Társoldalunk:
Hírlevél

Norris: Hamilton hihetetlen versenyző, de nem hajszolnám a rekordjait

2021.05.09. 12:26

Vasárnap a 100. alkalommal rajtolhat az élről Lewis Hamilton a Forma-1-ben, ezzel messze ő a csúcstartó a sportág történetében. A McLaren tehetsége, Lando Norris méltatta honfitársát, Fernando Alonso szerint a brit pilótát nem értékelik eléggé.

A Spanyol Nagydíjon Lewis Hamilton megszerezte pályafutása 100. pole pozícióját a Forma-1-ben, ezzel ő a sportág történetének első versenyzője, aki ilyen magasra emelte a lécet. Hamilton a McLaren színeiben kezdte meg az F1-es pályafutását, az első sikereit a wokingi istállóval érte el, de a Mercedesnél jött igazán lendületbe.

Hamilton az első versenyző az F1-ben, aki 100 rajtelsőséget szerzettForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Emilio Morenatti

A McLarennél most fiatal honfitársa, Lando Norris versenyez, de egyelőre csak néhány dobogós helyet tudott elérni. Bár Norris korábban többször is úgy vélte, honfitársa sikereiben nagy szerepet játszik az, hogy a legjobb autót vezeti, Barcelonában azt mondta, „hihetetlenül lenyűgöző” az, amit Hamilton letett az asztalra.

„Néha ábrándozom, hogy egy napon én is elérek ilyen sikereket, de eléggé más helyzetben kezdtük a pályafutásunkat a Forma-1-ben, úgyhogy nem zavar, ha ez nem sikerül, de felnézhetünk rá, láthatjuk, hogy mi mindent el lehet érni a Forma-1-ben és milyen hihetetlen versenyző ő. Elég menő vele versenyezni, gratulálok neki és biztos vagyok abban, hogy idén még több [pole-t] fog elérni.”

Hamilton első komoly ellenfele egyben a csapattársa is volt a McLarennél, Fernando Alonsóval nem mindig tisztelték egymást, de az évek során kölcsönösen elismerték a másik érdemeit. Alonso nehezen kezelte, hogy hiába volt 2007-ben ő címvédő, Hamilton gyorsan a fejére nőtt. Ma már úgy véli, értékelni kell a hétszeres világbajnok szereplését.

„Az övé a legjobb autó? Igen, de a legjobb autóval is szállítani kell az eredményeket minden héten, függetlenül attól, hogy esik vagy száraz vagy akármi. Jól kell szerepelni, amikor a Red Bullnak jó hétvégéje van, és akkor is, amikor ők lassabbak. Ezt csak akkor lehet megtenni, ha valaki csúcsformában van. Nem tudom, hogy elég nagyra becsülik-e azt, amit tesz” – idézte a Marca.

Hamilton minden szempontból a mezőny élén állForrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„Azt tudom, hogy tisztelik, de én nagyra tartom őt, mert a Mercedes most nem olyan lehengerlő mint három-négy éve volt, nem nyernek olyan könnyen. A többiek közelebb kerültek, de nem úgy tűnik, hogy ez befolyásolja őt. Mindig 100 százalékot nyújt, úgyhogy gratulálni kell neki” – nyilatkozta a kétszeres F1-es világbajnok.

Eleinte másért volt nehéz pole-t szerezni

Hamilton a szombati sajtótájékoztatón elmondta, bár már nem emlékszik pontosan arra, hogy milyen érzés volt megszerezni az első F1-es pole-ját a 2007-es Kanadai Nagydíjon, szerinte nagyon hasonló lehet az élmény. Alonso ellen még másként kellett küzdenie, akkoriban megtankolva futották a Q3-as köröket és újoncként általában az ő autójában több benzin volt, mint a spanyol pilótáéban.

„Akkoriban azért küzdöttem, hogy egyenlő elbánásban részesüljek a csapattársamhoz képest az üzemanyagszintek terén, és az volt az első alkalom, amikor ugyanannyi benzint kaptunk…” – emlékezett vissza. – Nem tudom, hogy az emberek tudják-e, de 10 kilónyi üzemanyag több, mint 0,1 másodpercet jelent itt körönként, ezért, ha valaki egy körrel több üzemanyagot visz, akkor az nagyjából 0,15 mp-es különbség.”

Hamilton a 2007-es Kanadai Nagydíjon rajtolhatott először az élről, meg is nyerte a versenytForrás: Getty Images/AFP/2007 Getty Images/Mark Thompson

„Különleges és csodálatos élmény volt, először bizonyosodhattam meg arról, hogy meg tudom csinálni. Most már 100 időmérőnél vagy mennyinél járunk, 100 pole-nál, és még mindig ugyanolyan fiatalnak érzem magam. Jól vagyok, maradjunk lendületben!”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK