Mercedes: Nem Verstappen az egyetlen jelölt Hamilton utódjának

Forma-1, Spanyol Nagydíj, időmérő, Max Verstappen, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes
BARCELONA, SPAIN - MAY 08: Pole position qualifier Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP shakes hands with second place qualifier Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing in parc ferme during qualifying for the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on May 08, 2021 in Barcelona, Spain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton lehet, hogy jövőre még marad az F1-ben, előbb-utóbb azonban távozni fog a királykategóriából, akkor pedig sokak szerint Max Verstappen léphet a helyébe. Toto Wolff ugyanakkor nem a hollandban látja Hamilton egyetlen lehetséges utódját.

Max Verstappent és a Mercedes-istállót időről időre össze szokták boronálni, a 2022-es szezon előtt pedig ismét felmerül a potenciális lehetőség arra, hogy a most még a Red Bullnál versenyző holland pilóta csatlakozzon a brackley-iekhez. Mindez egészen augusztusig egy eshetőség is lesz, a Mercedes ugyanis a nyár utolsó hónapjáig szeretné tisztázni jövő évi felállását, hogy ne lépjen ugyanabba a folyóba, amibe Lewis Hamiltonnal az idén belelépett. Ám ha a hétszeres világbajnok marad, Verstappen jövőbeni szerződtetése, mint a csapat következő vezére, akkor sem kerül majd le a napirendről. Toto Wolff szerint ugyanakkor más is van, aki majd egyszer Hamilton helyébe léphet.

Verstappen előbb-utóbb a Mercedesnél köthet ki Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Verstappennek 2023 végéig van szerződése a Red Bull-lal, és Hamilton maradása esetén (amire egyre több esély mutatkozik) a Mercedes minden bizonnyal nem fogja őt a csapathoz vinni 2022-re, a 36 esztendős hétszeres világbajnok azonban előbb-utóbb vissza fog vonulni, a nála 13 évvel fiatalabb holland pedig akkor majd átveheti a helyét.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke ugyanakkor nem kizárólag Verstappent tartja alkalmasnak arra, hogy a Mercedes következő vezére legyen.

„Az ember mindig figyeli azokat, akik a jövőben a Mercedesbe ülhetnek. Max egyértelműen a jövő egyik fantasztikus csillaga, de nem ő az egyetlen – nyilatkozta az osztrák üzletember a Motorsport.com olasz kiadásának. – Én azt látom, hogy igazán jó fiatal pilóták egy csoportja tör előre, de még nincsenek olyan autóban, amire szükségük van a győzelemhez. Ebből a szempontból jó látni, hogy miként alakulhat ez."

Ami a 2022-es szezont illeti, Valtteri Bottas idei év végi távozása egyre valószínűbbnek tűnik, Wolff azt azonban kizárta, hogy év közben elküldik a finnt. „Valtteri marad a pilótánk, én pedig mindig lojális leszek mindkét versenyzőnkhöz és nem fogom a jövőjüket firtatni. Ugyanakkor mindannyiunknak kötelessége, hogy is mondjam, feltérképezni a lehetőségeinket. Ebből a szempontból pedig minden eshetőséget figyelembe kell vennünk mindkét ülés esetében."

Nem lenne meglepő, ha jövőre már nem Hamilton és Bottas alkotná a Mercedes pilótapárosát Forrás: Getty Images/Xavier Bonilla/Xavi Bonilla

Reális forgatókönyv lehet, hogy Bottas helyére a Mercedes két juniorja közül valamelyik, leginkább a Williamsnél versenyző George Russell ülhet, Esteban Ocon sorsáról ugyanis az Alpine dönt. „Van két Mercedes-juniorunk Esteban és George személyében, ami játszik bizonyos szerepet, de eközben a többi feltörekvő fiatalon is rajta tartjuk a szemünket. Jelenleg viszont csak két versenyzőre koncentrálok, Valtterira és Lewisra" – jelentette ki a csapatfőnök.