Társoldalunk:

Leclerc az esélytelenség dacára hitt a lassabb Mercedes legyőzésében

2021.05.09. 17:44

A Spanyol Nagydíjon kétszer is Bottas előtt járt, és a hajrában, amikor a technikai fölény mellett a gumielőny is a Mercedes mellett szólt, elhitte, maga mögött tarthatja. Nem sikerült, ennek ellenére lenyűgözőnek értékelte a versenyt.

A Ferrarinak továbbra sincs top hármas eredménye 2021-ben, bár Charles Leclerc az imolai után a barcelonai futamon is kacérkodott a dobogóval. Lerajtolta Valtteri Bottast, az első etapban sikerült maga mögött tartania az erősebb Mercedest, jóslata azonban végül valósággá vált, miszerint ha netalántán megelőzné valamelyik riválisát, nem lenne képes előtte maradnia.

A kerékcseréknél Bottas az elévágás segítségével visszavette tőle a 3. pozíciót, de csapata Lewis Hamiltonhoz hasonlóan neki is adott még szett friss gumit, amivel a 4. helyre csúszott vissza. A finn kihasználta a többszörös előnyt és annak rendje szerint visszafoglalta a dobogós helyezést, de Leclerc a leintés után elmondta, hogy nem hitt riválisa maga mögött tartásában. „Hittem benne" – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Noha láttam a tükörben, hogy a frissebb gumin gyorsan jön mögöttem, hittem benne, hogy magam mögött tartanom. „Túl optimista voltam, néhány kanyaron belül megelőzött."

A futamot így is sikeresként könyvelheti el a Ferrari, hiszen több pontot gyűjtöttek a McLarennél és 5 pontra megközelítették őket a tabellán.

„A mai versenyünk lenyűgöző volt – örvendezett a szemmel láthatóan vidám Leclerc. – Nem csinálhattuk volna jobban, a 4. hely volt a legtöbb, amit elérhettünk. Nagyon boldog vagyok."

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

A fő vetélytársainkhoz képest hihetetlenül erősen mentünk.

„Káprázatosnak éreztem az autót. Az elején a lágy gumi nem kopott túlságosan, jó volt, majd a közepesen próbáltam kezelni a tempót. Aggódtunk, hogy [a red bullos Sergio] Pérez megelőz, erős tempót diktált, de aztán kicsit lelassult."

Csapattársa, Carlos Sainz a 7. helyen futott be, Leclerc és közte Pérez és Ricciardo ért be. Az autóról ő is elégedetten beszélt, de a potenciálját nem tudta kihasználni.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

„Kicsit frusztrált a verseny, mert a kevés időben, amikor tiszta volt előtem a terep, nagyon jól viselkedett a kocsi – közölte. – Tudtam, hogy kulcsfontosságú lesz a rajt, de sajnos nem raktam össze jól. Nem tudom pontosan, mi történt az első körben, és mit tehettem volna másként, hogy ne veszítsek pozíciókat."

„Onnantól másokat követtem. Próbáltam megelőzni őket, de nem volt meg a végsebességem hozzá."

Szaladtam az eredmény után.

Norrist a második kerékcseréje után kifékezte, de a másik McLarennél, Ricciardónál hiába érezte magát gyorsabbnak, nem volt kellő előnye az előzéshez. „A 15-ös kanyarból nagyszerűen gyorsított ki" – utalt az egyetlen reális előzési pontra, a célegyenesre vezető kanyarra és a Mercedes motorelőnyére. Leclerc négy verseny után 40 pontnál jár, Sainz feleennyinél, 20-nál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK