Társoldalunk:

Leclerc drámája után Sainz úgy érezte, meg kell mentenie a Ferrari hétvégéjét

2021.05.23. 17:56

Max Verstappen és Lando Norris egyaránt kiemelte, hogy mennyire különleges dolog dobogóra állni a Monacói Nagydíjon. Carlos Sainz igyekezett menteni a menthetőt, és úgy véli, a pódium a minimum, amit a Ferrari érdemelt ezen a hétvégén.

A Monacói Nagydíj leintése után három boldog pilóta nyilatkozott a díjátadó ceremónia előtt. Max Verstappen, Carlos Sainz és Lando Norris egyaránt először állhatott dobogón a hercegségben, ami mindegyikük számára sokat jelentett. 

Mindhárom dobogós elégedett lehet - GalériaForrás: AFP/Gonzalo Fuentes

A holland pilóta egy kört leszámítva rajt-cél győzelmet aratott, amire senki és semmi nem jelentett valós veszélyt. Kiemelte, hogy elsősorban az abroncsokra kellett figyelni, ezt leszámítva viszont a futam úgy alakult, hogy nem volt nehéz dolga. 

Itt nyilván különleges dolog nyerni, nekem ráadásul ez az első dobogóm [Monacóban]  – kezdte. – Lenyűgöző verseny volt, nagyon sok körből állt, szóval fenn kell tartani a koncentrációt. Soha nem lehet tudni, hogy mi lesz, de az a lényeg, hogy óvjuk a gumikat és figyeljünk a különbségre a kiállások miatt. Persze a többiek korábban mentek ki, ami megkönnyítette a helyzetemet. Összességében kézben tartottam az eseményeket.”

Verstappen általában nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy egy adott eredményt melyik pályán ér el, de Monaco számára is más, mint a többi helyszín. A 23 éves versenyző ezzel együtt bizonyára nem fogja túlzásba vinni az ünneplést. 

Mindenki meg akarja nyerni ezt a futamot, emlékszem, már nagyon kicsi koromban néztem  – mondta. – Nyilván nagyon büszke vagyok, hogy itt állhatok, de leginkább előre tekintek, mert még mindig hosszú a szezon. Persze így nagyon jó lesz folytatni a munkát.”

Sainz szombaton még rendkívül csalódottan vette tudomásul, hogy nem volt esélye megszerezni a pole pozíciót. Emiatt még mindig érez némi keserűséget, ugyanakkor összességében rendkívül elégedett a 2. pozícióval, ami első dobogóját jelenti vörös színekben.

Miután Leclerc elvérzett, minden felelősség Sainzra hárultForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„Igen, ez jó eredmény – szögezte le. – Ha valaki a hétvége előtt azt mondja nekem, hogy a második helyen fogok végezni, elfogadtam volna. Charles [Leclerc] megszerezte a pole pozíciót, én pedig lemaradtam róla, úgyhogy a körülmények miatt nem olyan édes [a siker íze], mint kellene, de biztos vagyok benne, hogy mindenki boldog a hétvége után, és azt gondolom, hogy a Ferrari büszke lehet az idén mutatott fejlődésre.”

Mivel az első rajthelyet megszerző Leclerc végül egyáltalán nem tudott részt venni a viadalon, a Ferrari egyedül Sainzban bízhatott. Az immáron háromszoros dobogós elárulta, tudatában volt annak, hogy ezek után minden rajta fog múlni. 

Amikor az ember látja, hogy a másik autó [mégsem] indul el a pole pozícióból, akkor minden felelősség rá hárul, hogy megmentse a hétvégét  – magyarázta. – Ilyenkor legalább dobogós helyezést akar szerezni a csapatnak. Kellett egy jó rajt, majd jó kiállás, de nagy volt a forgalom, mert gyorsan jöttek a lekörözöttek. Nyilván ott volt Valtteri problémája a kerékcserénél, ezzel együtt nagyon jó érzés volt vezetni az autót, és úgy érzem, a csapat legalább egy dobogót megérdemelt ezen a hétvégén.”

Norris szintén harmadszor ért be az első három pozíció valamelyikén. A McLaren versenyzője Verstappenhez hasonlóan különlegesnek tartja az itt elért pódiumot, amit szerinte több tényezőnek köszönhet. 

Nem tudom, mit mondjak, nem gondoltam volna, hogy ma itt leszek  – fogalmazott. – Az embernek mindig nagy álma, hogy dobogóra álljon ezen a helyszínen, úgyhogy ez nagyon különleges érzés, amiről nem gondoltam volna, hogy meg fog történni. Kellett hozzá egy kis szerencse, jó pilótateljesítmény, valamint egy jó autó. Köszönöm a srácoknak és a lányoknak!”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK