Társoldalunk:
Hírlevél

Norris idővel nem csak az F1-ben indulna el a McLaren színeiben

2021.05.20. 15:35

A McLarennel szerződést hosszabbító Lando Norris elárulta, jól érzi magát a csapatnál, és nagyon biztató dolgokat hallott főnökeitől. A brit pilóta később szeretne más sorozatokba is belekóstolni. Csapattársát, Daniel Ricciardót nem lepték meg a fejlemények.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, a McLaren többéves szerződést írt alá fiatal versenyzőjével Lando Norrisszal. A csapat ezzel biztosította középtávú jövőjét, legalábbis ami az F1-es párosát illeti, hiszen Daniel Ricciardo több szezonra érvényes megállapodással rendelkezik az istállóval. 

Sainz örömmel hosszabbította meg szerződését - GalériaForrás: Getty Images/Sebastien Nogier/Sebastien Nogier

A 21 éves versenyző a harmadik idényét kezdte meg a wokingiakkal, és mind ő, mind a csapat folyamatosan fejlődött ebben az időszakban. A McLaren pilótája pozitívan tekint vissza az elmúlt bő két idényre.

Elégedett vagyok a jelenlegi helyzetemmel, illetve az előző két évvel – nyilatkozta az FIA monacói sajtótájékoztatóján. – Úgy érzem, a megfelelő helyen vagyok, és boldog vagyok a csapat jelenlegi szereplését, valamint a következő éveket érintő terveit látva.  Mindenekelőtt jó, hogy a Forma-1-ben maradok és azt csinálhatom, amit szeretek, ráadásul annak az alakulatnak a színeiben, amellyel ez az utazás elkezdődött. Örömmel folytatom tovább a történetet.”

Norris elárulta, rengeteg dolog készül a csapatnál, mint például az új szélcsatorna. Ezzel együtt elárulta, valamilyen szinten még mindig ismerkedik az istállóval és annak felépítésével, ennek tudatában pedig úgy véli, hogy idővel még inkább sikerül beilleszkednie. Hozzátette, biztató dolgokat hallott a McLaren első embereitől.

Végső soron csak egy pilóta vagyok, ugyanakkor vannak dolgok, amiket az ember versenyzőként szeret hallani a csapat, illetve a vezetőség irányából, amik magabiztosabbá teszik őt, és megerősítik abban, hogy jó helyen van. Andreas [Seidl csapatfőnök] és Zak [Brown vezérigazgató] ilyeneket mondtak nekem.”

A felek számára már csak azért is volt fontos a szerződéshosszabbítás, mert jövőre új korszak kezdődik a Forma-1-ben, hiszen a technikai szabályok jelentősen megváltoznak. Ezzel pedig sikerül állandósítaniuk a csapat szerkezetét.

Norris a későbbiekben az F1 mellett máshol is ki szeretné próbálni magát - GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

„Mindez jót tesz nekem, az önbizalmamnak, ugyanakkor a csapatnak is, hiszen jövőre jönnek az új szabályok. Megvan a folytonosság köztünk, nekem pedig nem kell sok döntést meghoznom. Boldog vagyok itt, sok más dolgon pedig nem kellett gondolkoznom, mielőtt aláírtam az új szerződést.”

Seidl egyébként a Sky Sports műsorában kijelentette, mindkét fél meg akart állapodni, ezért nem volt értelme tovább húzni a tárgyalást. A brit pilóta arról is beszélt, hogy a jövőben akár a hosszútávú versenyzésben is kipróbálná magát.

Ez egyértelműen olyasmi, amit szeretnék csinálni a pályafutásom során. Ez nem idén és vélhetően nem is jövőre fog megtörténni, mert most erre az F1-es szezonra koncentrálok, ráadásul ott van a koronavírus is, szóval jelenleg ez nem igazán lenne megvalósítható. Ami a következő idényt illeti, az új szabályok miatt szeretnék minél több időt tölteni a csapattal, aminek során egyetlen dologra fókuszálunk. Ha ez nem így lenne, nem végeznénk jó munkát.”

Norris szerint nemcsak neki, hanem Brownnak is tetszene az ötlet, hogy más kategóriákra is kiterjesszék az együttműködést. Ilyen például a daytonai 24 órás viadal, amin már korábban is szerepeltek közösen.

Ricciardo nem lepődött meg

Norris új szerződéséről csapattársát, Ricciardót is megkérdezték, aki kicsit sem hökkent meg a fejleményeken. „Viccelődhetnék azzal, hogy ez hatalmas meglepetésként ért, de nem, az történt, amire számítottam – jelentette ki. – Csapatként ez nekünk jó hír, hiszen Lando nagyon erősen kezdte a szezont, Imolában dobogóra is állt, szóval az istálló szerintem nagyon elégedett vele és a teljesítményével.”

Az ausztrál pilóta ugyan csak az idei évtől kezdve láthatja közelről Norris szereplését, ám így is érzi, hogy folyamatosan fejlődik. A 31 éves versenyző szerint az ember abban az időszakban találja meg igazán a tempóját, amiben jelenleg csapattársa jár.

Ricciardo csak idén lett Norris csapattársa, de így is látja, hogy fejlődikForrás: AFP/Gabriel Bouys

„Tavaly nem voltam a csapattársa, szóval ez csak spekuláció, de remélem, idén előrelépett. Gyors, és úgy tűnik, nagyon jól vezet, emellett komfortosan érzi magát. A harmadik évét tölti az F1-ben, illetve a csapatnál, és ez az a pont, amikor az ember magára talál.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK