Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton: A csapatnak van mit tanulnia, nekem nincs

2021.05.23. 18:31

Monacói Nagydíjon elért hetedik helyezése után szemmel láthatóan frusztrál volt a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, aki úgy véli, ő nem tud mit tanulni a balul sikerült monacói hétvégéből, a Mercedes viszont tanulhat.

A Mercedes teljes hétvégéje katasztrofálisan alakult Monacóban, ez alól pedig a verseny sem volt kivétel. A hetedik helyről rajtoló Lewis Hamilton annak ellenére ugyanebben a pozícióban ért célba, hogy ketten kiestek előle, ráadásul az egyik kieső a csapattársa, Valtteri Bottas volt, akinek a kerékcserénél nem jött le a jobb első kereke. A két pilóta csalódott volt a verseny után, Lewis Hamilton még a rádióban sem válaszolt a mérnökének, majd elmondta, hogy a csapatnak tanulnia kell ebből.

Hamilton nem viselte jól a küszködést - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi

„Oké, Lewis, hetedik hely. Kemény nap volt, sajnálom. Összességében elég sza..r hétvége volt" – mondta Peter Bonnington, Lewis Hamilton versenymérnöke a rádióban, miután a címvédő átszelte a célvonalat a hetedik helyen. Hamilton azonban nem válaszolt az üzenetre, sőt, a teljes levezető körben csöndben maradt, majd a bokszutcába érve leállította az autóját és kiszállt.A Mercedes világbajnokának frusztrációja már a verseny közben nyilvánvalóvá vált, miután idegesen rádiózott a csapatnak azt követően, hogy nem tudták a kerékcserénél megelőzni Pierre Gaslyt, majd Sebastian Vettellel és Sergio Pérez is átugrotta őket.

„Az elévágás tűnt az egyetlen lehetőségnek arra, hogy Gasly elé kerüljünk. Az 1-1,5 másodperces különbség elégnek tűnt arra, hogy előtte maradjunk. Nem hibáztunk, a kivezető kör jó volt, miként a kiállás is, de egyszerűen nem volt elég" – összegezte Toto Wolff a csapat stratégiáját a Sky Sportsnak.

Hamiltonnak a futamon sem volt meg a tempójaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Hamilton szűkszavúan értékelt, és szemmel láthatóan szeretett volna minél hamarabb túlesni a kötelező interjúkon. „Nehéz hétvége volt, de az ilyen dolgok megtörténnek. Sok verseny van még hátra. A következő egy újabb Red Bull-pálya, úgyhogy ott is nehéz lesz legyőzni őket, de a legjobbunkat fogjuk megpróbálni. Nem látom, hogy nagyban más lenne majd a helyzet, mint itt Monacóban, kivéve, hogy vannak hosszú egyenesek, amelyekben a Ferrari általában lassabb. Érdekes lesz" – nyilatkozta a Ziggo Sportnak a soron következő bakui versenyről, majd érdekes választ adott arra a kérdésre, hogy tudnak-e valamit tanulni ebből a hétvégéből.

Én személy szerint nem. A csapat? Ők bizonyára igen. Még nem beszéltem velük, úgyhogy nem tudom, hogy hol csúszott félre minden."

A Sky Sportsnak Hamilton az időmérő utáni nyilatkozatához hasonlóan elmondta, hogy inkább majd a megbeszélésen menne bele abba, hogy mit és hol rontottak el. „Egymás között beszéljük meg a dolgokat, együtt fogunk dolgozni és megpróbálunk erősebben kijönni ebből. Egész hétvégén alulteljesítettünk csapatként az első perctől fogva, úgyhogy most a következő versenyre koncentrálunk. Gratulálok Maxnak és a csapatának, remek munkát végeztek."

Bottas úgy érzi, harcban lehetett volna a győzelemért

Nemcsak Hamiltonnak, hanem a kiesésével a pontverseny negyedik helyére visszacsúszó Valtteri Bottasnak is keserű volt a vasárnap. A finn pilóta a második helyen haladt, amikor az egyetlen tervezett kerékcseréje során nem tudták levenni a jobb első kerekét, mert a csavarkulcs elnyírta a kerékanyát. „Nem tudom, hogy mi történt a kiállásnál, hogy őszinte legyek. Még nem tudom, hogy emberi mulasztás volt, vagy technikai probléma. De akármelyik is, tanulunk kell belőle. Ez nagy hiba volt tőlünk, aminek nem lenne szabad megtörténnie – nyilatkozta. – Szerintem a hiba nélkül harcolhattunk volna a győzelemért.”

Bottasnak nem jött le a jobb első kereke, ezzel pedig annyi is volt a futamának - Galéria!Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„A Red Bull és Max nagyon gyorsak voltak, úgyhogy nehéz lett volna, de legalább egy második helyet és az azért járó pontokat megkaphattuk volna, de így elvesztettük azokat. Max gyors volt, és szerintem egy kicsit tovább kint tudtak maradni a lágy gumikon, majd amint a kemény gumikra vált az ember, már nem sok minden történik. Nem tudom. Soha nem lehet tudni, hogy lett-e volna esélyünk vagy sem."

Toto Wolff azt mondta, ünneplés helyett ma este nekiül, visszanézi a futamot és átrágja magát az adatokon egy pizza mellett. A csapatfőnök gratulált a Red Bullnak, amely szerinte megérdemelten nyert, de közben látszólag nem aggodalmaskodott azon, hogy mindkét pontversenyben elveszítették a vezető helyet.

„Egész hétvégén nem volt meg a tempónk, ennyire egyszerű. Meg kell értenünk azt is, ami a bokszkiállásánál történt, mert teljesen elnyírtuk a kerékanyát. Lewisnak pedig egyszerűen nem volt meg a tempója az autóban. Ezt most le kell nyelnünk. Ma vesztettünk néhány pontot, de ez hosszú bajnokság és ez ki fog egyenlítődni, a végén pedig meglátjuk, hogy Abu-Dzabiban ki lesz előrébb."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK