A Red Bull nem akarta úgy beáldozni pilótáját, mint a Mercedes Bottast

Forma-1, Portugál Nagydíj, időmérő, Lewis Hamilton, Mercedes, Sergio Pérez, Red Bull
PORTIMAO, PORTUGAL - MAY 01: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 leads Sergio Perez of Mexico driving the (11) Red Bull Racing RB16B Honda during qualifying for the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional Do Algarve on May 01, 2021 in Portimao, Portugal. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner azt mondta, Sergio Pérezt nem mozgó úttorlasznak akarták használni Lewis Hamilton ellen Portugáliában a nagyon elnyújtott első etappal, egyszerűen csak így nyílt sanszuk a bónuszpont megszerzésére.

Max Verstappen úgy látta, valószínűleg akkor sem győzi le Lewis Hamiltont a Portugál Nagydíjon, ha nem törlik leggyorsabb körét az időmérőn. Riválisát ugyan megelőzte a biztonsági autós fázis utáni újraindításnál, de a Mercedes címvédője visszavágott és kiváló tempójával nyert, a Red Bullon kívül saját csapattársát, Valtteri Bottast is lehagyva.

Verstappen a kerékcserékkel szintén a finn elé került, Hamiltonra azonban egyszer sem tűnt igazán veszélyesnek. Némileg segíthette volna, ha a maratoni első etapot futó csapattársa legalább kicsit feltartja a felzárkózó címvédőt a bokszkiállása előtt, ebből viszont semmi sem lett, Hamilton habozás nélkül húzott el az idős gumikon belassuló másik Red Bull mellett is.

Hamiltont nem lehetett megfogni Portugáliában Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi

Christian Horner állítja, nem volt szándékos tervük, hogy megpróbáljanak kiszúrni az éllovassal és ezért teljesen beáldozni Sergio Pérez versenyét. „Inkább arra összpontosítottunk, hogy megkaphassa a lágy gumit és támadhasson a leggyorsabb körért járó pontért" – nyilatkozta.

„Sergio tisztán 4. volt, esély nélkül az előtte haladók utolérésére, mögüle pedig messze leszakadtak. Úgy gondoltuk, nyújtsuk el addig [az első etapot], hogy legyen értelme elmenni a célig [a lágy gumin] és ráhajtani a leggyorsabb körre."

Pérez előzésekor sem vesztett lendületet Hamilton Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

A vezető hármas a 35-37. körben állt ki a bokszba, Pérez az 51.-ben, közvetlenül azután, hogy Hamilton elhúzott mellette. A mexikói a statisztika szerint így egyébként több kört töltött az élen Portimaóban, mint Verstappen. Végül semmire sem jutott vele, hiszen

a leggyorsabb kör nem az övé lett, mert annyira leszakadt az előtte haladóktól, hogy Bottas a hajrában pozícióvesztés nélkül kijöhetett egy újabb szett friss gumiért.

A túl korai időzítésnek köszöhetően Verstappen így szintén, de hiába überelte a finn eredményét is, a pálya kiszélesítése miatt elesett a bónuszponttól. Pedig a szerelői fürgén dolgoztak, Horner elmondása szerint 1,9 másodperc alatt megoldották a kerékcserét.

A Mercedes a közelmúltban egyszer feláldozta Bottast hasonló körülmények között: 2018-ban, amikor még szoros volt Hamilton és a ferraris Sebastian Vettel küzdelme, Monzában elnyújtották az első etapját, hogy feltartsa a sokáig élen haladó Kimi Räikkönent. A húzás bejött, Hamiltonnak később sikerült megelőznie a Ferrari finnjét.

Sergio Pérez Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Péreznek a portugáliai 4. hely volt eddigi legjobb eredménye a Red Bullnál, de elődeihez hasonlóan egyelőre ő sem képes tartani a lépést Verstappennel. Néhány futamnyi türelmet kért a beilleszekedéshez, ez lassan letelik.

Horner fejlődni látja. „Kezd belejönni – mondta. – Láthatjuk, hogy kezd összeállni a versenytempója, amikor tiszta előtte a terep. Ne feledjük, visszaelőzte [Lando] Norrist, aki a pályát teljesen elhagyva előzte meg. Ott is következetlenül alkalmazták a határokat [a felügyelők]. Tisza pályán azonban bizonyos szakaszokban ugyanolyan időket ment, mint az élen körözők."