Vágólapra másolva!
Meglepő kijelentést tett Romain Grosjean, aki a tavaly novemberi életveszélyes balesete után nyáron ismét F1-es autót vezethet. A francia pilóta ugyan borzasztónak nevezte a Bahreinben történteket, de azóta minden nap boldog és örül, hogy életben maradt.

Rémisztő balesetet élt túl tavaly Romain Grosjean a Forma-1-ben: a francia pilóta a Bahreini Nagydíjon nagy sebességgel átszakította a szalagkorlátot, az autója kigyulladt és csak nehezen, égési sérüléseket szenvedve tudott kiszabadulni. Az már a baleset előtt is biztos volt, hogy idén nem versenyezhet az F1-ben, de Grosjean a tavalyi szezont sem tudta befejezni.

Örökké emlékezetes lesz Romain Grosjean balesete és élni akarása Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

A Mercedes ezért búcsúköröket ajánlott a francia pilótának a 2019-es világbajnok autóval, ennek részeként Grosjean a Francia Nagydíj előtt kipróbálhatja minden idők egyik legjobb és legsikeresebb F1-es autóját. A Beyond the Grid podcastban elmondta, szerinte szimbolikus jelentősége lesz az alkalomnak.

– nyilatkozta Grosjean. – Az ember senkinek sem kíván ilyet, de szerintem számomra, a családomnak és a barátaimnak nagyon különleges lesz, hogy Romain visszaül egy Forma-1-es autóba a Francia Nagydíjon, még akkor is, ha csak öt körre. Az a nap arról fog szólni, hogy srácok, itt vagyok, élek és egy Forma-1-es autót vezetek, és imádom. Borzasztó volt az a nap Bahreinben, de egyben az egyik legpozitívabb élmény is az életemben.”

Grosjean kijelentése megdöbbentette az interjút készítő riportert, Tom Clarksont, de az IndyCarban versenyző pilóta elmondta, bár elsőre talán őrültségnek hangzik, 100 százalékig úgy gondolja, hogy van pozitív hozadéka is a traumatikus élménynek, amit Bahreinben élt át.

„Persze, az embernek lehetnek apró gondjai, lekési a csatlakozást a repülőtéren vagy időt veszít és nyafog emiatt, néha velem is előfordul, de minden reggel felkelek, le kell vennem a szilikon kesztyűmet és be kell krémeznem a kezemet, ilyenkor ráeszmélek, hogy itt vagyok, élek. Játszhatok a gyermekeimmel, versenyezhetek, a kedves feleségem mellettem áll. Boldogabb lettem az életben, mert felismertem, milyen szél az élet, még a problémákkal is. Unalmas is lenne, ha nem lennének ügyeink az életben. Őrület belegondolni, hogy milyen közel kellett kerülnöm ahhoz, hogy most ne legyek itt ahhoz, hogy ráeszméljek; az élet nem jár csak úgy, meg kell élni.”

Grosjean a Mercedes színeiben búcsúzhat a Forma-1-től Forrás: Mercedes

A Dale Coyne Racing versenyzője elmondta, a gyermekei sok kérdést feltettek a balesettel kapcsolatban, vissza is nézte a történteket a szeretteivel és képes nagyon nyíltan beszélni az élményeiről. Pszichológus segítségét is kérte ahhoz, hogy a feldolgozza az eseményeket és ne gyötörjék rémálmok vagy látomások.

„Vissza tudom nézni [a balesetet], ez nem gond. A kezem nem a legjobb, nem érheti napfény, vigyáznom kell az alacsony és a magas hőmérsékletekkel is meg ilyenek, de működik. Tudok játszani a gyerekekkel, még mindig építhetek Legót, és ez számít” – nyilatkozta.