Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton majdnem megtagadta a győzelmét jelentő hívást

2021.05.09. 17:08

A Mercedes helyes taktikai húzásának köszönhetően Lewis Hamilton megnyerte a Spanyol Nagydíjat. A brit pilóta elismerte, majdnem megtagadta a mérnökei utasítását, ami végül a győzelmet jelentette.

Pályafutása 98. F1-es nagydíjgyőzelmét ünnepelheti Lewis Hamilton a Spanyol Nagydíjon, miután a Mercedes remek taktikájának köszönhetően előnybe került Max Verstappennel szemben. A holland pilóta küszködni kezdett az abroncsaival, de Hamiltont támadás helyett a bokszba rendelték és csak a 3. helyen folytatta a versenyt. A tempója viszont megvolt, így később levadászta Verstappent.

Verstappen tartotta magát, amíg csak tudta, de végül tehetetlen volt - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„Olyan sokáig közel voltam hozzá, és nem hittem, hogy így meg tudom óvni az abroncsokat, de sikerült – utalt a turbulens levegőben erősebb gumikopásra. – Hosszú utat jártam be, mire 20 valahány másodperces hátrányból felzárkóztam, de megérte kockáztatni, a csapat nagyszerű stratégiát dolgozott ki” – mondta a leintés után.  

„Arra készültem, hogy megtámadom [Verstappent], mielőtt kiálltam [másodszor] kereket cserélni és nagyon vívódtam, hogy kiálljak-e vagy hagyjam figyelmen kívül az utasítást és maradjak kint? Nyilvánvalóan azt tettem, amit a csapat kért és természetesen ez azért van, mert nagyon megbízunk egymásban. Mindenki nagyszerű munkát végzett a csapatban, micsoda nap!”

A versenyt az utolsó körökig Verstappen vezette, miután egy agresszív manőverrel a rajtnál az élre állt, de ennek ellenére számított arra, hogy gondjai lesznek Hamilton ellen. Ez végül be is igazolódott, a 2019-es Magyar Nagydíjhoz hasonlóan Hamilton beérte őt, és a jobb állapotú gumijainak köszönhetően simán meg is előzte a Red Bullt.

„Bizonyos szempontból tudtam, hogy ez lesz. Már a lágy gumis etap végén gyorsabb volt nálam, aztán feltettük a közepeseket és egyértelműen sokkal jobb volt a tempója, egy másodpercen belül tudott maradni. Nem sokat tehettünk. Végrehajtottak még egy kiállást, ekkor már tudtam, hogy vége, mert küszködtem a gumikkal és körről körre egyre közelebb ért. Béna kacsa voltam.”

A Mercedes kerékcseréi kulcsfontosságúak voltak - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

A Spanyol Nagydíjra általában úgy tekintenek a Forma-1-ben, hogy megmutatja az autók valós erőviszonyait, Verstappen nem is tagadta, hogy elégedetlen az eredmény láttán. „Egyszerűen lassabbak voltunk. Minden tőlem telhetőt megtettem. Nem tartunk ott, ahol szeretnénk. Nagyon igyekeznünk kell és fel kell zárkóznunk, mert pillanatnyilag kissé lassabbak vagyunk.” 

A negyedik futamon a harmadszor is 3. helyet elérő Valtteri Bottas elmondta, az ő versenye már a rajtnál megpecsételődött azzal, hogy Charles Leclerc megelőzte őt és csak a kerékcserénél sikerült ismét a Ferrari elé kerülnie.

„Trükkösebb lett a verseny azzal, hogy az első körben elvesztettem egy helyet Charles ellen. Jobb ívet választott a 3-as kanyarban. Ez kissé visszavetette a versenyünket. Kár érte, de örülök, hogy felállhatok a dobogóra.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK