A Ferrari főnöke szerint nem csak Leclerc érdeme az előrelépés

Forma-1, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari, Valtteri Bottas, Mercedes, Spanyol Nagydíj
BARCELONA, SPAIN - MAY 09: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF21 and Valtteri Bottas of Finland driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 v during the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on May 09, 2021 in Barcelona, Spain. (Photo by Eric Alonso/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az egyik Red Bullt megelőzve Charles Leclerc a 4. helyezett lett a Spanyol Nagydíjon, ezzel ő maga és a Ferrari is nagy lépést tett a középmezőnyben. Mattia Binotto szerint ez az egész csapat érdeme.

Jelentős, 54 másodperces hátránnyal, de a 4. helyen ért célba Charles Leclerc a Spanyol Nagydíjon, ezzel megtartotta az ígéretes rajthelyét, ráadásul Sergio Pérez Red Bullját is megelőzte. Leclerc ezzel megközelítette Lando Norrist a pontverseny 5. helyén és a Ferrari is felzárkózott a McLarenre.

Binotto szerint Leclerc és a csapat is jól vizsgázott Barcelonában Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Leclerc sokáig Valtteri Bottast is feltartotta, abban reménykedett, hogy ez a verseny végéig is így maradhat, és bár a Mercedes az első kerékcseréknél lehagyta őt, a monacói pilóta szereplése rámutatott, hogy egy jobb autóval Leclerc képes lenne az élmezőnyben szerepelni. Az olasz Sky riportere, Carlo Vanzini meg is szólította Mattia Binottót, hogy

mikor adnak a tehetséges pilótának versenyképes autót.

Binotto erre felhívta a figyelmet, hogy Leclerc elismerése jeléül 2024-ig szerződtették őt, elismerte, hogy a Ferrari egyelőre nincs a Mercedes és a Red Bull szintjén, de hozzátette, az idei fejlődés láttán az egész csapat megérdemelné, hogy a közvélemény pozitívabban álljon hozzájuk.

„Charles remekül versenyzett, nagyszerűen rajtolt és jól kezelte a helyzeteket is, de a csapat fejlődését is el kell ismerni. Ez a csapat eredménye, nem csupán a versenyzőké. Tudtuk, hogy a gumikopás miatt nehéz lesz a verseny, de mind a mérnökök, mind a pilóták remekül dolgoztak. Az előrelépésünk nyilvánvaló” – szögezte le.

Leclerc később 28 másodperces hátrányba került Bottashoz képest is,

de Binotto ezt kifejezetten pozitívan értékelte ahhoz képest, hogy tavaly a Mercedes lekörözte a Ferrarikat az augusztusban megrendezett Spanyol Nagydíjon.

Még nem a Mercedes a Ferrari legfőbb ellenfele Forrás: Getty Images/Eric Alonso/Eric Alonso

„Charles mindig is kiváló volt test-test elleni küzdelemben, jól meg tudja védeni magát és megtalálja a réseket is. Remekül rajtolt, majd képes volt maga mögött tartani Bottast az etapja során. Tudtuk, hogy nem a Mercedesszel versenyzünk, és amikor Valtteri kereket cserélt, mi tartottuk magunkat a stratégiánkhoz” – magyarázta Binotto.

Binotto szerint a Ferrari elsősorban annak köszönhette a sikert Barcelonában, hogy az SF21-es leszorítóereje nagyobb a McLarennél, és az autó jól viselkedett az utolsó szektorban is, ahol gyakran rá kell hajtani a rázókövekre. Lando Norris, a McLaren pilótája is méltatta a Ferrarit a Spanyol Nagydíj után.

„A Ferrari az egész évben jó, nem tudom, hogy az emberek miért becsülik le őket ennyire. Az egész szezon kezdete óta a Ferrari az egyik leggyorsabb autó a kanyarokban, és ezen a pályán kevesebb a hosszú egyenes, úgyhogy gyorsak. Sejtettük, hogy itt különösen jók lesznek, az időmérőn talán tudtuk volna hozni a tempójukat, még akkor is, ha egy kicsit jobb az autójuk, de a versenyen küszködtünk.”