Társoldalunk:

Hamilton: A határon voltam Bottas megelőzésekor

2021.05.02. 18:31

Lewis Hamilton, Max Verstappen és Valtteri Bottas is többé-kevésbé elégedetten nyugtázta a Portugál Nagydíj eredményeit. A Red Bull ezúttal nem volt elég gyors a győzelemhez, Bottas még nem tudja, hogy a futam elején miért nem tudta diktálni a tempót.

Két kulcsfontosságú előzés is kellett Lewis Hamiltonnak ahhoz, hogy megszerezze pályafutása 97. nagydíjgyőzelmét. A Portugál Nagydíjon a 2. helyről rajtolt, de egy korai biztonsági autós fázis után Max Verstappen elment mellette, majd visszavette a pozíciót ellenfelétől és még a bokszkiállások előtt megelőzte csapattársát, Valtteri Bottast is.

Nagyon kemény verseny volt fizikálisan és mentálisan is. Nagyon szeles volt az idő, nagyon könnyű volt hibázni – nyilatkozta Hamilton a leintés után. – Nem volt olyan jó a rajtom, mint Valtterinek, majd pozíciót veszítettem az újraindításnál, aminek természetesen nem örültem. Utána a lehető legjobban kellett helyezkednem, majd, ha jól emlékszem Max hibázott, ami kapóra jött. Onnan tudtam, hogy közel tudok maradni hozzá. Ami Valtterit illeti, korán kellett előzni, mielőtt a gumik elkopnak. Sikerült éppen, hogy elkapnom őt az egyes kanyarban, pont a határon voltam.”

A dobogósok a Portugál Nagydíj után - GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

A 2. helyezett Verstappen már az edzéseken sem tudta tartani a lépést a Mercedes tempójával, de Hamilton megelőzése után úgy tűnt, Portugáliában is borsot törhet világbajnoki ellenfele orra alá, de ahelyett, hogy a győzelemért támadni kezdte volna Bottast, kénytelen volt megadni magát Hamiltonnak.

„Jól sikerült az újraindítás – utalt Hamilton megelőzésére. – Aztán próbáltam nyomást helyezni Valtterire, de egy kicsit jobb tempóra lett volna szükségem, így Lewis elment mellettem. A kerékcsere után nagyon nehéz volt felmelegíteni az abroncsokat, de aztán sikerült megszilárdítani a 2. helyet. Alapvetően hiányzott még némi tempó a Mercedeshez képest, de a 2. hely így is megvan – összegzett. – A gyenge tapadás miatt ez elég furcsa hétvége volt, ezen nem tudtunk úrrá lenni, de meglátjuk, mire jutunk Barcelonában.”

Bottas a pole pozíció megszerzése és a két portugáliai rajt után úgy tűnt, maga mögött hagyta az imolai balesetét és a gumikezelési problémáit, de először Hamilton, majd Verstappen is megelőzte őt. Csapattársa már a bokszkiállás előtt, holland ellenfele pedig közvetlenül azután, hogy hideg gumikon visszatért a pályára.

Hamilton 97. alkalommal pezsgőzhetett F1-es nagydíjgyőztesként - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„Nem tudom, mi történt az első etap során, nem volt elég jó a tempóm, de ennek az oka még ismeretlen, meg kell vizsgálnom – mondta Bottas a leintés után. – A második etap már egész jól ment, viszont kisebb gondom akadt valami szenzorral, úgyhogy nem tudtam a legtöbbet kihozni az autóból – emlékeztetett. – Alapvetően jó csomagunk volt ma, nem igazán tudom, hogy az első etap miért nem működött, de így is sok pontot szereztünk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK