Schumachernek kínszenvedés a mezőny végén lenni, ezért játékkal motiválja magát

Forma-1, Emilia Romagna Nagydíj, Mick Schumacher, Haas
IMOLA, ITALY - APRIL 16: Mick Schumacher of Germany driving the (47) Haas F1 Team VF-21 launches off a raised kerb during practice ahead of the F1 Grand Prix of Emilia Romagna on April 16, 2021 in Imola, Italy. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mick Schumachernek gyenge autója miatt nem igazán van lehetősége másokkal versenyezni saját csapattársán kívül, aminek természetesen nem örül, de van egy módszere rá, hogy miként maradjon így is motivált a futamok alatt.

Mick Schumacher eddig két 16. helyet tud felmutatni rövidke Forma-1-es pályafutása alatt, ami tekintve, hogy a mezőny leglassabb autójában ül, megfelel az előzetes várakozásoknak. A hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia is tudta előre, hogy nem fog az élmezőnnyel csatázni, ám így sem könnyű elfogadnia ezt, sőt, valódi kínszenvedésnek éli meg, ezért kitalált egy játékot, amivel fenn tudja tartani a motivációját.

Érthető módon nem szereti, ha nincs esélye az első helyért küzdeni Forrás: Getty Images/xpbimages.com/Xpb Images

A Haas az idei szezont bevallottan arra használja fel, hogy felkészítse két újonc pilótáját, Schumachert és Nyikita Mazepint a következő, átfogó szabályváltozásokat hozó évre, amelyben már remélhetőleg versenyképesebb lesz a csapat. Ezért az amerikai istálló nem is igazán fejlesztette tavalyi modelljét a kötelező változtatásokon túl, és a jelenlegi szezon közben sem tervezi ezt. Ezért aztán Schumacher és Mazepin borítékolhatóan a mezőny végén fogja tölteni első F1-es szezonját, amely során legfeljebb a Williamsszel vehetik fel olykor-olykor a versenyt.

Noha fejlődése szempontjából még jót is tehet neki a viszonylag tétnélküli versenyzés, a német pilótát ez vezetés közben igencsak frusztrálja, Imolában pedig elárulta, miként próbálja fenntartani a motivációját. „Nem igazán érzékelem vezetés közben, hogy milyen arcot vágok vagy hogyan érzem magam, egyszerűen csak imádok vezetni, úgyhogy élvezem. Azt viszont nem élvezem, amikor nem vagyok első, úgyhogy eléggé kínszenvedés a mezőny végén menni valódi ellenfelek nélkül” – nyilatkozta a Channel 4-nak.

Mindig ezt a játékot játszom, hogy motivált maradjak, nyomjam tovább és 100%-ot nyújtsak."

Az élmezőny tagjaival legfeljebb az edzéseken, vagy lekörözésnél találkozik a pályán Forrás: AFP/Miguel Medina

Ami Schumacher teljesítményét illeti, az elvárhatót eddig teljes mértékben hozta, azaz mindkét futamon és időmérő edzésen legyőzte a csapattársát, Imolában pedig voltak biztató jelek a tempóját illetően is. Ezzel együtt még akadnak, akik kételkednek benne, és Forma-2-es bajnoki címét is inkább a szerencsének, mintsem a képességeinek tudják be. Ő azonban meg van győződve róla, hogy nemcsak nevét örökölte az édesapjától. „Összességében el lehet mondani, hogy nem lehet mindenkit kielégíteni. Tisztában vagyok azzal, hogy mennyit érek és azzal is, hogy mit értem el azért, hogy itt lehessek.

– utalt az apjára.

Úgy érzi, megvannak a képességei ahhoz, hogy jó F1-es pilóta legyen Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Mindkét Haas-újonc fejlődését segítheti az is, hogy Günther Steiner csapatfőnök személyében olyasvalaki menedzseli őket, aki nem fél a tudtukra adni, ha hibáznak, vagy valamin változtatniuk kell. Schumacher szerint ez azonban a lehető legjobb módszer.

„Azt kell mondanom, hogy remek főnök, aki mindenkit motivál a csapatban. Határozott a véleménye, ami rendben van, és az a jó benne, hogy egyenesen a szemedbe mondja, hogy szerinte mi a jó és mi nem. Így az ember mindig tudja, hogy mi a helyzet, ami szerintem jobb, mintha csak üldögélnénk és nem tudnánk, hogy mi folyik körülöttünk. Ez olyasmi, amit nagyra értékelek."