Társoldalunk:

Leclerc túl sokat hibázik, ezért nincs Alonso szintjén?

2021.04.27. 14:00

A Ferrari egykori sportigazgatója úgy véli, Charles Leclerc valóban nagyon gyors az időmérőkön, de túl sokat ront ahhoz, hogy egy napon lehessen említeni Fernando Alonso maranellói szerepvállalásával. Cesare Florio hozzátette, a futamokon Carlos Sainz már egy szinten van a monacói pilótával.

Charles Leclerc kifejezetten jól kezdte az idei szezont, miután a Bahreini és az Emilia Romagna Nagydíj időmérőjén is a 4. helyen végzett, majd a futamokon is erős pontszerző helyen ért célba. A monacói ezzel alighanem megerősítette azon véleményeket, hogy versenyképes autóval ő is ott lehetne a világbajnoki címért folytatott küzdelemben. 

Leclerc jól kezdte az idei szezont, de már egy komoly hibát is elkövetettForrás: Scuderia Ferrari Press Office/Colombo Images

A Ferrarin belül számos korábbi eredményes pilótával össze lehetne hasonlítani, de a közelmúltból talán Fernando Alonso a legjobb párhuzam. A kétszeres F1-es világbajnok a maranellóiaknál töltött öt éve alatt a legritkább esetben mondhatta el, hogy az aktuális mezőny legjobb autójában ül, azonban két alkalommal is nagyon közel járt harmadik elsőségéhez. A spanyol versenyző kétségtelenül magasra tette a lécet, és az 1989 és 1991 között a Ferrari, később pedig a Ligier és a Minardi sportigazgatójaként tevékenykedő Cesare Florio úgy véli, Leclerc még nem nyújt annyira kiegyensúlyozott teljesítményt, hogy ezt átvigye.

Az Alonsóval történő összehasonlítása számomra kissé aránytalan, mert annak ellenére, hogy Leclerc nagyon erős és az időmérőkön hihetetlen időket elérve képes kihozni többet az autóból, mint amennyi benne van, még mindig hibázgat – nyilatkozta a FormulaPassion podcastjában. – A maga idejében Alonso kevesebbet rontott.”

A 23 éves pilótának tavaly több emlékezetes bakija is volt, a Stájer Nagydíjon pont csapattársát, Sebastian Vettelt, a második bahreini viadalon pedig Sergio Pérezt torpedózta meg. Idén eddig tétre menő helyzetben nem hibázott, de a második imolai szabadedzés végén összetörte a Ferrarit.

A szezon előtt Leclerc elmondta, hogy idén jobban megválogatja, hogy milyen csatákba megy bele. Az Emilia Romagna Nagydíj szombati napján pedig kijelentette, hogy az autó elsősorban nem a vezethetőség szempontjából fejlődött 2020-hoz képest, így ez alapján kijelenthető, hogy neki kell javulnia ezen a téren.

A kétszeres futamgyőztes csapattársát idén már Carlos Sainznak hívják, aki, ha nem is tökéletes, de elfogadható szintet hozott első két versenyén. A nemsokára 82 éves Florio szerint a spanyol versenyző szombatonként van hátrányban, de bízik benne, hogy idővel ezt is ledolgozza.

Sainz (hátul) az időmérőkön marad el jelentősen csapattársátólForrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„Úgy vélem, Sainz rendkívül erős, a futamokon Leclerc szintjén van, de az időmérőkön még mindig követ el hibákat – fogalmazott. – Valószínűleg azért, mert továbbra sem ismeri annyira jól az autót. Ugyanakkor pilótaként garancia [a jó eredményre]. Remek versenyzőpárosról van szó, remélem, Sainz hasonlóan gyors lesz a kvalifikációkon [mint Leclerc], miután hozzászokik a Ferrarihoz.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK