Vágólapra másolva!
A Mercedes vezető versenymérnöke elárulta, pár alkatrész helyrehozhatatlanul megsérült Valtteri Bottas autóján a George Russell-lel történt ütközés után. Sajtóértesülések szerint azonban a finn pilóta megússza, hogy már a második futam után lépéshátrányba kerüljön.

A múlt heti Emilia Romagna Nagydíj kétségtelenül leglátványosabb jelenete Valtteri Bottas és George Russell balesete volt a Tamburello-sikán előtt. A nagy tempónál történő ütközés következtében a Mercedes autója különösen csúnyán összetört, ami hosszabb távon valószínűleg okoz még fejfájást a címvédő istállónak.

Bottas és Russell balesetét sokat fogják még ismételni

Azonban a csapatnak egyelőre az a feladata, hogy a jövő héten esedékes Portugál Nagydíjra működőképes autót adjon versenyzőjének. Ami Bottast illeti, Andrew Shovlin vezető versenymérnök elmondása szerint a térde zúzódást szenvedett, de ezt leszámítva megúszta a becsapódást, ellentétben a W12-essel.

– jelentette ki a Mercedes szokásos, verseny utáni videójában. – Az autó sajnos nem járt olyan jól, és jelentős kár keletkezett. Számos alkatrészt sikerült visszaszállítanunk az Egyesült Királyságba. Az erőforrást alaposan ellenőrizzük és átvizsgáljuk Brixworth-ben, megtaláljuk a megoldást.”

Rövidtávon a Mercedes egyik legnagyobb félelme a hajtáslánc esetleges sérülése volt. Erről továbbra sincs hivatalos információ, de Tobias Grüner, az Auto Motor und Sport újságírója úgy értesült, hogy az erőforrásban nem keletkeztek javíthatatlan károk.

Ha ez így van, akkor nincs szükség cserére, így Bottas nem kerül lépéshátrányba már az idény második futamán.

A német szakíró hozzátette, annak ellenére, hogy az Imolában használt változatot helyre lehet hozni, a 31 éves versenyző vélhetően új monocoque-ot fog kapni a portimaói viadalra. A csapat még ezt sem erősítette meg, de az biztos, hogy a szokásosnál nagyobb kihívást jelent számukra, hogy felkészüljenek a következő nagydíjhétvégére.

Bottas elkerületi a motorcserét Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

„Néhány alkatrészt talán meg lehet menteni, de sajnos akadnak olyanok, melyek esetében helyrehozhatatlan a kár – magyarázta Shovlin. – Dolgozunk egy logisztikai terv kialakításán annak érdekében, hogy Portimaóban elegendő alkatrészünk legyen, és mindkét autót megfelelő módon tudjuk működtetni.”