Társoldalunk:

Hamilton szerint értelmetlen a pilóták szokásos programja a hétvége előtt

2021.05.16. 08:58

Lewis Hamilton elárulta, évente kevesebb mint fél versenytávot tesz meg a szimulátoron. A hétszeres világbajnok az évek során arra is ráeszmélt, hogy neki nincs szüksége a csütörtöki pályabejárásra.

Lewis Hamilton statisztikailag minden idők legsikeresebb F1-es pilótája, ráadásul a Spanyol Nagydíjon a pole pozíciók tekintetében elérte a 100-as mérföldkövet. Könnyen azt lehetne gondolni, hogy a Mercedes pilótája minden alkalmat kihasznál, hogy jobban megismerje az autót vagy éppen az adott pályát, de ez koránt sincs így. 

Hamilton szinte egyáltalán nem használja a szimulátortForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

A szimulátorozás mára például bevett szokás a versenyzők és a csapatok körében, hiszen az erősen korlátozott tesztelési lehetőség miatt az istállóknak a virtuális térben kell keresniük a megfelelő beállításokat, illetve a fejlesztésben is nagy szerepe van. Hamilton korábban is beszélt arról, hogy ő nem igazán rajong az ilyen jellegű tevékenységért, most pedig kijelentette, tényleg alig szimulátorozik.

Szinte soha nem vezetek a szimulátorban – válaszolta a Sky Sports műsorában Martin Brundle azon kérdésére, hogy ez a tevékenység mekkora szerepet játszott a 100 rajtelsőség elérésében. – Talán húsz kört teszek meg egy évben. Nem érdekel a szimulátorozás.” A 20 kör pedig még Spa-Francorchamps-ban, a versenynaptár leghosszabb aszfaltcsíkján sem éri el a fél versenytávot.

A versenyzők körében ugyancsak megszokott, hogy a futamhétvége előtti csütörtökön (vagy a következő, Monacói Nagydíj esetében szerdán) a mérnöki csapatukkal körbesétálják a pályát, hogy feltérképezzék azt, mielőtt beülnek a volán mögé. Korábban Hamilton is így tett, mostanra viszont már feleslegesnek tartja mindezt.

Fiatalabb koromban részt vettem a pályabejáráson, később viszont rájöttem, hogy számomra ez értelmetlen program – magyarázta. – Nagyon más, amikor az ember nagy sebességgel érkezik meg oda. Úgy ítéltem meg, hogy ezzel csak az energiámat pazarlom, ellenben a hétvégéimnek a lényege, hogy takarékoskodjak az energiámmal, és fenntartsam azt.”

Más versenyzők minden alkalommal körbemennek a pályán, de Hamiltonnak erre nincs szükségeForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Azonban egyáltalán nem arról van szó, hogy a hétszeres világbajnok számára csak az első szabadedzés rajtjának pillanatában kezdődik a munka. Elmondása szerint egy pole pozíciót érő kör felépítése akkor kezdődik, amikor belép az adott helyszín paddockjába.

Az ember csütörtökön és pénteken is ezen dolgozik – szögezte le. – Pénteken és szombat délelőtt sok mindent kipróbál, és nagyjából megtalálja a kirakós darabjait, de még nem illesztette őket össze. Utána jön az időmérő, amikor már nincs választás, akár megtalálta az alkotóelemeket, akár nem, ki kell raknia a puzzle-t. Ilyenkor megnézzük az előző évek köreit, amelyeket saját magunk, illetve néhány ellenfelünk teljesített. Meg kell győződnünk arról, hogy semmit nem szalasztottunk el.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK