Társoldalunk:

A Red Bull nem akarta úgy beáldozni pilótáját, mint a Mercedes Bottast

2021.05.04. 09:38

Christian Horner azt mondta, Sergio Pérezt nem mozgó úttorlasznak akarták használni Lewis Hamilton ellen Portugáliában a nagyon elnyújtott első etappal, egyszerűen csak így nyílt sanszuk a bónuszpont megszerzésére.

Max Verstappen úgy látta, valószínűleg akkor sem győzi le Lewis Hamiltont a Portugál Nagydíjon, ha nem törlik leggyorsabb körét az időmérőn. Riválisát ugyan megelőzte a biztonsági autós fázis utáni újraindításnál, de a Mercedes címvédője visszavágott és kiváló tempójával nyert, a Red Bullon kívül saját csapattársát, Valtteri Bottast is lehagyva.

Verstappen a kerékcserékkel szintén a finn elé került, Hamiltonra azonban egyszer sem tűnt igazán veszélyesnek. Némileg segíthette volna, ha a maratoni első etapot futó csapattársa legalább kicsit feltartja a felzárkózó címvédőt a bokszkiállása előtt, ebből viszont semmi sem lett, Hamilton habozás nélkül húzott el az idős gumikon belassuló másik Red Bull mellett is.

Hamiltont nem lehetett megfogni PortugáliábanForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi

Christian Horner állítja, nem volt szándékos tervük, hogy megpróbáljanak kiszúrni az éllovassal és ezért teljesen beáldozni Sergio Pérez versenyét. „Inkább arra összpontosítottunk, hogy megkaphassa a lágy gumit és támadhasson a leggyorsabb körért járó pontért" – nyilatkozta.

Ezért tartottuk kint sokáig. A lágy keverékkel nem lehetett sokáig menni, és persze ha egy körön alaposan megdolgoztatjuk, még neccessebb a helyzet.

„Sergio tisztán 4. volt, esély nélkül az előtte haladók utolérésére, mögüle pedig messze leszakadtak. Úgy gondoltuk, nyújtsuk el addig [az első etapot], hogy legyen értelme elmenni a célig [a lágy gumin] és ráhajtani a leggyorsabb körre."

Pérez előzésekor sem vesztett lendületet HamiltonForrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

A vezető hármas a 35-37. körben állt ki a bokszba, Pérez az 51.-ben, közvetlenül azután, hogy Hamilton elhúzott mellette. A mexikói a statisztika szerint így egyébként több kört töltött az élen Portimaóban, mint Verstappen. Végül semmire sem jutott vele, hiszen a leggyorsabb kör nem az övé lett, mert annyira leszakadt az előtte haladóktól, hogy Bottas a hajrában pozícióvesztés nélkül kijöhetett egy újabb szett friss gumiért.

A túl korai időzítésnek köszöhetően Verstappen így szintén, de hiába überelte a finn eredményét is, a pálya kiszélesítése miatt elesett a bónuszponttól. Pedig a szerelői fürgén dolgoztak, Horner elmondása szerint 1,9 másodperc alatt megoldották a kerékcserét.

A Mercedes a közelmúltban egyszer feláldozta Bottast hasonló körülmények között: 2018-ban, amikor még szoros volt Hamilton és a ferraris Sebastian Vettel küzdelme, Monzában elnyújtották az első etapját, hogy feltartsa a sokáig élen haladó Kimi Räikkönent. A húzás bejött, Hamiltonnak később sikerült megelőznie a Ferrari finnjét.

Sergio PérezForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Péreznek a portugáliai 4. hely volt eddigi legjobb eredménye a Red Bullnál, de elődeihez hasonlóan egyelőre ő sem képes tartani a lépést Verstappennel. Néhány futamnyi türelmet kért a beilleszekedéshez, ez lassan letelik.

Horner fejlődni látja. „Kezd belejönni – mondta. – Láthatjuk, hogy kezd összeállni a versenytempója, amikor tiszta előtte a terep. Ne feledjük, visszaelőzte [Lando] Norrist, aki a pályát teljesen elhagyva előzte meg. Ott is következetlenül alkalmazták a határokat [a felügyelők]. Tisza pályán azonban bizonyos szakaszokban ugyanolyan időket ment, mint az élen körözők."

Elégedett vagyok a fejlődésével. Idővel és több tapasztalattal minden össze fog állni nála.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK