Társoldalunk:

Leclerc-rel szombaton, Sainzcal a futamon döntött rosszul a Ferrari

2021.05.02. 19:35

Felemás napot tudhat maga mögött a közepes gumikkal küszködő Ferrari, amelynek csak egyik autójával sikerült pontot szereznie a Portugál Nagydíjon. A Scuderián a sárga oldalfalú Pirellik fogtak ki, amelyek különösen Carlos Sainz autóján nem működtek, de utólag már Charles Leclerc sem azokon kezdte volna meg a versenyt.

Leclerc utólag már lágyakon rajtolt volna - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„A mai nap után úgy érzem, hogy tegnap nagyon rossz döntést hoztam – nyilatkozta a Sky Sportsnak a nyolcadik helyről rajtoló, a versenyt végül a hatodik helyen záró monacói. – Az remek döntés volt, hogy a második etapra a kemény gumikat tettük fel, de a közepes gumikon nagyon szenvedtünk. Carlos és én is, csak ő a második, én az első etapban. Azonnal nagy mértékű szemcsésedést tapasztaltunk ezen a keveréken és nagyon szenvedtünk vele. Nincs rá magyarázatom, papíron jó döntésnek tűnt, de aztán csak szenvedtünk."

A vasárnapi teljesítményével Leclerc elégedett volt, ám ami a teljes hétvégét illeti, azzal továbbra sem volt kibékülve.

„Ma ez volt a legtöbb, amire képesek voltunk, de ha a teljes hétvégét nézem, akkor versenyzőként nem végeztem elég jó munkát a szabadedzéseken és az időmérőn. Utóbbin nem hoztam ki a legtöbbet az autóból, mert nagyon következetlen voltam. Ma jó munkát végeztem, de a nyolcadik helyről ennél többre nem voltunk képesek, a teljes hétvégét nézve azonban lehettünk volna."

A két Ferrari eltérő keveréken kezdett, de csak azért, mert Sainz a közepesen nem biztos, hogy bejutott volna szombaton a Q3baForrás: NurPhoto via Getty Images/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Leclerc kiemelte még a péntekhez és szombathoz hasonlóan vasárnap is nehéz körülményeket. „A szél nagyon nehézzé tette a vezetést az egész hétvégén. A fékpontok folyamatosan változtak, soha nem találtam jó referenciapontokat, amelyekre aztán építhettem volna a hétvége során. A versenyen megtaláltam a ritmust, de már várom, hogy normális pályán versenyezzünk és javuljunk."

A futam nagy részében pontszerző helyen haladó, ám végül csak a 11. helyen végző Carlos Sainz rosszabbul járt csapattársánál a gumitaktikát illetően, ő ugyanis a verseny nagyobbik részét volt kénytelen megtenni a közepes keverékkel. A Ferrari spanyolja 45 kört ment a sárga Pirelliken, miután már 21 kört követően lecserélte a lágy gumikat.

A harmadik ferraris versenyét teljesítő pilóta utólag visszatekintve nem tartotta a legjobb döntésnek, hogy elé akartak vágni Lando Norrisnak és emiatt nagyon keményen kellett nyomnia a második etapja elején, valamint elismerte, hogy előre tényleg nem gondolták, hogy a közepes keverék az ő autójukon ennyire rossz lesz.

Sainz a kemény keverékkel jobban járt volna - Galéria!Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Peter Fox

„Tudtuk, hogy nagy lehet a szemcsésedés, majd amint feltettük a közepes gumikat, tudtam, hogy nem fognak sokáig tartani és elkezdünk majd visszacsúszni. Azért tettük fel a közepeseket, hogy elévágjak Landónak, de túl korai volt, mivel még sok volt hátra. Kockáztattam, hogy összejöjjön, keményen nyomtam az első néhány körben, majd utána elkezdett szemcsésedni a gumi és elkezdtünk visszaesni. Nem volt jó nap, minden rosszul alakult. Tanulni kell belőle és a tanulási folyamat részének tekinteni" – összegzett Sainz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK