Vágólapra másolva!
Fernando Alonso nem biztos benne, hogy a 2022-es szabályváltozások rögtön elérik a céljukat, arról viszont meg van győződve, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik. A spanyol pilóta egyfajta felkészülésként tekint erre az idényre.

2022-ben teljesen átalakul a Forma-1, ugyanis érkeznek a technikai szabálymódosítások, amelyek nemcsak az autók külsejét, hanem azok működését is jelentősen megváltoztatják. A döntéshozók nem titkolt célja az volt, hogy szorosabbá tegyék a mezőnyt az elmúlt évekhez képest, amikor legjobb esetben is csupán két istálló rendelkezett állandó győzelmi eséllyel.

Alonso úgy véli, az új szabályok előbb-utóbb meghozzák a kívánt eredményt Forrás: Formula One Group

Már az idei, egészen minimálisnak mondható módosítások is valamelyest összerázta a részvevőket, ez pedig Fernando Alonsót meggyőzte arról, hogy az új csomag meghozza a kívánt eredményt.

Abban azonban korántsem biztos, hogy ez már jövőre meg fog történni.

„A bajnoki harc szempontjából nehéz jóslatokba bocsátkozni – nyilatkozta az Autosportnak. – Amikor egy új szabálycsomag bemutatkozik, az első évben mindig van egy csapat, amelyik előrukkol valami extrával, amelyik egy kicsit másképp értelmezi az előírásokat, emiatt pedig előnybe kerül. Ugyanakkor a 2022-es szabályváltozások két-három év után remélhetőleg sok istálló nagyon közel lesz egymáshoz. Szóval azt nem tudom, hogy 2022-ben mi lesz, de [előbb-utóbb] el fog jönni a szoros csaták ideje.”

A kétszeres F1-es világbajnok azzal indokolta állítását, hogy a szabályalkotók kifejezetten ügyeltek a kiskapuk bezárására, emellett több olyan alkatrész lesz, amelyből mindenkinek ugyanaz a szabvány áll majd a rendelkezésére.

A 39 éves versenyző úgy véli, ezzel próbálnak jobb és szorosabb versenyzést teremteni.

Alonso idén tért vissza a Forma-1 mezőnyébe, de ő is tudta, hogy legjobb esetben is csak jövőre lesz esélye megküzdenie a világbajnoki címért, hiszen a Mercedes és a Red Bull jelenleg kiemelkedik a mezőnyből. Éppen ezért igyekszik úgy hozzáállni ehhez az idényhez, hogy az csupán a következőnek az előkészítése.

Alonso egyértelműen felkészülésként tekint a mostani szezonra Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd

„Versengő típus vagyok, ezért minden nagydíjhétvégén jól és eredményesen akarok szerepelni – szögezte le. – Ugyanakkor összességében igen, ez az év kétségtelenül a felkészülést szolgálja. A 2021-es szabályok 2022-re történő halasztása után szerintem mindenki megértette és elfogadta, hogy ez ilyen, koronavírus utáni időszakban, amikor az autók nagyon hasonlítanak a tavalyiakra.”

Alonso hozzátette, ez az idény alkalmas arra, hogy bizonyos újításokat kipróbáljanak, ilyenek például a szombati sprintfutamok.

A spanyol versenyző bízik benne, hogy a következő év nem a mostaninak a folytatása lesz, hanem egy forradalmi idénynek lehetünk szemtanúi.