Társoldalunk:

A Mercedes már idén lecserélné Bottast?

2021.05.04. 18:42

Brit lapértesülés szerint a Mercedesnél elégedetlenek Valtteri Bottas szereplésével, és a 2020-as Szahíri Nagydíj óta már azt is tudják, hogy ki lehetne a finn pilóta utódja a világbajnok csapatnál.

Kontrasztosan indult a 2021-es F1-es szezon a Mercedes pilótái számára, hiszen Lewis Hamilton két győzelemmel és egy szerencsés második hellyel vezeti a világbajnoki pontversenyt, Valtteri Bottasnak viszont csak két harmadik hely és egy kiesés jutott. Az imolai baleset ugyan nem az ő hibája volt, de Toto Wolff csapatfőnök azt mondta, „az első 30 köre” rossz volt, ezért küzdött csupán a pontszerzésért a dobogós pozíciók helyett.

Bottas 9 futamgyőzelmet szerzett eddig a Mercedesszel, Verstappen az általában gyengébb Red Bull-lal is 11-nél járForrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Bottas a Portugál Nagydíjon megszerezte a pole pozíciót, de Hamilton simán megnyerte a versenyt, úgy is, hogy Max Verstappent és csapattársát is a pályán kellett megelőznie. A finn pilóta később alulmaradt a Red Bull versenyzőjével szemben is, bár ebben már egy szenzorhiba is szerepet játszott, a szereplése alapján a dobogó alsó foka reális eredménynek tűnt. 

A 31 esztendős pilóta 2017 óta a Mercedes versenyzője, egyszer sem tudta hosszabb távon megszorítani Hamiltont, de ettől függetlenül mindig meghosszabbították az egyéves szerződését. Hamilton jelezte, hogy jövőre is maradna a csapatnál, az viszont nem biztos, hogy a finn pilótának is felajánlják ezt.

A Daily Mailnek nyilatkozott egy neve elhallgatását kérő Mercedes-mérnök, aki arra utalt, hogy George Russellben látják a jövőt a csapatnál, főleg a 2020-as Szahíri Nagydíj után, ahol Hamilton helyetteseként a brit pilóta alig maradt el Bottastól az időmérőn, majd a rajttól vezette a versenyt egészen addig, amíg egy bokszutcai hiba miatt vissza nem esett. 

A gyárban van némi nyugtalanság Valtterivel kapcsolatban. Nem elég jó, amit világosabbá tett az, hogy láttuk, Russell milyen munkát végzett Bahreinben” – nyilatkozta a mérnök. A lap a cikkben arról írt, hogy a Mercedes akár már a szezon vége előtt lecserélheti Bottast, ezzel kapcsolatban viszont még a névtelen informátort sem idézik.

Bottas a pole-ból vezette a Portugál Nagydíjat, de végül csak 3. lettForrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Egy ilyen lépés rendkívül szokatlan lenne a Mercedestől, Wolff alapvetően a stabilitás híve, ráadásul Russell tavaly nem fért el rendesen az autóban, az idei szabályok pedig nem tették lehetővé, hogy a Mercedes átalakítsa a pilótafülkét, így meglepő lenne, ha ezzel dacolva több versenyre is beültetnék őt a W12-be. 

Brit fiatal a Szahíri Nagydíjon és a Williamsnél mutatott időmérős teljesítményével jó benyomást keltett,  de az eddigi versenyei során elpuskázta a ritka pontszerzési lehetőségeit, az imolai versenyhétvégén pedig balesetet okozott, pont Bottast ütötte ki a pályáról.

Éles kritikákat fogalmazott meg ellenfelével szemben, később viszont kénytelen volt bocsánatot kérni a viselkedéséért, miután Wolff elbeszélgetett vele és jobb belátásra tért. Russell azt mondta, a történtek nem befolyásolták a kapcsolatát a Mercedesszel, úgy érezte, talán még meg is erősítette.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK