Társoldalunk:

Minden rekordot megdöntött, kezdődhet Hamilton autóinak árverése

2021.05.18. 18:34

Először bocsátják Lewis Hamilton egyik F1-es autóját nyilvános árverésre, a nyertes a brit pilóta pályafutásának egyik győztes modelljével gazdagodhat.

Közelít pályafutása 100. F1-es győzelméhez, és a július 18-án zajló Brit Nagydíjig várhatóan el is éri a mérföldkövet Lewis Hamilton, ennek apropóján időszerű, hogy a tulajdonosok elkezdjék értékesíteni a brit pilóta pályafutásában jelentős szerepet játszó versenyautókat.

Hamilton a 2010-es Török Nagydíjon 2-es rajtszámmal, mert a világbajnoki címvédő Jenson Button volt a csapattársaForrás: Getty Images/2010 Getty Images/Malcolm Griffiths

Hamilton eddig a McLaren és a Mercedes színeiben versenyzett, egyik csapat sem híres arról, hogy könnyen megválnának az autóiktól, de különböző szerződések részeként előfordul, hogy néhány példány magángyűjtőkhöz kerül. Olyan viszont még nem történt, hogy a hétszeres világbajnok egyik győztes autója nyilvános árverés tárgya legyen.

Az RM Sotheby’s július 17-én licitre bocsátja Hamilton 2010-es McLaren-Mercedes MP4-25A típusú autóját, annak is a 01-es sorozatszámú példányát, amivel a brit pilóta megnyerte a Török Nagydíjat, nem sokkal azután, hogy a két Red Bull kiütötte egymást az élen csatázva, és Hamilton is koccant csapattársával, Jenson Buttonnal.

A licitleírás alapján az nem derül ki, hogy ki jelenleg az autó tulajdonosa, de azt a McLaren hitelesítésével adják át, és azt sem tudni, hogy hány példány van jelenleg magánkézben, de az aukciósház szerint nagyon kevés, és várhatóan azokat sem akarják majd eladni a tulajdonosaik, ezért a 01-es karosszéria igazi ritkaság, még akkor is, ha nem Hamilton legsikeresebb autójáról van szó.

A McLaren jelenleg is használatra kész, a Mercedes 2,4 literes, FX038-01 kódjelű V8-as motorja hajtja, az autó maga a korszak egyik érdekes innovációját, az „F-csatornát” is tartalmazza, ennek lényege, hogy a versenyző a pilótafülkében a lábával szabályozhatta a légáramlást, ennek és más fejlesztéseknek is köszönhetően akár 9,7 km/h-val is növelni tudta az autó csúcssebességét.  

Az autót várhatóan 5-7 millió font (7,1-9,9 millió dollár) körüli áron értékesítik majd, összehasonlításképpen Ayrton Senna 1993-as monacói győztes McLarenjét 4,2 millió euróért vásárolta meg Bernie Ecclestone, Michael Schumacher 2001-es világbajnok Ferrarijáért pedig 7,5 millió dollárt fizettek 2017-ben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK