E-ben induló pilóta úgy véli, egy győzelemre esélyes csapatnak két olyan versenyzőt kellene alkalmaznia, akik egyaránt harcolhatnak a vb-címért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK