Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen magának okozta a zavart a kerékcserénél

2021.05.09. 19:28

A holland úgy érzi, Hamilton gyorsabb volt nála, semmivel sem tudta volna megakadályozni a győzelmét. A lassú bokszkiállása az ő hibája volt.

Noha úgy tűnt, Lewis Hamilton a jobb bokszstratégiával győzte le Max Verstappent és vette vissza tőle a rajtnál elvesztett 1. helyet a Spanyol Nagydíjon, a Red Bullnál úgy érzik, a pályán annyival gyorsabb volt a címvédő és a jelenlegi tabella éllovasa, hogy semmivel sem háríthatták el a támadását.

Hamilton az első etapban szorosan tapadt Verstappenre, láthatóan jobb állapotban voltak a gumijai, de a bokszkiállások első fordulójánál úgy sem tudott elé katapultálni, hogy a Red Bull a szokásos 2 másodperc körüli eredmény helyett több mint 4 alatt cserélte le a kerekeket a holland autóján. Christian Horner csapatfőnök szavai alapján a pilóta váratlan manővere okozta az elhúzódó műveletet.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

 „Ő döntött úgy, hogy bejön. Nem számítottunk rá, ezért nem voltunk felkészülve a fogadására" – árulta el.

A srácok szenzációsan reagáltak és gyorsan rendzték a sorokat, csak minimális időt vesztettünk.

Az istálló sportprogramját irányító Helmut Marko hozzátette, egy félreértés okozta a szituációt: Verstappennek azt mondta a mérnöke, a következő körben jöjjön ki, de ő ezt úgy értelmezte, hogy az adott, azaz a 24. körben.

Mindazonáltal nem ezen múlt, hogy végül Hamilton nyert, mert a legközelebbi nem mercedeses versenyző annyira leszakadt az élbolytól, hogy a britet kockázat nélkül kihívhatták egy újabb szett friss gumiért, aminek előnyével visszazárkózott Verstappenre és kevéssel a leintés előtt megelőzte. Csakúgy, mint a 2019-es Magyar Nagydíjon.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Getty Images/2021 Eric Alonso/David Ramirez

„Láttuk, hogy ez lesz. Őszintén szólva nem vagyok nagyon csalódott, mert mindent megpróbáltam, egyszerűen lassabbak voltunk – mondta Verstappen. – Az első kerékcserék után láttam, hogy a közepes gumin sokkal gyorsabb [Hamilton]. Sokkal, hiszen itt szinte lehetetlen folyamatosan egy másodpercnél közelebb maradni a másikhoz."

Igyekeztem életben tartani a gumikat, de amikor kiállt másodjára, tudtam, ennyi volt.

„Tudtam, hogy fel fog zárkózni és az lesz, ami Magyarországon történt."

„Simán megelőzött, nem csupán a gumik miatt, hanem mert ma jelentős tempóelőnyben volt – tette hozzá. – A maximumot hoztam ki a mai napból."

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

Nem hitte, hogy egy újabb kerékcserét beiktatva utolérte volna riválisát, de Marko a Sky holland csatornájának arról beszélt, a csapat nem zárta ki ezt az utat. „Fontolóra vettük, hogy bevállaljuk, csak akkor [Valtteri] Bottas mögé csúsztunk volna. A megelőzése sok időt elvett volna, és ugyanúgy meg kellett volna előzni Hamiltont is" – magyarázta.

Később Verstappen kiállt még egyszer a bokszba, de már csak azért, hogy a friss gumival támadjon a leggyorsabb körért. Sikerült megfutnia, ami 1 pontot jelentett a kasszánál, de a hátránya 14 egységre nőtt a bajnokságban Hamilton mögött.

Szerinte csak az első versenyen küszködött a Mercedes. „Már az ottani futamon is erősebben mentek, mint vártuk, azóta pedig jobban megértették az autót, sokat javult a balansza. Elénk ugrottak, főleg a versenyeken bánnak jobban a gumikkal, mint mi, és jobb a tempójuk" – mondta.

Pérez ötödik lett

A másik Red Bullt vezető Sergio Pérez is ludas volt abban, hogy a Mercedes kivitelezhette a második kerékcserét Hamiltonnal, hiszen ha nem szakad le ennyire, erre nem lett volna lehetőség. A rosszul alakuló, számára 8. helyet hozó időmérő után azonban számítani lehetett rá, hogy sokat nem fog előrelépni, az 5. helyen intették le.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

„Jól sikerült az első kör, javítottam néhány helyet, de elég sokáig tartott, mire megelőztem Daniel [Ricciardót]. A McLaren nagyon gyors volt az egyenesben, kemény dió volt egyáltalán megpróbálni az előzést, az 1-es kanyar külső ívén végül sikerült – nyilatkozta Pérez. – Utána azonban nem sok élet maradt a gumikban, nehéz volt vezetni." A ferraris Leclerc-t így nem tudta megközelíteni.

Hozzátette, hogy egyre komfortosabban érzi magát az autóban és reményei szerint hamarosan 100%-os formában vezethet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK