Társoldalunk:

Véget vetne az F1 hűbéres rendszerének a McLaren

2021.04.30. 13:52

A csapatnak nem tetszik, hogy többen a motorszállítójuk érdekeit szem előtt tartva szavaznak a szabálymódosítási javaslatokról. Az F1 és a szurkolók érdekei miatt kezdeményezik, hogy ennek megszüntetéséért titkosítsák a szavazásokat.

A Forma-1 szabálymódosítási javaslatai törvényszerűen kedveznek egyes csapatoknak, míg másokat nehezebb helyzetbe hoznak. Ahhoz, hogy a következő szezonra megváltoztassanak valamit, a 30 lehetséges szavazatból 25 támogatása kell, szezon közbeni módosításhoz pedig 28. A 30 szavazatból 10 a csapatoké, a többin az FIA és a Formula One Group osztozik.

Ha tehát idén például olyan kezdeményezést próbálnának átnyomni 2022-re, ami csak a Ferrarinak és a Mercedesnek nem tetszik, elméletileg sikerülhetne, csakhogy az említett istállók öt másik csapatnak is szállítanak motort, ezzel sakkban tarthatják partnereiket a nyilvános szavazásnál és megvétózhatják a javaslatot.

Néhány csapat jobban tudja érvényesíteni az akaratátForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Ennek megszüntetéséért a McLaren ügyvezető igazgatója azt kezdeményezi, hogy a szavazásokat titkosítsák, így a kisebb csapatok is félelem nélkül a saját érdekeiket támogathatják.

A csapatok összefonódásai egészségtelenné teszik a sportágat. Nem segíti a versengést, amikor két-három rivális összeáll és stratégiai szövetséget köt.

– vélte Zak Brown a McLaren honlapján megjelent írásában. – A Forma-1 egyik alapelve, hogy több konstruktőrök versenyez egymással, ellentétben az egyetlen gyártós szériákkal."

„Fontos, hogy az F1 és az FIA döntései a legjobbak legyenek az F1 számára, és ezt ne akadályozzák és lassítsák minden egyes alkalommal."

A McLaren a Mercedestől vásárol motortForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

„Jelenleg a sportág jövőjét érintő döntéseket megfúrhatja egy bizonyos kisebbség, nem szükséges hozzá többség. A folyamatot torzítja, hogy néhány csapat az őt kiszolgáló felé húz a szavazatával. Előfordult már olyan, hogy egy csapat a saját kárára úgy szavazott, hogy kielégítse a beszállítóját."

Ez így nem sport, nem a szurkolók érdekeit helyezi előtérbe.

„Rendeznünk kell a helyzetet, ezért kezdeményezzük, hogy azonnali hatállyal vezessék be a titkos szavazást az F1 Commission összes találkozóján."

„Ettől határozottabbá válna a döntéshozatal és a szurkolók érdekeit szolgálná, ezzel együtt pedig összességében a sportágat és a résztvevőit is."

Brown megnyilvánulása a McLaren motorszállítója, a Mercedes felé is burkolt üzenet lehet, hogy a csapat nem akar mindig úgy táncolni, ahogy Toto Wolffék fütyülnek, bár természetesen a véleményük bizonyos kérdésekben megegyezhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK