Társoldalunk:

Hamilton még tud gyorsulni, Bottas sem hozott ki mindent a Mercedesből

2021.04.30. 18:10

Lewis Hamilton diktálta a tempót a Portugál Nagydíj második szabadedzésén és csapattársa, Valtteri Bottas is odaért a 3. helyre. Mindkét versenyző pozitívan értékelte az eddigi formájukat, de továbbra is komoly ellenfélként számolnak a Red Bull-lal.

Az első szabadedzésen mutatott visszafogott forma után Lewis Hamilton volt a leggyorsabb a második portimaói tréningen, bár a brit pilóta szerint ekkor már nehezebb volt vezetni az autót. Csapattársa, Valtteri Bottas délelőtt zárt a köridőtáblázat élén, a második tréning után úgy vélte, hogy jobb eredményt is elérhetett volna, és erre a továbbiakban szüksége is lesz.

Hamilton volt a leggyorsabb a délutáni szabadedzésen - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„A tempó szempontjából nem rossz a kezdés, kétségtelenül szoros lesz a küzdelem, de jó látni, hogy nagyjából rendben vagyunk – mondta. – Az autó hátulja sokszor megcsúszik, úgyhogy nem volt könnyű tiszta köröket futni. Nekem úgy tűnt, hogy minél lágyabb keverékeket választottunk, annál trükkösebb volt menni, egyelőre a közepes tűnik a legjobban működő abroncsnak.”

Bottas szerint a pálya állapota kissé javult a tavaly őszi verseny óta, de az aszfalt még mindig eléggé csúszós. Hozzátette, a kemény keverékű gumi felmelegítése nehezére esett és az időmérőre nézve is kulcsfontosságúnak nevezte, hogy jól eltalálják a gumiválasztást. Megerősítette, hogy a Red Bullra ezúttal is komoly ellenfélként tekint.

„Szoros lesz. Nehéz megmondani, hogy mennyire, mert a második szabadedzésen nem futottam jó kört a lágyakkal, de közel vagyunk egymáshoz és mindkét csapat felé billenhet a mérleg nyelve. Aki több időt talál az éjszaka folyamán, azé lesz a pole pozíció” – jelentette ki a finn pilóta.

A pálya állapotával kapcsolatban egyetértett csapattársával Hamilton is, szerinte mindenképpen javult a tapadás, de nem segített neki az erős szél, bár hozzátette, szerinte az összes többi csapat autójának balanszát is hátrányosan érintette a légmozgás. „Az biztos, hogy nagy kihívás volt ma az autót a pályán tartani” – ismerte el.

Bottas nem írta le a Red Bullt - GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Hamilton úgy érezte, a Pirelli idén is túlságosan kemény abroncsokat vitt Portimaóba, ráadásul a hőmérséklet enyhe emelkedése nem segített a tapadás terén, a brit pilóta szerint minél melegebb az aszfalt, annál lassabban lehet rajta menni. Délelőtt ezért kedvezőbbek voltak a körülmények, ráadásul akkor még nem volt erős a szél sem.

„Úgy gondolom, közel leszünk egymáshoz, azt nem tudom, hogy sikerült Max köre, az enyém nem volt tökéletes. Az autóban maradt még idő, a beállítások finomításával előcsalhatjuk, de biztos vagyok abban, hogy náluk is ez a helyzet. Olyan szoros lesz a verseny, amilyen az előző néhány futamon volt, és ez izgalmas.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK