Vágólapra másolva!
Nem a pénz, hanem az eredmények motiválják a Ferrarival reálisan nézve legkorábban jövőre nyerni tudó Charles Leclerc-t, aki elárulta, meddig marad biztosan Maranellóban.

Charles Leclerc 2019-ben, mindössze egy szezonnyi F1-es tapasztalattal a háta mögött valósággal berobbant az élmezőnybe a Ferrarival, mostanra pedig egyértelműen a több mint tíz éve újabb világbajnoki címét hajszoló Scuderia vezére lett. A monacói pilótának ráadásul 2024 végéig szóló szerződése van csapatával, amit rajta kívül senki más nem mondhat el jelenleg az F1-ben, így várhatóan még jó ideig a maranellóiaknál lesz. A tartós sikertelenség ugyanakkor őt is gondolkodóba ejtheti, állítása szerint azonban addig nem tágít, amíg világbajnok nem lesz vörösben.

Azért jött, hogy világbajnok legyen a Ferrarival Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Colombo Images

Azok után, hogy 2019-ben megszerezte első győzelmét, majd rögtön rátett még egyet, Leclerc tavaly nem nyert, és szerinte önerőből az idén sem lesz képes erre.

– nyilatkozta az il Giornale-nak. – Nem hiszem, hogy az idén megvan bennük a potenciál a győzelemhez. Néhány pályán közelebb lehetünk, de szerintem ez sem lesz elég. A cél az idei évre az, hogy a McLaren előtt végezzünk."

Reálisan nézve így leghamarabb 2022-ben nyílhat újra esély előtte és a Ferrari előtt arra, hogy a győzelmekért és esetleg ismét a világbajnoki címért harcoljon, miközben az is megeshet, hogy utóbbiak megnyerése még évekig nem jön össze.

Leclerc azonban a végsőkig szeretne kitartani a csapat mellett és állítja, a mostani fizetése kétszereséért sem igazolna máshová.

„Nem, mivel a Ferrari különleges. A pénz fontos, de hiszek a projektben és végig akarom csinálni azzal a csapattal, amelyről gyerekként álmodoztam. Amikor valamit a fejembe veszek, azt el is akarom érni. Nincs olyan ajánlat, amely eltántoríthatna ettől. Nagyszerűen érzem magam itt és el akarom érni a célt, amit kitűztem magamnak, és amíg ez nem sikerül, addig nem megyek el."

Addig maradna, amíg nem ér fel a csúcsra Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Colombo Images

Amennyiben pedig továbbra is így gondolja majd, és a csapat sem akar megválni tőle (a teljesítményét látva miért is tennék), 2025-ig alighanem a Ferrari versenyzője lesz.

Már 2022-re dolgoznak

A Ferrari mihamarabbi vb-címének záloga pedig az lehet lehet, hogy miként kezdik meg az F1 jövőre kezdődő új korszakát, azaz milyen autóval állnak elő a 2022-ben érkező technikai reformok első évére. A Mercedesszel és a Red Bull-lal ellentétben nekik megvan az az előnyük, hogy nem kell a világbajnoki címért folyó csata miatt a végsőkig fejleszteni a 2021-es autót, amelynek javítását már most háttérbe szorították.

„A 2021-es autó olyan, amilyennek vártuk, a korreláció az adatokkal nagyszerű.

Érkezik még néhány fejlesztés az idei autóhoz is, de már nem az élvez prioritást" – nyilatkozta Mattia Binotto, a Scuderia csapatfőnöke.

Már nem az SF21 fejlesztése a legfontosabb Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Colombo Images

A McLarent ugyanakkor szeretnék legyőzni a konstruktőri harmadik helyért folyó csatában, noha Binotto ezt konkrétan nem jelentette ki. „Megerősíthetem, hogy a Mercedes és a Red Bull továbbra is előttünk van, de nem hiszem, hogy ez meglepetésnek számít, hiszen nagyon nagy volt a különbség tavaly.

– mondta Binotto. – Hogy az ő legyőzésük-e a cél az idei évre? Gyakran hangoztatjuk a céljainkat, ami nem más, mint továbbra is bizonyítani, hogy tudunk fejlődni ezeken a területeken. Ha igen, akkor majd a végén meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Számomra fontosabb, hogy képesek legyünk felvenni a versenyt. Szerintem ehhez jó kiindulási alapunk van."