Mercedes: Imolát megúsztuk, a Red Bull nem használta ki a botlásunkat

Forma-1, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Emilia Romagna Nagydíj
IMOLA, ITALY - APRIL 18: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 and Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda compete for position on track during the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on April 18, 2021 in Imola, Italy. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Újabb összecsapásra készül a Forma-1 idei két élcsapata, a Mercedes és a Red Bull egyelőre szinte döntetlenre áll, és mindkét félnél úgy vélik, optimisták lehetnek a helyzetük láttán.

A hétvégén a Portugál Nagydíjjal folytatódik az idei F1-es világbajnokság, amelynek egyéni értékelését Lewis Hamilton vezeti mindössze egy ponttal Max Verstappen előtt és szintén csekély, mindössze hét pont a Mercedes előnye a Red Bull előtt.

Verstappen nem bízta a véletlenre, Imolában határozottan kiszorította Hamiltont Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

A helyzet sokkal kedvezőbb is lehetne a Red Bull számára, mivel az idénynyitó Bahreini Nagydíj esélyese Verstappen volt, mégis Hamilton nyert, Imolában pedig ugyan a holland pilóta legyőzte brit ellenfelét,

Hamilton a piros zászlónak köszönhetően ledolgozta a hátrányát, amit a kicsúszása okozott, Sergio Pérez megpördülése révén pedig a Red Bull a konstruktőri pontversenyben sem tudta kihasználni azt, hogy Valtteri Bottas baleset miatt kiesett.

„Látva, hogy mindkét pontversenyt vezetjük, úgy éreztük, mintha kaptunk volna egy ’ingyen szabadulhatsz a börtönből’ kártyát – utalt a Monopoly társasjátékra Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke. – Az ellenfelünk nem használta ki a lehetőséget, amit nyújtottunk nekik. Ez is megmutatja, hogy milyen kalandos szezon vár ránk és milyen gyorsan változhatnak a dolgok.”

Egyetértett Wolff állásfoglalásával a másik oldalt képviselő Pérez is: „Imola elszalasztott lehetőség volt, mert szerintem az első két helyen kellett volna célba érnünk, de remélhetőleg ezen a hétvégén sikerülhet” – nyilatkozta a Red Bull mexikói pilótája.

Tavaly a Mercedes simán nyert Portugáliában,

idén viszont egyelőre szorosabb a küzdelem. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is abban bízik, hogy az első két hétvégén látott erőviszonyok konzerválódnak, amennyiben így lesz, izgalmas maradhat a csata a világbajnoki címért.

A Red Bullnak nagy szüksége lenne Pérezre, hogy nyomást helyezzen a Mercedesekre Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

„Amennyiben a Mercedest némi nyomás alá helyezhetjük a következő pályákon, az ígéretes lesz az év hátralévő részére – nyilatkozta Horner. – Mindig is azt mondtam, kell négy verseny ahhoz, hogy letisztuljanak az erőviszonyok, úgyhogy most jön a puding próbája” – összegzett a brit szakember, akit a pályán zajló események mellett az új motorgyár építésének teendői is lekötnek.

Verstappen: Idén jobb autónk van

Várakozással tekint a portugáliai fordulóra Verstappen is, még úgy is, hogy tavaly bő fél perces hátránnyal csak a 3. helyezett lett Hamilton mögött. Idén viszont úgy látja, jobb esélyekkel indul.

Verstappen átmentené Portugáliába is az imolai formáját Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Tavaly dobogós helyen zártunk itt, és most szerintem jobb az autónk, várom már, hogy mindent kisajtoljak belőle és jól érezzem magam a pályán – nyilatkozta a 22 esztendős pilóta. – Mindkét versenyen úgy éreztük, hogy minden esélyünk megvan a győzelemre. Az ember hangulata is más attól, hogy tudja, már küzdhet a pole pozícióért.”