Társoldalunk:

Hamilton: Kétszer is hibáztam, ez megnehezítette a versenyt

2021.05.02. 19:39

Felvillanyozta Lewis Hamiltont, hogy csatáznia kellett a Portugál Nagydíj megnyeréséért. Valtteri Bottas és Toto Wolff talált pozitívumokat a finn pilóta vereségében is.

Az idei F1-es szezon harmadik futamán Lewis Hamilton a második, összesen a 97. győzelmét érte el, ezzel 8 pontra növelte az előnyét Max Verstappennel szemben. Az első rajtsor kisajátítása után a Mercedesnek nem jött össze a kettős győzelem, mivel Valtteri Bottast az első etapban Hamilton, a másodikban pedig Verstappen is megelőzte.

Hamilton kénytelen volt visszaelőzni Verstappent - GalériaForrás: AFP/Gabriel Bouys

Hamilton lelkesen nyilatkozott a futam után, de a Sky Sportsnak elismerte, nem versenyzett hibátlanul. „A biztonsági autós fázis után mindent megtettem, hogy tartsam a gumik üzemi hófokát, de az újraindításnál szó szerint egy pillanatra levettem a szemem Valtteriről, hogy lássam, hol van Max, erre Valtteri elhúzott. Ez hiba volt. Aztán volt még egy, Valtteri szélárnyékában mentem és ott kellett volna maradnom, de kihúzódtam, ezzel Max az én szélárnyékomba került és elszáguldott mellettem. Ez megnehezítette a napomat, de sokkal élvezetesebbé is tette.”

Hamilton idén pályafutása nyolcadik világbajnoki címére hajt, megszakítás nélkül 122 verseny óta ő áll az egyéni pontverseny élén. A 2014-es szezon kezdete óta csak 2016-ban nem lett világbajnok, de Nico Rosberg a győzelme után visszavonult, azóta Sebastian Vettel csak időszakosan tudta megszorongatni a brit pilótát, még a Ferrari színeiben.

Idén egyelőre szoros a küzdelem Verstappen ellen, ráadásul Portugáliában Bottas volt a leggyorsabb az időmérőn. Hamilton kijelentette, nagyon élvezi, hogy idén küzdenie kell a sikerekért.

„Imádom ezt. Nem érzem, hogy most keményebben vagy lazábban dolgoznék, mint eddig, most is elég hosszú a verseny. Bárcsak éreznék az emberek, hogy milyen nehéz lefutni a távot úgy, hogy ne hibázzak! Persze, amikor az ember az élen van, akkor az más hangulat és másként kell összpontosítani. Izgalmas hátrányban lenni, imádok csatázni, gyerekkorom óta rajongok ezért. A mai nap nagyon emlékeztetett a gokartos időszakomra.”

Az imolai bukás után Bottas rendezte a sorait, a pole pozíciót kihasználva a verseny elején vezetett is, majd visszacsúszott a 3. helyre és a Mercedes szenzorhibája miatt végül nem tudta újra támadni Verstappent. Toto Wolff csapatfőnök szerint Bottas elismerést érdemel és úgy vélte, cserbenhagyták a finn pilótát.

Bottas eleinte vezetett, de tudta, hogy nem elég gyors - GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

„A kezdés jó volt, semmi gondom nem akadt, néhány kör után viszont éreztem, hogy nem elég jó a tempóm – ismerte el Bottas. – Idő kérdése volt, hogy Lewis elkapjon, aztán levadászott a DRS-sel. Abban a kanyarban 20-30 km/h-val nagyobb tempóval közelített felém, úgyhogy nem nagyon tehettem semmit. Így megy ez. Mivel gyenge volt a tempóm a közepeseken, Max is közel került, aztán küszködtem a kemények felmelegítésével és nem tudtam magam mögött tartani őt.”

Bottas egyelőre nem tudta megmagyarázni, hogy miért nem tudott elég gyors lenni a mezőny élén, de nem volt csalódott annak ellenére sem, hogy a pole pozíciót képtelen volt győzelemre váltani, és a verseny végén csak a leggyorsabb körért járó bónuszponttal vigasztalódhatott. „Nyilvánvaló, hogy ráhajtunk, ezzel is lehet legalább 1 pontot szerezni. Végül is, sokkal több gyűlt most össze, mint két héttel ezelőtt” – mondta.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK