Társoldalunk:

Győztek, ezért a Mercedes nem bírálja Bottast Hamilton feltartásáért

2021.05.10. 07:16

Nem neheztel Lewis Hamilton a csapattársára azért, mert nem a lehető leggyorsabban engedte el őt a Spanyol Nagydíjon, miközben az élen álló Max Verstappent üldözte. Valtteri Bottas szerint nem akart kiszúrni a győztessel, a csapatfőnök viszont arra célzott, hogy lehetett volna kezesebb is.

Lewis Hamilton és Max Verstappen csatájáról szólt az idei F1-es szezon negyedik futama, a Spanyol Nagydíj is: sokáig a Red Bull pilótája állt az élen, Hamilton azonos taktikával nem tudott támadási helyzetbe kerülni, ezért a Mercedesnél úgy döntöttek, másodszor is kihozzák a hétszeres világbajnokot, aki így frissebb gumikkal támadhatta Verstappent.

Hamilton és Bottas megbeszélte a történteket a leintés után - GalériaForrás: Getty Images/Xavier Bonilla/Xavi Bonilla

Hamiltonnak bő 22 másodperces hátrányt kellett ledolgoznia a kerékcsere miatt, ráadásul a bokszkiállás során Valtteri Bottas is elé került. Azt lehetett sejteni, hogy a finn pilóta nem tud komolyabb ellenállást kifejteni az egyébként is gyorsabb, ráadásul új gumikon haladó Hamilton ellen, Bottas mégis jó háromnegyed körig akadályozta a másik Mercedest.

Bottas a leintés után azt mondta, nem azért versenyez, hogy elengedjen másokat, a saját versenyét futotta, és elismerte, hogy korábban is elengedhette volna Hamiltont. A helycsere végül a 10-es kanyar bejáratánál történt meg, úgy tűnt, Bottas nem akadályozza Hamiltont, de nem is húzódött félre az útjából.

A brit pilóta a futam utáni sajtótájékoztatón nem neheztelt Bottasra, szerinte ők ketten a lehető legjobb csapattársak. „Igazából nem is tudtam, hogy szóltak neki. Én úgy fogtam fel, hogy versenyzünk egymással és ez részemről teljesen rendben van, különösen a szezon ilyen korai szakaszában. Úgy álltam hozzá, hogy közel kell kerülnöm hozzá és hajtanom kell az előzésre.”

Teljesen más stratégiát követtünk, előbb-utóbb elkaptam volna őt, mert sokkal jobb abroncsaim voltak. „Ahogy a 10-es kanyar felé haladtunk, úgy gondoltam, hogy van ott egy rés, volt is, és Valtteri teljesen sportszerű volt. Nem sok időt vesztettem – nyilatkozta a későbbi győztes, akinek az egész akció körülbelül 1,5 másodpercébe került, de ez végül nem számított Verstappen ellen.

Hamilton megelőzte Bottast, egyiküknek sem volt ezzel gondja - GalériaForrás: AFP/Javier Soriano

„Csapatként így kell nyerni, néha olyan helyzetbe kerülünk, amikor a csapatot elsőbbségbe kell helyezni, mert a 2-3. hely is jó, de nyilvánvalóan az 1. nyújtja a legtöbb pontot. Ez kulcsfontosságú” – összegzett Hamilton.

Bottas úgy kezdte a szezont, hogy idén megszorítja a 2017 óta az összes világbajnokságot megnyerő Hamiltont, de az első négy futamból hármat a 3. helyen zárt és Imolában pontot sem szerzett. Barcelonában is rögtön elúszott számára az 1-2. hely megszerzésének reális lehetősége, miután a rajtnál beragadt a lassabb Charles Leclerc mögé.

„Akkor már nyilvánvalóan más stratégián voltunk, hacsak nem történik valami őrületes, már nem igazán küzdöttem vele – idézte fel Bottas az időszakot, amikor Hamilton megközelítette őt, majd megismételte, hogy elsősorban Leclerc-től próbált elszakadni, mert egy bokszkiállásnyi időt akart kiautózni a bónuszpont megszerzése érdekében.

„Nagyon tudatos voltam azzal kapcsolatban, hogy nem akarok túl sok időt veszteni és tényleg a saját versenyemre összpontosítottam. Egyensúlyoztam a két dolog között. Versenyzőként az ember saját magát és a saját versenyét helyezi előtérbe, mert ez a dolgunk, de közben csapatként is együttműködünk, ha az ember nem nyerhet, akkor sem akarja megakadályozni a csapat győzelmét, ha ez lehetséges.  

Hamilton és Bottas a leintés után - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

„Próbáltam a lehető legjobbat tenni számunkra, a csapatnak és magamnak is. Ezek mindig nehéz helyzetek, nem tudni, hogy a másik versenyző ráérez-e, hogy mi fog történni és merre menjen, de szerintem, végül is egészen rendben volt” – utalt Bottas a helycserére.

Wolff megérti versenyzőjét

Bottas kapcsán a hétvége előtt felmerült, hogy a Mercedes akár már a szezon közben lecserélheti őt, de a finn pilóta és Toto Wolff csapatfőnök is határozottan elutasította ezt a felvetést. A versenyző és a csapat közti kényes egyensúly viszont talán nem tökéletes, ezt jelzi a Spanyol Nagydíjon tanúsított vonakodás is. Wolff a futam utáni sajtóbeszélgetésen empatikus, de szigorú is volt.  

„Az autóversenyzők ösztönei olyanok, amilyenek. Mivel Lewis teljesen más stratégián volt, azt kívántuk volna, hogy egy kissé gyorsabban húzzon el mellette, de végül is hoztuk az eredményt. Átérzem Valtteri helyzetét, megint nehéz napja volt és ez bosszantja. Ha ezen elment volna a versenyünk, akkor kritikusabb lennék, de ebből tanulhatunk is, és nagyon nyugodtan fogjuk megbeszélni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK