Társoldalunk:
Hírlevél

Eldőlt, hogy Leclerc megtarthatja-e monacói pole pozícióját

2021.05.23. 12:32

A Ferrari közleményben tudatta, hogy nem találtak egyértelmű hibára utaló jelet Charles Leclerc váltójában, így a 23 éves pilóta megtarthatja a Monacói Nagydíj időmérőjén elért pole pozícióját.

Immáron hivatalos, hogy Charles Leclerc indul a pole pozícióból a Monacói Nagydíjon, a Ferrari ugyanis közleményben tudatta, hogy nem találtak egyértelmű hibára utaló jelet a Ferrariban. A monacói pilóta így pályafutása során nyolcadik, idén első alkalommal rajtolhat az élről. 

Leclerc megtarthatja a pályán elért pole pozíciótForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Clive Rose

Leclerc pole pozíciója azért forgott veszélyben, mert az időmérő legvégén, a Q3-ban futott második gyorsköre során túlságosan szűken vette be a 15-ös kanyart, a következőben pedig falnak csapódott és összetörte az autóját. Ennek következtében muszáj volt tüzetesen megvizsgálni a kocsit, hogy nem sérült-e olyan alkatrész, aminek cseréje büntetést vonna maga után. 

Az elsődleges kérdés a váltó volt, amit már szombaton átnéztek, és az első eredmények bizakodásra adtak okot. Ugyanakkor biztosat csak pár órával a rajt előtt mondhattak, ugyanis a részletes ellenőrzésre csak vasárnap került sor. Ezután Leclerc végérvényesen fellélegezhetett.

„A ma délelőtti alaposabb ellenőrzéseket követően nem találtunk nyilvánvaló hibát Charles Leclerc váltójában, tehát az időmérő végeredményének megfelelően a pole pozícióból kezdi meg a mai versenyt” – olvasható a maranellóiak közleményében. 

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke korábban kijelentette, hogy biztosan nem fognak kockáztatni,  vagyis amennyiben bármilyen hibára utaló jelet fedeznek fel, ki fogják cserélni a váltót. Erre végül nem került sor, vagyis Leclerc harcolhat a győzelemért hazai pályán.

A baleset, ami végül nem tette zárójelbe Leclerc eddigi teljesítményét

Amennyiben cserére került volna sor, a 23 éves pilótát öt hellyel sorolták volna hátrébb a rajtrácson, vagyis közvetlenül Lewis Hamilton előtt, a 6. pozícióból kezdhetné meg a viadalt, ahonnan nem sok esélye lenne pályafutása harmadik F1-es diadalára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK