Eladta gyárát a McLaren, miközben ikonikus üvegpalotájától is megvált

Forma-1, McLaren Technológiai Központ
WOKING, UNITED KINGDOM - MAY 24. An aerial view of the McLaren Technology Centre on May 24, 2017 in Woking, England. (Photograph by David Goddard/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Miután már tavaly közölte, hogy ezt fogja tenni, a McLaren a héten bejelentette wokingi központjának eladását. A lépésre a cég refinanszírozási stratégiájának keretein belül került sor, az F1-es csapat mindennapjaira pedig nem lesz hatással.

Hónapok óta tartó egyeztetés-sorozat után a McLaren Group bejelentette, hogy 170 millió fontért (71 milliárd forint) eladta az amerikai Global Net Lease (GNL) nevű cégnek a 2004-ben átadott McLaren Technology Centre-t, a cég Wokingban található, 840 ezer négyzetméter alapterületű főhadiszállását, amely az F1-es csapat otthonául is szolgál. A tranzakciót várhatóan 2021 második negyedévében véglegesítik.

A McLaren Technology Centre madártávlatból Forrás: Getty Images/David Goddard Coppyright 2017/David Goddard

„Izgatottan jelentjük be, hogy ez a világszínvonalú létesítmény a GNL portfoliójának részévé válik – nyilatkozta James Nelson, a GNL vezérigazgatója. – A McLaren Group főhadiszállásául szolgáló korszerű épületek számos díjat nyertek, a híres építész Norman Foster tervezte azokat, és a haszonbérlemények azon csoportjába tartoznak, amelyekből a GNL portfoliója áll."

Az eladás a McLaren Group és az F1-es istálló mindennapi működésére nem lesz hatással, a Technology Centre-t ugyanis az eladás után azonnal visszabérlik a GNL-től a következő 20 évre.

Hogy miért volt akkor szükség az egészre? Azért, mert a koronavírus-járvány kirobbanása után nehéz gazdasági helyzetbe kerülő, jelentős tartozással rendelkező vállalatnál úgy döntöttek, hogy így szeretnének mozgótőkéhez jutni.

„Miért legyen ez a sok pénz ingatlanban lekötve? Nem ingatlancég vagyunk – nyilatkozta korábban Zak Brown, a McLaren ügyvezetője. – Versenycsapat és autóipari vállalat vagyunk, ez pedig a folyamat kezdete, amivel kiegyenlítjük a tartozásainkat. Szerintem a világ cégeinek többsége nem birtokolja az ingatlanokat, amelyekben működik. Rengetet pénzünk volt lekötve ebben az épületben, ez pedig nem túl produktív felhasználása a tőkénknek, amikor befektetni akarunk."

A McLaren idei autóbemutatója is a wokingi főhadiszálláson zajlott Forrás: McLaren

A McLaren anyagi helyzete az utóbbi időben komoly javulásnak indult, tavaly 150 millió fontos hitelt kaptak a Baherini Nemzeti Banktól, az amerikai MSP Sports Capital befektetőcég érkezésével pedig további 185 millió fonthoz jutottak.

Lecserélik a motorhome-ot

Az F1-es istálló mindennapi életére és működésére már inkább hatással levő lépés a csapat részéről, hogy nyugdíjazta ikonikus, európai versenyeken a paddock monstrumaként a többi istálló motorhome-ja fölé magasodó McLaren Brand Centre-t. Az először a 2007-es szezon során használt, háromszintes, irodákkal, étkezdével és pihenőszobákkal felszerelt, szemből 13,5 méter magas üvegfallal ellátott óriást már az imolai paddockban is egy jóval kisebb és szolidabb verzió váltotta fel, ez azonban nem a végleges megoldás.

Többé nem láthatjuk a McLaren hatalmas üvegpalotáját Forrás: DPPI/Florent Gooden

A csapat az F1 által is követett, fenntarthatóvá válás felé vezető út szem előtt tartása miatt határozott a Brand Centre lecserélése mellett, mivel annak méretei miatt rengeteg erőfeszítést igényelt a szállítása és az európai helyszíneken történő összeszerelése. Fontos szempont volt emellett a költségplafon bevezetésével minden korábbinál fontosabbá váló költségcsökkentés is.

Az ikonikus épület ugyanakkor nem tűnik el teljesen, a McLaren ugyanis nem a semmiből épít egy újat, hanem a Brand Centre egy kisebb, átalakított változata fog visszatérni a Monacói Nagydíjon. Az új, egyelőre nem ismert nevet kapó motorhome szállításához 17 helyett már "csak" nyolc kamionra lesz szükség.