Leclerc elismeri, ferraris rutinja ellenére van mit tanulnia Sainztól

Forma-1, Bahrein teszt, 3. nap, Charles Leclerc, Ferrari, Carlos Sainz
(L to R) Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc and Ferrari's Spanish driver Carlos Sainz Jr arrive at the circuit before the start of the third day of the Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 14, 2021. (Photo by Mazen MAHDI / AFP)
Vágólapra másolva!
Charles Leclerc papíron eredményesebb volt a Portugál Nagydíjon csapattársánál, Carlos Sainznál, de a spanyol pilóta a hétvége több pontján is versenyképesebbnek bizonyult nála.

Egyelőre küszködnek azok a versenyzők, akik csapatot váltottak az előző F1-es szezonhoz képest, de a Ferrari színeiben Carlos Sainz nagyon igyekszik, hogy minél gyorsabban felnőjön Charles Leclerc szintjére. A monacói pilóta pénteken meg is jegyezte, hogy a portimaói hosszabb etapokon ígéretesebb volt Sainz tempója, ehhez képest vereséget szenvedett tőle az időmérőn.

Leclerc a Ferrari fiatal tehetsége, de Sainz is igyekszik letenni a névjegyét Forrás: AFP/Mazen Mahdi

A futamon fordult a kocka, de ennek elsősorban az volt az oka, hogy a második etapra a spanyol pilóta lágy, a monacói pedig közepes keverékű gumikat kapott, Sainz autójában az abroncsok elkoptak és idén először még a pontszerzésről is lemaradt.

Leclerc így növelni tudta a kettejük közti pontkülönbséget, de érzi, hogy változtatnia kell a munkamódszerén.

„A hétvége tanulsága, hogy talán lépésről lépésre kell haladnom, különösen ilyen nehéz helyzetben. Rögtön próbáltam a határig hajszolni az autót és a hétvégém ettől nagyon zűrzavaros lett. A péntek és a szombat nem volt jó nap, összevissza mentem, tízből csak egy nagyon jó köröm volt” – mondta Leclerc, de hozzátette, vasárnapra már rendezte a sorait, és elégedett volt a szereplésével.

„Az biztos, hogy tanulhatok abból, ahogy Carlos vezet. Nagyon másként csinálja mint ahogy Seb [Vettel] tette tavaly és mindig érdekes őt látni, ahogy a mérnökökkel dolgozik és hallani a véleményét. Az biztos, hogy tanulok tőle” – ismerte el a monacói pilóta, aki egyelőre a pontverseny 5. helyezettje, 9 pont hátrányban van reális ellenfeléhez, Lando Norrishoz képest.

Hasonlóan értékelte a hétvégéjét Sainz is, szerinte a versenyig jól alakultak az események,

miközben még mindig az köti le a figyelmét, hogy egyre jobban kiismerje a Ferrarit. Ebben Leclerc rutinja is a hasznára válik, hiszen a monacói pilóta a fiatal kora ellenére már a harmadik szezonját futja a Scuderia színeiben.

Sainz a gumitaktika miatt esett vissza Leclerc mögé Portimaóban Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„Elég sokat kellett tanulnom Charles-tól azzal kapcsolatban, hogy miként vegyek be néhány kanyart és hogyan alkalmazzak egy adott vezetési stílust vagy menjek egy bizonyos irányba a beállításokkal, hogy aztán visszalépjek és kipróbáljak egy másikat. Mindig van mit tanulni, főleg egy ilyen verseny után. Ez volt az első nehéz vasárnapom a Ferrarival, amikor nem a tervek szerint mentek a dolgok.”

„Sokat fogunk gondolkodni, elemezni, önkritikát gyakorolni és keresni, hogy a jövőben hol lehetünk jobbak – ígérte Sainz, aki egyelőre a pontverseny 8. helyezettje 14 ponttal. – Meredek a tanulási görbém, ennek folytatódnia kell. Gyanítom, a vasárnap is ennek a folyamatnak a része.”