Meglepő bejelentést tett a Mercedes, a Red Bull csapatfőnöke nem is akarja elhinni

Forma-1, Christian Horner, Red Bull, Toto Wolff, Mercedes, Bahreini Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 26: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner and Mercedes GP Executive Director Toto Wolff talk in the Paddock during practice ahead of the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 26, 2021 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner szerint nagy bátorságra vallana, ha a Mercedes valóban meglépte volna azt, amit Toto Wolff állít. A Red Bull csapatfőnöke éppen ezért szkeptikus kollégája kijelentésével kapcsolatban.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnökének állítása szerint világbajnoki címért zajló csata ide vagy oda, ők már szinte teljes mértékben a 2022-es technikai reformokra készülnek, és az idei autóhoz már csak apróbb újítások érkeznek. Ez a 23 futamosra tervezett szezon negyedik versenye után igen merész húzásnak tűnik, a Red Bull csapatfőnöke pedig kételkedik is benne, hogy valóban ez lenne a helyzet.

Wolff elmondása alapján komolyabb újítások nem lesznek a W12-esen Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Az idei év minden istállónak nehezebb a szokásosnál abból a szempontból, hogy mikor csoportosítsa át erőforrásait a jövő évi autó fejlesztésére, hiszen 2022-ben gyökeresen megváltoznak a szabályok, ezért a nulláról kell kezdeni az új autó tervezését, az idei szezontól bevezetett költségplafon pedig tovább nehezíti a helyzetet. Van olyan csapat a Haas személyében, amely már az év eleje óta csak a jövő évi modellt fejleszti, de a legtöbben év közben helyezik át a hangsúlyt.

Különösen érzékeny téma ez a Mercedesnek és a Red Bullnak, hiszen ők a világbajnoki címért küzdenek. Előbbi istálló azonban ennek ellenére már javarészt 2022-re fejleszt, legalábbis Toto Wolff csapatfőnök elmondása szerint, aki kifejtette, hogy

nem a fejlesztésekkel, hanem az autóban rejlő potenciál kiaknázásával akarnak fejlődni a továbbiakban.

„Nyilván próbálunk újításokat hozni és megérteni az autót és a gumikat, de már teljes gázzal 2022-re készülünk.

– nyilatkozta az osztrák üzletember a Sky Sportsnak. – Bízunk benne, hogy harcban lehetünk. Ez a bajnokság nagyon sokáig nem fog eldőlni, mi pedig úgy hisszük, hogy van még köridő az autóban, az erőforrásban és abban, hogy inkább megértjük a beállításokat ahelyett, hogy további 1-2 tizedet nyernénk a leszorítóerő növelésével."

Wolff felfedte a Mercedes által követett utat Forrás: Getty Images/xpbimages.com/Xpb Images

Wolff kiemelte, hogy elsősorban azért nem szeretnék elhanyagolni a 2022-es fejlesztéseket, mert „a következő szezonra érkező szabályok évekig érvényben lesznek, ezért ha hátrányból indulunk, az nemcsak a következő évben, hanem a következő években is visszaüt."

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szintén a Sky Sports kamerái előtt reagált kollégája szavaira, mondandójából pedig érződött, hogy igencsak szkeptikus az osztrák által elmondottakkal kapcsolatban. „Toto jelenleg inkább a mi hátsó szárnyunkra koncentrál a következő év helyett – szúrt oda a hátsó szárnyak hajlékonyságával kapcsolatos vitára célozva. – Nem tudom, hogy mit csinálnak csapaton belül, miközben Toto mindenkivel tisztában van, de

Meglátjuk, még csak négy futamon vagyunk túl."

Hornert meglepték Wolff szavai Forrás: Getty Images/xpbimages.com/Xpb Images

Horner utalt rá, hogy nemcsak nekik és a Mercedesnek, hanem a többi csapatnak is nagy dilemmát jelent, hogy mikor hagyják abba az idei autó fejlesztését, hiszen nem csak a világbajnoki címért, hanem a többi konstruktőri helyezésért is komoly harc folyik. „Mérlegelni kell, erről szól ez minden csapatnak. A Ferrari a McLarennel versenyez, mi a Mercedesszel.

Meglátjuk. Mi maradunk a tervünknél."