Vágólapra másolva!
Pierre Gasly szerint óriási baleset is lehetett volna a vége a Sebastian Vettel elleni csatájának a Monacói Nagydíjon, de szerencsére a négyszeres világbajnok még éppen elég helyet hagyott neki.

Sebastian Vettel idei legjobb eredményét érte el, amikor az ötödik helyen jött be a célba a Monacói Nagydíjon, ami nem mellesleg az Aston Martin F1-es történetének legjobb eredménye is egyben. A négyszeres világbajnok az okos stratégiának és saját keménységének köszönhette ezt a pozíciót, a kerékcseréjével ugyanis sikerült átugrania Lewis Hamiltont és Pierre Gasly-t, utóbbi ellen pedig egy igen meleg pillanata is volt a bokszutcából kijövet.

Vettel fedélzeti kamerájából látszik igazán, mennyire kevésen múlt, hogy összeérjen Gaslyval

A négyszeres világbajnok a nyolcadik helyet szerezte meg az időmérőn, Charles Leclerc kiválásával azonban már a rajt előtt nyert egy pozíciót. Ezt megtartotta a kerékcseréig, amikor tovább kint maradt, mint az addig előtte autózó Hamilton és Gasly, amivel mindkettejüket átugrotta. Az Aston Martin kerékcseréje ugyanakkor nem volt kifejezetten gyors, ami miatt Vettel éppen, hogy az Alpha Tauri elé, vagy inkább mellé tért vissza a pályára, az első kanyar utáni emelkedőn pedig fej-fej mellett haladt vele az emelkedő tetején levő Massenet-kanyar felé. Egy pillanatig úgy tűnt, hogy a két autó összeérhet és hatalmas bukás lesz a vége (itt a rendező jó érzékkel betett egy ismétlést), de végül megúszták ép bőrrel.

Pierre Gasly szerint azonban nem sokon múlt, hogy mindketten elszálljanak, és leessenek a hegyoldalból.

„Elmentem és megmondtam neki, hogy egy centiméterrel sem tudott volna már jobban kiszorítani – nyilatkozta a verseny után a francia pilóta. – Az emelkedőn felfelé vezető út nem teljesen egyenes, valójában kanyarodik egy kicsit. Reméltem, hogy helyet fog hagyni nekem, de amíg oda nem értünk, nem tudtam, hogy így lesz-e. Elég közel volt, szoros, igazán kemény versenyzés, de így is fair. Végül megcsináltuk.

Örülök, hogy túljutottunk rajta."

Gasly és Vettel csatája a mögöttük haladó Hamilton szemszögéből Forrás: F1 TV

Vettel is megszólalt az eset után és elmondta, hogy egyrészt nem igazán látta, hogy hozzá képest hol van az Alpha Tauri, másrészt az új gumikkal próbált nem rámenni az ideális ív melletti gumitörmelékre. „Az autóból az ember nem sokat lát, és pont a holtteremben volt, ahol nem igazán láttam. Megyünk felfele, egy ponton pedig elkezd jobbra-balra kanyarodni az út. Már beszéltem vele, azt mondta, nem tudta, hogy látom-e és helyet fogok-e hagyni neki.

Vettel a csapat jó szerepléséről is beszélt, miután az Aston Martin másik versenyzője, a 8. helyen célba érő Lance Stroll is pontot szerzett. Az Aston Martinnak ez az idei első kettős pontszerzését eredményezte. „Nagyszerű eredmény ez nekünk és amiatt is nagyon boldogok lehetünk, hogy két autóval szereztünk pontot. Nagyszerű döntések születtek a bokszfalon, jó volt az autó tempója, amikor számított. Ez jelentette ma a javunkra a különbséget" – mondta Vettel.

Vettel öröme a befutó után

A négyszeres világbajnok arról is beszélt, hogy igenis hátrányba hozta őket a padlólemezre vonatkozó szabályok idei szezonra történt megváltoztatása, ami az alacsony padlószögű autó miatt őket és a Mercedest érintette. „A tavalyi erős év után nagyok voltak a várakozásaink, de világos, hogy a szabályváltozás minket és a Mercedest büntette.

De ez van, nem nyafogunk vagy panaszkodunk, de ezt el kell magyarázni az embereknek. Most a lehető legtöbbet kell kihozni a helyzetből. Az utcai pályák mindig különlegesek, bármi megtörténhet rajtuk, mi pedig kihasználtuk a lehetőséget. Most megyünk Bakuba, meglátjuk, hogy mi lesz a hajlékony szárnyakkal. Innen folytatjuk" – utalta a több csapat által is használt elemre, amellyel kapcsolatban a Mercedes csapatfőnöke már bejelentette, hogy óvni fognak, ha az FIA Bakuban is engedélyezi azok használatát.