Társoldalunk:

Hivatalos: Elmarad a Kanadai Nagydíj, Isztambul lép a helyébe

2021.04.28. 18:02

Hivatalossá vált a jó ideje szellőztetett, az utóbbi napokban pedig a nemzetközi sajtóban már kész tényként kezelt értesülés, miszerint az idén sem rendezik meg a Forma-1-es Kanadai Nagydíjat. Ezzel ugyanakkor nem lesz kevesebb futam, ugyanis a versenynaptárba tavaly beugróként visszatérő Török Nagydíj veszi át a montreali viadal helyét.

Kanadában június 11-e és 13-a között vendégeskedett volna a Forma-1 mezőnye, amely 2019 után tért volna vissza az Ile Notre-Dame-on elhelyezkedő Circuit Gilles Villeneuve-re, a visszatérésre azonban még egy évet biztosan várni kell, tavaly után ugyanis az idén is törölték a versenyt a koronavírus-járvány miatt. Ha valaki, akkor ennek a törökök örülhetnek, akik így az idén is rendezhetnek Forma-1-es futamot.

A jelenleg érvényben levő utazási korlátozások miatt lehetetlenné vált, hogy a Forma-1 mezőnye a kötelezően előírt 14 napos karantén nélkül lépjen be az országba – áll az F1 közleményében. – Hálásak vagyunk a szervezők és a kanadai, quebec-i és montreali hatóságok elmúlt hetek során tanúsított erőfeszítéseiért, hogy megpróbálták megvalósítani a versenyt."

Kanadába leghamarabb 2022-ben térhet vissza az F1 mezőnyeForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Getty Images

Hogy valamilyen jó hírrel is szolgáljanak a kanadai rajongóknak,

az F1 bejelentette, hogy két évvel meghosszabbította a Kanadai Nagydíj szerződését, amely így 2031-ig biztosan a versenynaptár része lesz.

Ami pedig a 2020-as és 2021-es versenyre vásárolt jegyeket illeti, a promóterrel közösen azon lesznek, hogy biztosítsák a pénzvisszafizetés lehetőségét, vagy aki igényt tart rá, az tavalyhoz hasonlóan átmozgathatja belépőjének érvényességét a 2022-es futamra. Így lehetnek majd olyanok is a jövő évi versenyen, akik eredetileg a 2020-as nagydíjra vásároltak belépőt.

A montreali verseny helyére pedig Isztambul érkezik, ahol ugyancsak június 13-án lesz a futam. „Örülünk, hogy Törökország ismét csatlakozik a versenynaptárhoz az elképesztően izgalmas 2020-as verseny után. A teljes Forma-1-es közösség és a rajongók is várják az újabb izgalmas és drámai versenyt" – írták a Kanadai Nagydíjnak fenntartott időpontot átvevő isztambuli futamról.

Isztambul 2011 után tavaly tért vissza, és elképesztően izgalmas futamot hozottForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Murad Sezer

„Miközben csalódottak vagyunk, hogy nem utazhatunk el Kanadába, izgatottan erősítjük meg, hogy Törökország az elképesztő tavalyi verseny után az idén is rendez futamot – nyilatkozta Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója. – Tudom, hogy minden rajongó izgatott a drámai szezonkezdet miatt, a törökországi pedig egy nagyszerű pálya a remek csatákhoz.”

„Meg szeretném köszönni a kanadai promeóternek és hatóságoknak az elmúlt hetek erőfeszítéseit, de az utazási helyzet lehetetlenné tette a terveinket. Ezzel egyidőben szeretnék köszönetet mondani a törökországi hatóságoknak is a futamrendezésre mutatott hajlandóságukért. Mindez mutatja a sportágunk iránti hatalmas érdeklődést és azt, hogy milyen sok helyszín reménykedik a versenyrendezésben. Az összes többi promóterrel jó párbeszédeket folytattunk a szezon kezdete óta, és szorosan együtt dolgozunk velük ebben az időszakban."

Az F1 egyelőre tehát tartja az idei szezonra tervezett 23 futamos menetrendet, de a paddockban többek szerint ennyi versenyt nem fognak tudni rendezni az idén a várható további törlések miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK