Ricciardo a nyögvenyelős kezdés után új beállításoktól vár javulást

Forma-1, Portugál Nagydíj, Daniel Ricciardo, McLaren
PORTIMAO, PORTUGAL - APRIL 30: Daniel Ricciardo of Australia driving the (3) McLaren F1 Team MCL35M during practice ahead of the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional Do Algarve on April 30, 2021 in Portimao, Portugal. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem teljesít jól Daniel Ricciardo a McLarennél, de van ötlete, hogyan lehetne úrrá az őt hátráltató nehézségeken. Szerinte Lando Norrist kevésbé hátráltatják az autó problémái.

A 2021-ben csapatot váltó versenyzők még messze vannak a csúcsformától. Nem kivétel Daniel Ricciardo sem, aki hiába rutinosabb 7,5 szezonnal Lando Norrisnál, eddig mindhárom nagydíjon elmaradt a teljesítménye tőle.

Portugáliában az a roppant kellemetlen szituáció is megesett vele, hogy különösebb hátráltató tényező nélkül kiesett az időmérő első szakaszában. A futamon javított, feljött a 9. helyre a középmezőny tagjaival csatázva, ez némileg vigasztalta.

Nem felhőtlen Ricciardo kezdése a McLarennél Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„Boldog vagyok. Ennél többet nem kívánhattam, a felzárkózás volt a legtöbb, amit tehettem – mondta. – Magas szintet várok el magamtól. A hibákkal sem lett volna szabad kiesnem a Q1-ben. Ezt le kellett nyelnem, de szerintem a csapat is jól viselte. Elfogadják, hogy az autó nem mindent úgy csinál, ahogy akarom."

„Elsöprő akartam lenni a versenyen."

„Az első kör jól sikerült, kockáztattam és ez bevált, jó móka volt." Hozzátette, „a közepes gumin többször egész jó tempót diktáltam, ebből erőt meríthetek."

Ricciardo látja, hogyan javulhatna Forrás: Motorsport Images/Steven Tee

Ami a nehézségeket illeti, többel is küzd:

a kanyarbejáratokon nem mindig tud pengeélen táncolni,

időnként blokkolja a fékeket és megcsúszik az autó hátulja.

„Követtem el hibákat, többnyire ugyanabból az okból. Nem hiszem, hogy csak a műszaki fejlesztések segítenének, a beállításokkal is lehet javítani. Az első versenyeken ez elmaradt, de a módosított beállítások segíthetnek, ezért optimistán várom Barcelonát – mondta a következő versenyről. – Lando egyelőre jobban elboldogul ezekkel a problémákkal. Ahhoz, hogy gyorsítsam a felzárkózást, kipróbálok valamit a beállításokkal, amitől nem lesz annyira érzékeny a kocsi. Valószínűleg a futóműnél van a titok nyitja."

„Ugyanakkor nem akarunk túlságosan eltérni Lando beállításaitól, hiszen ő ura a helyzetnek, remekül vezet."

Egyébként már csak öten mondhatják el magukról, hogy mindegyik futamon pontszerzők lettek, ebből ketten a McLaren pilótái. Norris Portugáliában is megnyerte az úgynevezett B-liga küzdelmét, az 5. helyen futott be és jelenleg a harmadik helyet foglalja el a bajnokságban.