Vágólapra másolva!
A jövőre debütáló Forma-1-es Miami Nagydíj pályáját tervező cég megmutatta, milyen lesz majd az autók fedélzeti kamerájából egy kör a közel öt és fél kilométeres utcai aszfaltcsíkon. 

A Forma-1 az Emilia Romagna Nagydíj előtti órákban bejelentette, hogy évek óta tartó huzavona után végre megállapodott a Miami Nagydíj megrendezéséről, így a floridai városban 2022-től kezdve legalább tíz éven át futamot rendeznek. Ezzel egyidőben a Miami Dolphins amerikaifutball-csapat otthonául szolgáló Harc Rock Stadium köré tervezett, 5,41 kilométer hosszú pálya nyomvonalát is bemutatták, arról azonban ebből még vajmi kevés képet kaphattunk, hogy milyen lesz egy kör a tempós utcai pályán. Az aszfaltcsík tervezőjének jóvoltából most azonban ezt is megtudhatjuk.

A Miami Nagydíj helyszínének pályarajza Forrás: Liberty Media

Az F1 először Miami belvárosába álmodta meg a Miami Nagydíj helyszínét, ez azonban végül a helyi lakosok ellenállása miatt nem valósulhatott meg. Így kezdett el a pályát tervező Apex Circuit Design a promóterrel és a sportág irányítóival közösen új helyszínek után nézni.

Az évek során 75 különböző vonalvezetést szimuláltak, a jelenlegi helyszín megtalálása után 36 variációt próbáltak ki.

Így született meg a végleges, 19 kanyarból álló, Hard Rock Stadium körül kanyargó, a szimulációk alapján egy körön 223 km/h-s átlagsebességet biztosító kör. „Az ember körbesétálhat a stadion legfelső szintjén, és minden kanyart láthat. Ez pedig igencsak különleges" – nyilatkozta Tom Garfinkel, a Hard Rock Stadium elnök-vezérigazgatója.

Becslések szerint a javarészt lapos, némi hullámzást így is magában rejtő pálya leggyorsabb pontján 320 km/h-s csúcssebességet lehet majd elérni, a legnagyobb szintkülönbséget pedig a 13-as és 16-os kanyar között fogják tapasztalni a pilóták. A 14-es, 15-ös kanyart jelentő sikán például emelkedőn lesz beláthatatlan csúcsponttal, a kijáratán ugyanis már lejteni fog az aszfalt.

Egy kör a miami pályán az Assetto Corsa segítségével, az Apex Circuit Design jóvoltából

A pályarajzot szemlélve úgy tűnhet, hogy a stadiontól jobbra levő területet nem igazán használták ki a tervezők, de nem ez a helyzet, a Miami Dolphins épülő edzőközpontjától kezdve a Miami Open teniszverseny pályáin és kiszolgáló épületein át az autópálya fel-és lehajtójáig és a stadionhoz tartozó "sífelvonókig", valamint történelmi fákig sok mindent figyelembe kellett ugyanis venniük.

És persze ott van még a stadion infrastruktúrája is, amelynek az NFL-szezon során végig üzemelnie kell, nagyon meg volt tehát kötve a kezük azzal kapcsolatban, hogy merre vihetik az aszfaltcsíkot.

Ami magát a vonalvezetést illeti, természetesen a látványos versenyek elősegítése volt a prioritás. Az első valódi előzési pont a 11-es kanyarban, a három tervezett DRS-zóna közül az első után lehet. A másodikat szintén egy bal kanyar szolgáltathatja szintén DRS-zóna után a 17-es kanyarban, míg a harmadik, a három közül talán a legnehezebb az egyes kanyarban lehet. Ezt szintén DRS-zóna előzi majd meg, de rövidebb lesz, ráadásul a gyors utolsó kanyarból indul.