Társoldalunk:

Leclerc elismeri, ferraris rutinja ellenére van mit tanulnia Sainztól

2021.05.05. 07:43

Charles Leclerc papíron eredményesebb volt a Portugál Nagydíjon csapattársánál, Carlos Sainznál, de a spanyol pilóta a hétvége több pontján is versenyképesebbnek bizonyult nála.

Egyelőre küszködnek azok a versenyzők, akik csapatot váltottak az előző F1-es szezonhoz képest, de a Ferrari színeiben Carlos Sainz nagyon igyekszik, hogy minél gyorsabban felnőjön Charles Leclerc szintjére. A monacói pilóta pénteken meg is jegyezte, hogy a portimaói hosszabb etapokon ígéretesebb volt Sainz tempója, ehhez képest vereséget szenvedett tőle az időmérőn.

Leclerc a Ferrari fiatal tehetsége, de Sainz is igyekszik letenni a névjegyétForrás: AFP/Mazen Mahdi

A futamon fordult a kocka, de ennek elsősorban az volt az oka, hogy a második etapra a spanyol pilóta lágy, a monacói pedig közepes keverékű gumikat kapott, Sainz autójában az abroncsok elkoptak és idén először még a pontszerzésről is lemaradt. Leclerc így növelni tudta a kettejük közti pontkülönbséget, de érzi, hogy változtatnia kell a munkamódszerén.

„A hétvége tanulsága, hogy talán lépésről lépésre kell haladnom, különösen ilyen nehéz helyzetben. Rögtön próbáltam a határig hajszolni az autót és a hétvégém ettől nagyon zűrzavaros lett. A péntek és a szombat nem volt jó nap, összevissza mentem, tízből csak egy nagyon jó köröm volt” – mondta Leclerc, de hozzátette, vasárnapra már rendezte a sorait, és elégedett volt a szereplésével.

„Az biztos, hogy tanulhatok abból, ahogy Carlos vezet. Nagyon másként csinálja mint ahogy Seb [Vettel] tette tavaly és mindig érdekes őt látni, ahogy a mérnökökkel dolgozik és hallani a véleményét. Az biztos, hogy tanulok tőle” – ismerte el a monacói pilóta, aki egyelőre a pontverseny 5. helyezettje, 9 pont hátrányban van reális ellenfeléhez, Lando Norrishoz képest.

Hasonlóan értékelte a hétvégéjét Sainz is, szerinte a versenyig jól alakultak az események, miközben még mindig az köti le a figyelmét, hogy egyre jobban kiismerje a Ferrarit. Ebben Leclerc rutinja is a hasznára válik, hiszen a monacói pilóta a fiatal kora ellenére már a harmadik szezonját futja a Scuderia színeiben.

Sainz a gumitaktika miatt esett vissza Leclerc mögé PortimaóbanForrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„Elég sokat kellett tanulnom Charles-tól azzal kapcsolatban, hogy miként vegyek be néhány kanyart és hogyan alkalmazzak egy adott vezetési stílust vagy menjek egy bizonyos irányba a beállításokkal, hogy aztán visszalépjek és kipróbáljak egy másikat. Mindig van mit tanulni, főleg egy ilyen verseny után. Ez volt az első nehéz vasárnapom a Ferrarival, amikor nem a tervek szerint mentek a dolgok.”

„Sokat fogunk gondolkodni, elemezni, önkritikát gyakorolni és keresni, hogy a jövőben hol lehetünk jobbak – ígérte Sainz, aki egyelőre a pontverseny 8. helyezettje 14 ponttal. – Meredek a tanulási görbém, ennek folytatódnia kell. Gyanítom, a vasárnap is ennek a folyamatnak a része.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK