Társoldalunk:
Hírlevél

Szenzációs futamokkal tért vissza Monaco, vajon az F1 is bizonyít?

2021.05.15. 07:04

A tavalyi kihagyás után már két versenyhétvégét is rendeztek Monte Carlóban, mindkettő szenzációsan izgalmas futamokat hozott. Már csak az F1-es Monacói Nagydíjon a sor.

Monaco a Forma-1 koronaékszere, de kijelenthető, hogy eső nélkül gyakran unalomba fullad a verseny, főleg 2017 óta, mert a jelenlegi autókkal még a korábbiaknál is lehetetlenebb feladat előzni a szűk és kanyargós utcai pályán. Tavaly a koronavírus miatt elmaradt a szezon legismertebb versenye, így bő másfél év után először rendeznek majd városi nagydíjat az F1-ben.

Alesi és Werner látványos csatát vívott

Monte Carlóban a verseny miatt hosszú hetek munkájával át kell alakítani a várost versenypályává és ha már ezt megteszik, a kortárs F1 mellett történelmi versenyautóknak is rendeznek nagydíjat és az elektromos Formula E-t is vendégül látják, ráadásul idén már az F1-es nagydíjpálya alig módosított változatán.

Néhány héttel ezelőtt bejárta a világsajtót, hogy a Grand Prix de Monaco Historique, különösen az 1973-1976 közötti autók számára kiírt futama milyen szenzációs versenyzést hozott Jean Alesi és Marco Werner között. A küzdelem sajnos balesettel és keserű szájízzel zárult, de előtte Alesi a legjobb napjait idézve száguldott, hogy maga mögött tarthassa a gyorsabb Wernert.

A 18 körös futamon Werner nem igazán talált fogást Alesin, a két autó valódi versenytempóban közlekedett, látványos erőcsúsztatások és valóban test-test elleni csatát láthatott a közönség, olyat, amit manapság Monacóban csak elvétve tudnak bemutatni a pilóták. Nem kell veteránautó-rajongónak lenni ahhoz, hogy a nézőt a hatalmába kerítse a ’70-es évek varázsa, mai köntösben.

Könnyű lenne azt mondani, hogy régen minden jobb volt, de erre a Formula E monacói futama is rácáfolt. Első ránézésre sima verseny is lehetett volna, hiszen a pole pozícióból rajtoló António Félix da Costa győzött, de ehhez az utolsó körben, a sikán előtt az autót állóra fékezve kellett megelőznie riválisát, Mitch Evanst.

A Formula E-futam összefoglalója

Evans is bemutatott remek manővereket, egyebek mellett a Rivage-nál is előzött és a többi versenyzőről is elmondható, hogy olyan műsort csináltak a hercegség aszfaltcsíkján, amit az F1-ben manapság ritkán látni. Érdemes mindkét futam összefoglalójába belenézni és drukkolni, hogy a Monacói Nagydíjon se dőljön el a küzdelem már a szombati időmérő edzésen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK