Vágólapra másolva!
Animáció készült Valtteri Bottas és George Russell hatalmas imolai balesetéről, többek között a finn pilóta szemszögéből is. A Williams két korábbi világbajnoka a brit versenyző mellett állt ki.

Valtteri Bottas és George Russell ütközését még biztosan sokat fogják mutogatni a különböző összefoglalókban. A Mercedes és a Williams pilótája az Emilia Romagna 32. körében szenvedett balesetet, miután utóbbi megcsúszott, és nekiment riválisának.

Animáción Bottas és Russell balesete

A közvetítésből azonban a szemből való visszajátszás mellett Bottas fedélzeti kamerája is kimaradt, így az eseményeket nehezebben lehetett rekonstruálni. Egészen mostanáig, ugyanis a YouTube-ra felkerült egy látványos 3D-s animáció a történtekről, többek között a kilencszeres futamgyőztes szemszögéből s.

Innen is jól látszik, amit később a videó készítője is kiemelt: a rövid célegyenes után egy enyhe, jobb-, majd balkanyar következik, utóbbiban pedig Bottas nem nyitott eléggé a kormányon,

így szinte egyenesen hajtott. Ezzel folyamatosan szűkítette a helyet ellenfele számára, akinek a jobb hátsó kereke érintette a füvet, aminek következtében autója irányíthatatlanná vált, és oldalról eltalálta a Mercedest.

Emellett fontos kiemelni, hogy a glória potenciálisan ismét életet mentett. Az animáció tanúsága szerint ugyanis Russell bal első kereke 50 km/h-s sebességgel haladt Bottas felé, de a bukókeret megállította. Nem olyan egyértelmű, hogy mi történt volna a szerkezet nélkül, mint mondjuk Romain Grosjean bahreini baleseténél, de azért mindenképpen megnyugtató, hogy ott volt.

Ami a következményeket illeti, úgy néz ki, Bottas megússza a motorcserét és így a komolyabb lépéshátrányt, ám a Mercedes hosszú távon így is bajba kerülhet.

A csapat tájékoztatása szerint ugyanis 1 millió fontos, vagyis 1,39 millió dolláros kár keletkezett, ami a 145 millió dolláros költségvetési plafonnak közel egy százalékát jelenti. Ez az összeg pedig nagyon hiányozhat akár az idei, akár a 2022-es autóra szánt fejlesztéseknél.

Az egykori világbajnokok Russellt védik

A baleset után Russell látványosan Bottast hibáztatta, ám Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke egyértelműen a szintén a Mercedes kötelékébe tartozó pilótát vonta felelősségre. Az osztrák üzletember kijelentette, a brit versenyzőnek figyelembe kellett volna vennie, hogy milyen autót próbált megelőzni, és nem szabadott volna ennyi rizikót vállalnia.

A WIlliams egykori világbajnokai megvédték Russellt Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Alan Jones, a Williams történetének első világbajnoka azonban nem értett egyet Wolff hozzáállásával és védelmébe vette a 23 esztendős pilótát. A 74 éves egykori versenyző úgy véli, Russellnek egyelőre a jelenlegi csapatának érdekeit kell figyelembe vennie.

„Russell a Williams tartalékversenyzője [ez hivatalosan nem igaz – a szerk.] a Mercedes pedig a Williams motorszállítója – nyilatkozta Peter Windsornak, a Williams jelenleg újságíróként dolgozó egykori csapatmenedzserének. – Mégis, ha Russell helyében lennék, azt mondtam volna Toto Wolffnak, hogy »hallgass, a Williamsnek vezetek, nem neked«. Túl sok összefonódás van ebben az ügyben. Egyrészt Wolff vezeti a Mercedest, másrészt egyben George-ot is menedzseli, szóval ebből a szempontból érthető a kritikája.

Az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve más szempontból, de szintén Russellt vette védelmébe. A kanadai expilóta szerint ugyanis a balesetért sokkal inkább Bottas hibáztatható, akinek abban a helyzetben nem szabadott volna annyira agresszíven védekeznie.

– mondta az F1-Insider.com-nak. – Miért hibáztatja a fiatal brit pilótát az ütközésért? Bottas pontosan tudta, hogy a potenciális utódja előzésre készül, és azzal, hogy jobbra húzódott, súlyos balesetet kockáztatott. Ezt nem tehette volna meg ilyen állapotú pályán.”