Társoldalunk:

A Ferrari főnöke szerint nem csak Leclerc érdeme az előrelépés

2021.05.10. 18:58

Az egyik Red Bullt megelőzve Charles Leclerc a 4. helyezett lett a Spanyol Nagydíjon, ezzel ő maga és a Ferrari is nagy lépést tett a középmezőnyben. Mattia Binotto szerint ez az egész csapat érdeme.

Jelentős, 54 másodperces hátránnyal, de a 4. helyen ért célba Charles Leclerc a Spanyol Nagydíjon, ezzel megtartotta az ígéretes rajthelyét, ráadásul Sergio Pérez Red Bullját is megelőzte. Leclerc ezzel megközelítette Lando Norrist a pontverseny 5. helyén és a Ferrari is felzárkózott a McLarenre.

Binotto szerint Leclerc és a csapat is jól vizsgázott BarcelonábanForrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Leclerc sokáig Valtteri Bottast is feltartotta, abban reménykedett, hogy ez a verseny végéig is így maradhat, és bár a Mercedes az első kerékcseréknél lehagyta őt, a monacói pilóta szereplése rámutatott, hogy egy jobb autóval Leclerc képes lenne az élmezőnyben szerepelni. Az olasz Sky riportere, Carlo Vanzini meg is szólította Mattia Binottót, hogy mikor adnak a tehetséges pilótának versenyképes autót. 

Binotto erre felhívta a figyelmet, hogy Leclerc elismerése jeléül 2024-ig szerződtették őt, elismerte, hogy a Ferrari egyelőre nincs a Mercedes és a Red Bull szintjén, de hozzátette, az idei fejlődés láttán az egész csapat megérdemelné, hogy a közvélemény pozitívabban álljon hozzájuk.

„Charles remekül versenyzett, nagyszerűen rajtolt és jól kezelte a helyzeteket is, de a csapat fejlődését is el kell ismerni. Ez a csapat eredménye, nem csupán a versenyzőké. Tudtuk, hogy a gumikopás miatt nehéz lesz a verseny, de mind a mérnökök, mind a pilóták remekül dolgoztak. Az előrelépésünk nyilvánvaló” – szögezte le. 

Leclerc később 28 másodperces hátrányba került Bottashoz képest is, de Binotto ezt kifejezetten pozitívan értékelte ahhoz képest, hogy tavaly a Mercedes lekörözte a Ferrarikat az augusztusban megrendezett Spanyol Nagydíjon.

Még nem a Mercedes a Ferrari legfőbb ellenfeleForrás: Getty Images/Eric Alonso/Eric Alonso

„Charles mindig is kiváló volt test-test elleni küzdelemben, jól meg tudja védeni magát és megtalálja a réseket is. Remekül rajtolt, majd képes volt maga mögött tartani Bottast az etapja során. Tudtuk, hogy nem a Mercedesszel versenyzünk, és amikor Valtteri kereket cserélt, mi tartottuk magunkat a stratégiánkhoz” – magyarázta Binotto.

Binotto szerint a Ferrari elsősorban annak köszönhette a sikert Barcelonában, hogy az SF21-es leszorítóereje nagyobb a McLarennél, és az autó jól viselkedett az utolsó szektorban is, ahol gyakran rá kell hajtani a rázókövekre. Lando Norris, a McLaren pilótája is méltatta a Ferrarit a Spanyol Nagydíj után.

„A Ferrari az egész évben jó, nem tudom, hogy az emberek miért becsülik le őket ennyire. Az egész szezon kezdete óta a Ferrari az egyik leggyorsabb autó a kanyarokban, és ezen a pályán kevesebb a hosszú egyenes, úgyhogy gyorsak. Sejtettük, hogy itt különösen jók lesznek, az időmérőn talán tudtuk volna hozni a tempójukat, még akkor is, ha egy kicsit jobb az autójuk, de a versenyen küszködtünk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK