Räikkönen: Manapság durvábbak a csaták, mint pályafutásom elején

Forma-1, Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo, Emilia Romagna Nagydíj 2021
IMOLA, ITALY - APRIL 18: Antonio Giovinazzi of Italy driving the (99) Alfa Romeo Racing C41 and Kimi Raikkonen of Finland driving the (7) Alfa Romeo Racing C41 on track during the F1 Grand Prix of Emilia Romagna on April 18, 2021 in Imola, Italy. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen úgy véli, a mai Forma-1-ben sokkal agresszívebben védekeznek egy párharc során, mint korábban. A finn pilóta szerint mostanra mindenre létezik valamilyen szabály.

Kimi Räikkönen az F1-es mezőny legidősebb tagja, és Fernando Alonsóval együtt ő az, aki a legrégebben mutatkozott be a sportágban. A finn pilótának így van összehasonlítási alapja a húsz évvel ezelőtti állapothoz képest, és úgy véli, a pilóták viselkedése megváltozott az elmúlt két évtized során.

Räikkönen szerint manapság durvábbak az F1-es párharcok Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

2007 világbajnoka szerint mindez elsősorban a védekezéshez való hozzáálláson érhető tetten. Kétségtelen, hogy gyakran előfordul, hogy valaki az utolsó pillanatban változtat irányt, hirtelen reagálásra késztetve ezzel ellenfelét, ahogyan például Lando Norris is tette ezt a Spanyol Nagydíjon Carlos Sainz ellen.

– nyilatkozta a finn pilóta a Monacói Nagydíj sajtótájékoztatóján. – Ha valaki előzött, nem mondom, hogy a másik elengedte, de talán nem volt annyira durva [vele szemben], nem blokkolta őt olyan mértékben vagy ilyesmi.”

Az utóbbi időszakban többször is hatalmas viták alakultak ki arról, hogy egy előzés vagy védekezés szabályos volt-e. A 41 esztendős versenyző ennek kapcsán kijelentette, hogy régebben a sportág nem volt ennyire leszabályozott, ugyanakkor erre nem is volt igény.

– mondta. – Nyilván minden sportág változik az évek során, ez pedig része a dolognak. A legnagyobb különbség, hogy most már mindenre létezik szabály. Annyi van belőlük, hogy bármit csinál az ember, arra lehet találni valamilyen regulát. Hogy ez jót vagy rosszat jelent, az persze attól függ, hogy mit tett.”

Räikkönen úgy véli, manapság már minden szituációra létezik valamilyen szabály Forrás: Getty Images/Sebastien Nogier/Sebastien Nogier

A sajtótájékoztatón Räikkönen mellett pont Norris ült, aki két hete fekete-fehér zászlót, vagyis lényegében utolsó figyelmeztetést kapott, miután egykori csapattársa előtt nagyon későn váltott irányt. A brit pilóta szerint ilyenkor nem könnyű felmérni a helyzetet, de elfogadta a sportfelügyelők döntését.

– kezdte. – Néha nehezen érzékelhető, hogy a mögöttünk haladó mekkora sebességgel közeledik. Amikor DRS-t használ és szélárnyékban van, akkor nyilván minél többet teszünk meg az egyenesben, annál gyorsabban közeledik. Csupán arról volt szó, hogy túl későn váltottam irányt a védekezés során. Ugyanakkor [a döntés] igazságos volt, nincs miről vitatkozni.”